Noua alocație pentru creșterea copiilor ar putea fi pusă în aplicare din octombrie

Guvernul a înregistrat la Parlament un proiect de lege, conform căruia persoanele asigurate ar putea obține suplimentar la indemnizația pentru creșterea copilului pe care o primesc în prezent și o indemnizație lunară în valoare de 1000 de lei, până când copiii lor vor împlini vârsta de 2 ani. Totodată, în cazul persoanelor neasigurate indemnizația lunară acordată până la vârsta de 2 ani a copilului se va majora cu 260 de lei – de la 740 la 1000 de lei.

Ca urmare, va fi majorată și indemnizația lunară de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină, care se acordă la cerere în cuantum de 50% din mărimea indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani.

Pe lângă aceste modificări, proiectul mai prevede că prestațiile pentru asigurarea creșterii și îngrijirii copilului, care se oferă la momentul de față copiilor rămași fără ocrotire părintească și celor plasaţi în serviciul de tutelă/curatelă, vor fi acordate și pentru copiii plasați în asistența parentală profesionistă și în casele de copii de tip familial.

Astfel, se propune modificarea art.5 (alin. 2) și 3)) din Legea nr.315/2016, care va stabili că indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani, prestațiile pentru copiii plasați în serviciile tutelă/curatelă, asistență parentală profesionistă și casă de copii de tip familial, indemnizația lunară pentru întreținerea copilului adoptat, indemnizația pentru continuarea studiilor, precum și indemnizația zilnică pentru copil se achită în cuantumul stabilit de Guvern.

Potrivit proiectului, prevederile acestuia ar putea fi puse în aplicare începând cu 1 octombrie curent, menționează monitorul oficial.

Rușii au atacat Odesa și Nikolaev cu rachete Iskander, în această dimineață

Forțele armate ruse au efectuat lovituri cu rachete în regiunea Odesa și Nikolaev. Invadatorii au tras asupra unei infrastructuri industriale din regiunea Odesa și a unui bloc de apartamente din Nikolaev, informează presa ucraineană.

Ракетный удар по Николаеву

În dimineața zilei de 1 octombrie, trupele ruse au lansat două rachete Iskander în regiunea Odesa. A fost distrusă o instalație de infrastructură industrială. Stația electrică și mai multe clădiri din jur au fost avariate. În plus, într-unul dintre garaje a izbucnit un incendiu, dar a fost stins rapid. Nimeni nu a fost rănit în atac.

Atacul cu rachetă asupra regiunii Nikolaev.

Primarul orașului Nikolaev, Alexander Senkevich, a spus că noaptea trupele ruse au atacat orașul cu rachete S-300. Drept urmare, obuzul a lovit un bloc de locuințe, apartamentele de la etajele 4 și 5 au fost distruse. Au fost avariate și mașinile parcate în curte, iar geamurile din casele din jur au fost explodate.

Potrivit primarului, nu s-au înregistrat victime, unii locatari au suferit răni ușoare.

Pe șantier lucrează utilitățile publice, curăță zona de sticlă și moloz și, de asemenea, eliberează drumul.

Обстрел Николаева
Обстрел Николаева
Обстрел Николаева

Rusia, principala sursă de transferuri bănești în Moldova în semestrul II al acestui an

După ce în ultimii ani s-a atestat o scădere continuă a volumului de transferuri de mijloace bănești din Rusia în Republica Moldova, în trimestrul II al acestui an situația s-a inversat.

Semn rău? Lumea caută adăpost în banii americanilor. Preferă bancnotele de  100 de dolari

Astfel, datele Băncii Naționale a Moldovei arată că, în trimestrul I al acestui an, persoanele fizice din Republica Moldova au primit prin intermediul băncilor licențiate transferuri de mijloace bănești din Rusia de doar 27 milioane de dolari, fiind depășită de cinci state (Israel, Italia, Germania, Franța și SUA), transmite mold-street.com.

În trimestrul II din 2022, însă, volumul transferurilor de mijloace bănești din Rusia a crescut brusc de aproape patru ori, față de primele trei luni ale acestui an, ajungând la 107,2 milioane de dolari. Comparativ cu aceeași perioadă din 2021, creșterea este de două ori și ceva.

BNM nu oferă o explicație acestui fenomen, dar el ar putea avea legătură directă cu războiul din Ucraina.

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

Agresorii familiali vor beneficia de mai multe ședințe de consiliere pentru a fi motivați să-și schimbe comportamentul
Articolul anterior
Un fost premier atenționează: Vom avea o iarnă foarte rece, dacă nu va fi schimbat guvernul în cel mai scurt timp
Articolul următor