Noi orori ale rușilor în Ucraina! O imensă groapă comună a fost descoperită la granița dintre cele două țări

Autoritățile din Ucraina au anunțat luni, 26 septembrie, că anchetează o presupusă groapă comună situată în nord-estul ţării, în apropiere de frontiera cu Rusia, la zece zile după ce a descoperit 440 de morminte şi o groapă comună în apropiere de Izium, în aceeaşi regiune.

Locul în care anchetează autorităţile ucrainene este o instalaţie industrială de crescut păsări situată în apropiere de Kozacea Lopan, la mai puţin de trei kilometri de frontiera cu Rusia.

În timpul ocupației ruse a regiunii, în ultimele luni, armata rusă a folosit instalaţia pe post de hangar, pentru a-şi ascunde tancurile.

Autorităţile ucrainene au evocat luni ”până la 100 de corpuri”, fără să facă alte precizări.

Duminică, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, într-un interviu la postul american de televiziune CBS News că s-au descoperit ”încă două gropi comune, gropi comune mari, cu sute de oameni” îngropaţi în ele, fără să precizeze locul acestor descoperiri.

La începutul lui septembrie, trupele ucrainene au lansat o contra-ofensivă prin care au recucerit porţiuni largi de teritoriu în această regiune – atingând frontiera recunoscută internațional dintre Ucraina şi Rusia.

Însă presupusa groapă comună se află, în prezent, în bătaia artileriei ruse.

Echipe ucrainene acţionează în continuare la deminarea instalaţiei – ceea ce face de facto imposibile căutări ale legiştilor în acest stadiu.

Şefa administraţiei locale de la Kozacea Lopan, Liudmila Vakulenko, spune că armata ucraineană a încercat pentru prima oară să recucerească oraşul de la ruşi în aprilie, însă fără să reuşească.

După recucerirea oraşului, ”militarii mi-au spus că au văzut un loc de înmormântare pentru militari, dar nu mi-au spus câte” morminte se află acolo, declară ea luni.

Autorităţile ucrainene suspectează trupele ruse de faptul că au îngropat acolo militari ucraineni, dar militari ruşi şi civili ucişi.

La jumătatea lui septembrie, autorităţile ucrainene au găsit peste 440 de morminte şi o groapă comună în apropiere de Izium, într-o pădure de pini, la liziera acestui oraş din nord-est recucerit de forţele Kievului de la cele ale Moscovei.

Da la începutul intervenţiei militare ruse în Ucraina, Rusia a negat în mai multe rânduri că trupele sale au comis atrocităţi.

Kremlinul a respins drept ”minciuni” descoperirea sutelor de morminte la Izium.

sursa: www.ziare.com

Focul care arde neîncetat de 4.000 de ani. Nu se stinge nici când plouă sau ninge

„Muntele care arde”, aflat în peninsula Absheron din Azerbaidjan, a primit acest nume din cauza unui foc care arde neîncetat, relatează CNN.

Burning mountain in Yanar Dag, near Baku. Azerbaijan.

„Acest foc arde de 4.000 de ani și nu s-a stins niciodată. Nici chiar ploaia, zăpada, vântul nu îl sting”, spune spune Alieva Rahila, ghid turistic la versantul Yanar Dag.

Efect secundar al rezervelor abundente de gaze naturale ale țării, care uneori se ajung la suprafață, Yanar Dag este unul dintre numeroasele focuri alimentate din subteran și care i-au fascinat și înspăimântat pe oameni de-a lungul mileniilor.

Exploratorul venețian Marco Polo a scris despre fenomenul misterios când a trecut prin Azerbaidjan în secolul al XIII-lea. Alți comercianți de pe Drumul Mătăsii au adus veștile despre flăcări în călătoriile lor prin alte țări.

Acesta este motivul pentru care țara și-a câștigat supranumele de „țara focului”.

Astfel de focuri au fost numeroase în Azerbaidjan, dar pentru că au dus la o reducere a presiunii gazului în subteran, interferând cu extracția comercială a gazelor, majoritatea au fost stinse.

Yanar Dag este unul dintre puținele exemple rămase și poate cel mai impresionant.

La un moment dat, a jucat un rol cheie în vechea religie zoroastriană, care a fost fondată în Iran și a înflorit în Azerbaidjan în mileniul 1 î.Hr.

Pentru zoroastrieni, focul era o legătură între oameni și lumea supranaturală și un mediu prin care se pot dobândi înțelegerea și înțelepciunea spirituală. Este purificator și susține viața și este o parte importantă a ritualului religios.

Astăzi, cei mai mulți turiști care ajung la Yanar Dag vin mai degrabă pentru spectacol decât pentru împlinire religioasă.

Experiența este cea mai impresionantă noaptea sau iarna. Când ninge, fulgii se dizolvă în aer fără să atingă pământul, spune Rahila.

Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground
Yanar Dag
Burning mountain, Yanar Dag, Azerbaijan
Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground, cold tourists getting close
Yanar Dag

Incident în vamă: O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor

Incident la granița României cu Ucraina, în punctul de trecere al frontierei din Vicovu de Sus. O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor de frontieră.

pompieri langa o masina implicata in accident

Aceasta a vrut să ajungă în România, dar polițiștii au observat că mașina nu era în regulă din punct de vedere tehnic pentru a circula în siguranță. I s-a permis accesul, dar fără autoturism, așa că a hotărât să întoarcă mașina și să revină în Ucraina, conform Digi24.ro.

A fost momentul în care sa lovit ghereta cu mașina. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Polițiștii au deschis dosar penal pentru distrugere.

SMS-ul a împlinit 30 de ani. Primul mesaj a fost citit de pe un telefon care cântărea peste două kilograme

S-au împlinit 30 de ani de când a fost trimis primul SMS, un mesaj test care conţinea urarea: „Crăciun fericit!” şi care a fost recepţionat pe un telefon mobil care cântărea două kilograme şi 100 de grame, scrie BBC.

Primul SMS

SMS-ul a fost trimis de pe un computer de angajatul britanic al unei firme de telefonie către şeful său, posesorul unui dispozitiv mobil de tip Orbitel 901, care se afla la o petrecere de Crăciun şi care nu a răspuns.

Mesajul, însă, devenit faimos între timp, a fost vândut, anul trecut, la licitaţie, sub forma unui token nefungibil (NFT) cu suma de 132.680 de euro.

SMS

Tehnologia SMS a început să fie dezvoltată încă din anii ’80, însă primul mesaj a fost trimis pe 3 decembrie 1992.

Obiceiul de a trimite mesaje scrise, de pe telefon, în locul apelurilor vocale, a prins, îşi aminteşte Nigel Linge, profesor de telecomunicaţii la Universitatea din Salford, chiar dacă tastaturile de tip „qwerty”, pe telefoane, erau rare.

„Telefoanele mobile erau proiectate pentru apeluri vocale şi pentru primirea mesajelor, nu pentru scrierea lor”, spune acesta.

Oamenii s-au obişnuit însă repede cu sistemul de scriere de pe o tastatură numerică, care presupunea apăsarea în mod repetat a unei taste pentru a ajunge la o literă anume.

„Obiceiul s-a răspândit iute ca focul şi în scurt timp oamenii scriau pe tastatura numerică la fel de repede ca pe o o tastatură clasică”, îşi aminteşte Ben Wood, analist şef la o firmă de consultanţă în tehnologie.

„În prezent, oamenii petrec mai mult timp uitându-se la telefon decât vorbind la ele. SMS-ul a dus la această tranziţie”, a adăugat acesta.

sursa

Ucraina a eliminat cu o rachetă 20 de instructori iranieni aflați în Herson. Aceștia îi învățau pe ruși cum să opereze dronele Shaheed-136
Articolul anterior
Care este situația pe linia frontului din Ucraina, la trei săptămâni după contraofensiva fulgerătoare a ucrainenilor
Articolul următor