Noi perspective de colaborare în domeniul cercetării între România și Republica Moldova

Cercetătorii din Republica Moldova vor avea acces la infrastructura de cercetare din România, grație programului ,,Proiecte de colaborare cu Republica Moldova”, lansat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din țara vecină. Acesta include stagii de cercetare în România și are ca obiectiv mobilitatea cercetătorilor din cele două țări pentru implementarea unor proiecte comune. 

Ministerul Educației și Cercetării a reunit la Chișinău reprezentanți ai mediului academic, cercetători din Republica Moldova și România, pentru a discuta despre modalitățile de accesare a fondurilor alocate de statul român, dar și pentru a aborda consolidarea rețelelor de cercetare și dezvoltarea de noi colaborări între grupuri de cercetători din ambele țări.  

La reuniune a participat ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală și directorul general al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) Adrian Curaj.  

,,Dezvoltarea cercetării și inovării este unul dintre obiectivele Ministerului Educației și Cercetării. Investim resurse importante pentru acest sector, elaborăm politici și mecanisme prin care să îl fortificăm și încercăm să motivăm tinerii să urmeze o carieră în cercetare. Accesul la infrastructura de cercetare din România și granturile comune lansate sunt un sprijin enorm. Aceste acțiuni ne ajută, inclusiv, să-i sprijinim pe tineri să vină înspre cercetare și oferă oportunități pentru oamenii de știință  din Republica Moldova să se implice în proiecte internaționale”, a spus Anatolie Topală.  

În mesajul său, directorul general al UEFISCDI Adrian Curaj a menționat: ,,Colaborarea dintre Republica Moldova și România în domeniul cercetării este tot mai vizibilă în ultimii ani și așteptăm să avem un număr mare de proiecte depuse în cadrul programului. Nu este vorba numai de o competiție, scopul în sine este cu mult mai mare – împreună să obținem dezvoltarea acestui sector. Este un program pe care l-am dezvoltat împreună cu Republica Moldova și îi mulțumesc domnului ministru Anatolie Topală pentru deschidere. Investim în echipele de cercetători, în tineri, pentru că formarea tinerei generații este esențială”, a spus Adrian Curaj.  

Propunerile de proiecte pot fi elaborate în domenii științifice precum științe exacte și inginerie, științe sociale și umaniste. Acestea pot fi depuse de către o organizație de cercetare din România în parteneriat cu una, două sau trei organizații de cercetare din Republica Moldova.

Bugetul alocat de statul român pentru anul 2023 este de peste 12 milioane de lei. Banii sunt destinați atât pentru stagii de cercetare în România, cât și pentru evenimente de prezentare a rezultatelor de colaborare bilaterală.  

Cererile de finanțare pot fi depuse la adresa: https://uefiscdi-direct.ro. Apelul de selectare a proiectelor a fost lansat la 30 iunie 2023. Termenul limită pentru depunerea cererilor este 15 septembrie 2023, ora 16:00. Programul stagiilor de cercetare va începe în noiembrie 2023. 

Pământul se confruntă cu unele dintre cele mai călduroase zile din ultimele decenii
Articolul anterior
Un străin căutat prin INTERPOL, reținut la frontiera moldo-ucraineană
Articolul următor