Noile studii arată că ghețarii elvețieni se topesc cu cea mai mare viteză înregistrată vreodată

Academia Elvețiană de Științe raportează că micșorarea gheții din ghețarii din Elveția a depășit un record anterior de retragere. Stratul de zăpadă din Alpii elvețieni a fost slab în acest an. Cei 1.400 de ghețari din Elveția au pierdut mai mult de jumătate din volumul lor total de la începutul anilor 1930.

Gheţarii elveţieni au pierdut anul acesta 2,5% din volumul lor din cauza  căldurii - Green Report

Un studiu academic publicat astăzi arată că ghețarii elvețieni se topesc ca niciodată înainte, volumul lor de gheață scăzând cu 6%, într-o perioadă dezastruoasă din 2022.

Academia Elvețiană de Științe raportează că micșorarea gheții din ghețarii din Elveția – care are cel mai mare volum de ghețari dintre toate țările din Europa – a depășit un record anterior de retragere cu aproape o generație în urmă.

2022 a fost un an dezastruos pentru ghețarii elvețieni: toate recordurile de topire a gheții au fost spulberate de marea lipsă de zăpadă din timpul iernii și de valurile continue de căldură din timpul verii, a declarat Academia într-un comunicat, bazându-se pe datele colectate de Glamos, rețeaua elvețiană de monitorizare a ghețarilor.

Raportul prezintă în detaliu pagubele înregistrate în Alpii elvețieni: Peste șase metri de gheață s-au topit în acest an pe vârful Konkordiaplatz din Marele Ghețar Aletsch, în sud, în apropiere de granița cu Italia.

Ghețari mici precum Pizol, în est, lângă Liechtenstein, Vadret dal Corvatsch, lângă St Moritz, în sud-est, și Schwarzbachfirn, în centrul Elveției, au dispărut, a declarat echipa.

Țara s-a confruntat cu ceea ce ar putea fi considerată o furtună în acest an, care a dus la marea topire. Stratul de zăpadă din Alpii elvețieni a fost slab în acest an – în special în sud-est – ceea ce înseamnă că ghețarii au avut mai puțină protecție naturală împotriva căldurii.

În plus, un val de praf din Sahara care a acoperit multe părți ale Europei în primăvară a contaminat zăpada, făcând-o să absoarbă mai multă căldură solară. Apoi, un vârf de căldură în timpul verii a cuprins Europa – intensificând presiunea.

Elveția nu este singura: Academia Bavareză de Științe din Germania a declarat că stratul de gheață de pe Schneefernerul de Sud din Alpi s-a topit atât de mult în această vară încât nu mai poate fi considerat un ghețar – Germania având acum doar patru ghețari.

Constatările vin în completarea unui alt studiu publicat luna trecută, care arată că cei 1.400 de ghețari din Elveția au pierdut mai mult de jumătate din volumul lor total de la începutul anilor 1930.

sursa

Focul care arde neîncetat de 4.000 de ani. Nu se stinge nici când plouă sau ninge

„Muntele care arde”, aflat în peninsula Absheron din Azerbaidjan, a primit acest nume din cauza unui foc care arde neîncetat, relatează CNN.

Burning mountain in Yanar Dag, near Baku. Azerbaijan.

„Acest foc arde de 4.000 de ani și nu s-a stins niciodată. Nici chiar ploaia, zăpada, vântul nu îl sting”, spune spune Alieva Rahila, ghid turistic la versantul Yanar Dag.

Efect secundar al rezervelor abundente de gaze naturale ale țării, care uneori se ajung la suprafață, Yanar Dag este unul dintre numeroasele focuri alimentate din subteran și care i-au fascinat și înspăimântat pe oameni de-a lungul mileniilor.

Exploratorul venețian Marco Polo a scris despre fenomenul misterios când a trecut prin Azerbaidjan în secolul al XIII-lea. Alți comercianți de pe Drumul Mătăsii au adus veștile despre flăcări în călătoriile lor prin alte țări.

Acesta este motivul pentru care țara și-a câștigat supranumele de „țara focului”.

Astfel de focuri au fost numeroase în Azerbaidjan, dar pentru că au dus la o reducere a presiunii gazului în subteran, interferând cu extracția comercială a gazelor, majoritatea au fost stinse.

Yanar Dag este unul dintre puținele exemple rămase și poate cel mai impresionant.

La un moment dat, a jucat un rol cheie în vechea religie zoroastriană, care a fost fondată în Iran și a înflorit în Azerbaidjan în mileniul 1 î.Hr.

Pentru zoroastrieni, focul era o legătură între oameni și lumea supranaturală și un mediu prin care se pot dobândi înțelegerea și înțelepciunea spirituală. Este purificator și susține viața și este o parte importantă a ritualului religios.

Astăzi, cei mai mulți turiști care ajung la Yanar Dag vin mai degrabă pentru spectacol decât pentru împlinire religioasă.

Experiența este cea mai impresionantă noaptea sau iarna. Când ninge, fulgii se dizolvă în aer fără să atingă pământul, spune Rahila.

Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground
Yanar Dag
Burning mountain, Yanar Dag, Azerbaijan
Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground, cold tourists getting close
Yanar Dag

Incident în vamă: O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor

Incident la granița României cu Ucraina, în punctul de trecere al frontierei din Vicovu de Sus. O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor de frontieră.

pompieri langa o masina implicata in accident

Aceasta a vrut să ajungă în România, dar polițiștii au observat că mașina nu era în regulă din punct de vedere tehnic pentru a circula în siguranță. I s-a permis accesul, dar fără autoturism, așa că a hotărât să întoarcă mașina și să revină în Ucraina, conform Digi24.ro.

A fost momentul în care sa lovit ghereta cu mașina. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Polițiștii au deschis dosar penal pentru distrugere.

SMS-ul a împlinit 30 de ani. Primul mesaj a fost citit de pe un telefon care cântărea peste două kilograme

S-au împlinit 30 de ani de când a fost trimis primul SMS, un mesaj test care conţinea urarea: „Crăciun fericit!” şi care a fost recepţionat pe un telefon mobil care cântărea două kilograme şi 100 de grame, scrie BBC.

Primul SMS

SMS-ul a fost trimis de pe un computer de angajatul britanic al unei firme de telefonie către şeful său, posesorul unui dispozitiv mobil de tip Orbitel 901, care se afla la o petrecere de Crăciun şi care nu a răspuns.

Mesajul, însă, devenit faimos între timp, a fost vândut, anul trecut, la licitaţie, sub forma unui token nefungibil (NFT) cu suma de 132.680 de euro.

SMS

Tehnologia SMS a început să fie dezvoltată încă din anii ’80, însă primul mesaj a fost trimis pe 3 decembrie 1992.

Obiceiul de a trimite mesaje scrise, de pe telefon, în locul apelurilor vocale, a prins, îşi aminteşte Nigel Linge, profesor de telecomunicaţii la Universitatea din Salford, chiar dacă tastaturile de tip „qwerty”, pe telefoane, erau rare.

„Telefoanele mobile erau proiectate pentru apeluri vocale şi pentru primirea mesajelor, nu pentru scrierea lor”, spune acesta.

Oamenii s-au obişnuit însă repede cu sistemul de scriere de pe o tastatură numerică, care presupunea apăsarea în mod repetat a unei taste pentru a ajunge la o literă anume.

„Obiceiul s-a răspândit iute ca focul şi în scurt timp oamenii scriau pe tastatura numerică la fel de repede ca pe o o tastatură clasică”, îşi aminteşte Ben Wood, analist şef la o firmă de consultanţă în tehnologie.

„În prezent, oamenii petrec mai mult timp uitându-se la telefon decât vorbind la ele. SMS-ul a dus la această tranziţie”, a adăugat acesta.

sursa

În școlile din Moldova va apărea o nouă disciplină opțională – ”educația electorală”
Articolul anterior
Un britanic capturat de trupele rusești a povestit torturile la care a fost supus. Colegul său de 45 de ani a decedat
Articolul următor