Norul radioactiv din Rusia – periculos pentru Moldova

Norul radioactiv din Rusia, care a acoperit Europa este periculos pentru țara noastră. Acest lucru este confirmat de speciliștii din domeniu. Este vorba de o poluare cu un radionuclid artificial, numit Ruteniu 106. Substanța găsită în particulele care au ajuns la noi se folosește în industria farmaceutică și în radioterapie, pentru tumorile canceroase.

separator

Vicedirectorul Agenției Naționale de Reglementare a Activității Nucleare și Radiologice, Ionel Bălan, a confirmat în cadrul unei conferințe organizate în centrul de presă Point, că acest element radioactiv a fost detectat și de stațiile automate din Moldova.

„Nu este o avarie nucleară, ci un accident radiologic. Este o concentrație a unei substanțe radioactive, care este prezentă în cantități foarte și foarte mici. Valoarea concentrației de Ruteniu nu a depășit sutimi de miimi”, a declarat Ionel Bălan.
Totodată, specialistul a dat asigurări că nu există niciun motiv de panică.

„Situația radiologică din țară e sub control, stabilă și nu prezintă absolut nicun pericol pentru sănătatea populației sau mediului. Concentrația e atât mizeră, încât nu era cazul nici măcar să anunțăm pentru că ar fi urmat panica”, a menționat Bălan.

Mai mult, expertul susține că nivelul concentrației în atmosferă a scăzut atât de mult încât a devenit greu de detectat chiar și de aparatele folosite în măsurări. Point.md amintește că potrivit Institutului Francez pentru siguranța nucleară, în ultimele săptămâni, Europa a fost acoperită de un nor de poluare nucleară. Acesta ar fi rezultat după un accident nuclear nedeclarat, susțin militanții de mediu. Rusia a recunoscut abia recent că o concentraţie „extrem de ridicată”, a unei substanţe radioactive, a fost înregistrată şi pe teritoriul său în urmă cu o lună şi jumătate, dar că nu e niciun motiv de îngrijorare. Totuși, mai multe state europene au intrat în alertă, după ce centrele de supraveghere a radio-activităţii au detectat în atmosferă valori crescute ale substanţei.

Sursa 

Un bărbat va sta 20 de ani după gratii pentru că şi-a omorât mama
Articolul anterior
Kim Kardashian, goală și acoperită toată de sclipici! Imaginea cu care și-a uluit fanii
Articolul următor