Norul radioactiv din Rusia – periculos pentru Moldova

Norul radioactiv din Rusia, care a acoperit Europa este periculos pentru țara noastră. Acest lucru este confirmat de speciliștii din domeniu. Este vorba de o poluare cu un radionuclid artificial, numit Ruteniu 106. Substanța găsită în particulele care au ajuns la noi se folosește în industria farmaceutică și în radioterapie, pentru tumorile canceroase.

separator

Vicedirectorul Agenției Naționale de Reglementare a Activității Nucleare și Radiologice, Ionel Bălan, a confirmat în cadrul unei conferințe organizate în centrul de presă Point, că acest element radioactiv a fost detectat și de stațiile automate din Moldova.

„Nu este o avarie nucleară, ci un accident radiologic. Este o concentrație a unei substanțe radioactive, care este prezentă în cantități foarte și foarte mici. Valoarea concentrației de Ruteniu nu a depășit sutimi de miimi”, a declarat Ionel Bălan.
Totodată, specialistul a dat asigurări că nu există niciun motiv de panică.

„Situația radiologică din țară e sub control, stabilă și nu prezintă absolut nicun pericol pentru sănătatea populației sau mediului. Concentrația e atât mizeră, încât nu era cazul nici măcar să anunțăm pentru că ar fi urmat panica”, a menționat Bălan.

Mai mult, expertul susține că nivelul concentrației în atmosferă a scăzut atât de mult încât a devenit greu de detectat chiar și de aparatele folosite în măsurări. Point.md amintește că potrivit Institutului Francez pentru siguranța nucleară, în ultimele săptămâni, Europa a fost acoperită de un nor de poluare nucleară. Acesta ar fi rezultat după un accident nuclear nedeclarat, susțin militanții de mediu. Rusia a recunoscut abia recent că o concentraţie „extrem de ridicată”, a unei substanţe radioactive, a fost înregistrată şi pe teritoriul său în urmă cu o lună şi jumătate, dar că nu e niciun motiv de îngrijorare. Totuși, mai multe state europene au intrat în alertă, după ce centrele de supraveghere a radio-activităţii au detectat în atmosferă valori crescute ale substanţei.

Sursa 

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Un bărbat va sta 20 de ani după gratii pentru că şi-a omorât mama
Articolul anterior
Kim Kardashian, goală și acoperită toată de sclipici! Imaginea cu care și-a uluit fanii
Articolul următor