Nouă reguli de viață ale italienilor

Fiecare popor are obiceiurile și tabieturile sale. Italienii sunt cunoscuți pentru arta vieții frumoase, abilitatea de a se adapta la lumea înconjurătoare, arta de a savura momentul și de a trăi cu bucurie prezentul. Iată câteva reguli de viață care aparțin poporului italian și care ar putea fi un exemplu bun de urmat!

separator

1. Mâncarea este o plăcere, mâncatul este un ritual.

Italienii trăiesc conform unui orar. Sună incredibil dar așa este. Numai că au un orar special: cafea cu prăjitură dimineața, prânzul cu familia ziua, aperitiv-17:00-19:30, cina la 20.00-21.00, acasă sau la restaurant.

A mânca pe fugă? Alergatul cu paharul în mână? Fast-food? Se întâmplă foarte rar. Cea mai bună mâncare este cea proaspăt gătită pe care o poți împărți cu cei din jur.

2. Comunicarea este motorul vieții sociale, discuția este o artă.

Poți comunica ușor cu o persoană pe care nu o cunoști prea bine și aplici subiecte plictisitoare și chiar îți este interesant? Italia este locul unde organizatorii cursurilor de networking dau faliment, pentru că toată lumea știe această artă din copilărie. Profilul este unul foarte larg: de la tipurile de citrice și comparația vinurilor din diferite regiuni, până la istorie și arhitectură. Asemenea discuții te îmbogățesc cu noi cunoștințe.

3. Viața nu este o goană după ceva anume. Este pur și simplu viața, aici și acum.

Italienii trăiesc având senzația că le vor reuși pe toate. Și asta reduce din nivelul de stres. Când încetezi să te grăbești, începi să reușești. Chiar și cu siesta de trei ore, oferă-ți timp pentru orice (pentru mâncare, pentru plimbări lungi, pentru comunicare) și vei rămâne surprins.

4. Calitatea vieții este o prioritate.

Viața în Italia este construită în așa fel încât să ofere timp și pentru micile plăceri, pentru cafeaua de dimineață, pentru a răsfoi ziarul, a comunica cu membrii familiei, cu prietenii și a te bucura de o calitate înaltă a vieții.

5. Timpul petrecut cu familia. Familia ta este cetatea ta.

Când nu vei mai avea bani, când toate succesele tale vor fi uitate, când prietenii te vor uita, tot ce-ți va rămâne va fi familia. Cinele de duminică, la care se adună toate rudele, au devenit un obicei în Italia.

6. Italienii merg cu copii peste tot. Copiii sunt extraordinari.

În Italia poți merge oriunde cu copiii. Copii vei vedea și în restaurantele de fițe, și în saloanele de frumusețe, și în buticuri și cafenele. Ți se va aduce repede un scaun special, se vor juca cu copilul tău.

7. Modul sănătos de viață este un stil de viață!

De aceea pastele și pizza nu lasă nicio urmă pe siluetă. Un italian obișnuit mănâncă 26 de kilograme de paste anual și poartă mărimea M. Nu vei întâlni italieni care țin dietă. Orarul lor zilnic este de fapt o dietă. El se bazează pe câteva reguli simple: respectă porția legume/făinoase/proteine/fructe, gătește doar din produse proaspete, folosește rețete simple, controlează porțiile.

Al doilea aspect al vieții din Italia: pe jos sau cu bicicleta. Mașina este folosită pentru shopping sau pentru a merge la muncă, la distanță mare. Cumpărăturile nu înseamnă un coș plin. Întâlnirile cu prietenii au loc în parc, la piață, la plajă. Italienii petrec mult timp stând în picioare.

8. Haina îl înfrumusețează pe om. Este o modalitate de comunicare.

Italienii au foarte mare grijă de impresia pe care o vor lăsa asupra altora. Ei au haine pentru toate ocaziile: nu vor merge în parc în ceea ce au îmbrăcat la piață. Pantalonii scurți, cămășile nu sunt preferate, acestea sunt purtate mai degrabă de către turiști. Să fii îmbrăcat cu gust este un respect față de cei din jur.

9. Manierele frumoase fac viața plăcută.

Oriunde ai intra, zâmbește și salută-i pe toți. Într-un supermarket mic de lângă casă, fiecare angajat te va saluta. Dacă ai fost împins, fii primul care își cere scuze și incidentul se va transforma într-un schimb de complimente.

sursa: www.calatorul.net

Proteste în Italia. Taximetriștii s-au luat la bătaie cu polițiștii

Străzile Romei s-au umplut de sute de taximetriști care au intrat în grevă de 48 de ore împotriva iminentei ordonanțe privind concurența.

Proteste masive în Italia | Taximetriștii s-au luat la bătaie cu polițiștii 777415

Noua politică implică oficial eliminarea barierelor din calea concurenței, extinderea pieței și sprijinirea întreprinderilor mici. Aparent, concurența va îmbunătăți calitatea serviciilor și va scădea prețurile. 

Cu sprijinul guvernului italian, Uber și alte servicii similare, care au fost suprimate de cele vechi din 2019, se vor integra în sfârșit. Înainte de a începe să funcționeze Uber, un taxi în Europa era în mod tradițional un serviciu costisitor și complicat. Ca orice altă industrie generatoare de venituri, au existat teritorii, acțiuni, mafie.

Serviciile online au creat o adevărată revoluție – au simplificat foarte mult procesul de angajare și au automatizat complet atât furnizarea de servicii, cât și procesul de găsire a mașinilor pentru clienți, făcând procedura transparentă.

Tehnic vorbind, aproape oricine are un permis de conducere poate obține un loc de muncă. Numărul taximetriștilor va crește, costul serviciilor va scădea la nivelul transportului public. De asta se tem șoferii de taxi.

Acum, în Italia, „taxiul” fără permisiunea specială din partea autorităților este strict interzis și se pedepsește cu o amendă de la 500 la 800 EUR. În țară funcționează atât taxiuri private, cât și taxiuri oficiale.

În medie, în majoritatea orașelor italiene plata este de aproximativ 10 EUR pentru o călătorie de 3 kilometri, în Zurich – 20 EUR, în Nisa – 15 EUR.

Proteste masive în Italia | Taximetriștii s-au luat la bătaie cu polițiștii 777413
Proteste masive în Italia | Taximetriștii s-au luat la bătaie cu polițiștii 777412

sursa

Noi ieftiniri la benzină și motorină, în Moldova

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat noile prețuri maxime de referință valabile pentru mâine, 7 iulie.

Motorina și benzina, din nou mai scumpe. Tarifele anunțate de ANRE —  Cotidianul

Astfel, prețul pentru un litru de benzină A95 nu trebuie să depășească 32,56 lei, iar cel pentru motorină – 30,82 lei.

Prețurile respective ar însemna o ieftinire cu 27 de bani la benzină și cu 36 de bani la motorină.

De asemenea, ANRE atestă în ultimele zile o tendință de descreștere a cotațiilor la bursele internaționale la produsele petroliere, transmite www.stiri.md.

Astfel, cotațiile Platts au înregistrat o ușoară scădere pe parcursul săptămânii precedente care se menține și săptămâna curentă, ajungând la prețul de circa 1.211 $/tonă pentru benzină și circa 1.179 $/tonă pentru motorină, înregistrând o scădere cu aproximativ 145 $/tonă pentru benzină și, respectiv, cu 73 $/tonă la motorină.

„Conform mecanismului actual de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, curba respectivă este reflectată fidel în prețurile pentru carburanți la stațiile de alimentare din țară. ANRE reiterează faptul că mecanismul actual de formare a prețurilor generează prețuri corecte și transparente, care reflectă atât tendințele de creștere a cotațiilor internaționale, cât și cele de scădere”, comunică ANRE.

Valentina Sturza, deportată de două ori în Siberia: „Pe nimeni n-au cruțat”

Valentina Sturza, președintele de onoare al Asociației foștilor deportați și victime politice ale regimului comunist, a menționat astăzi în cadrul mitingului de comemorare a deportaților celui mai mare val din istorie, că nu există pagini mai tragice în istoria neamului, decât cele din timpul ocupației Basarabiei, relatează jurnal.md.

În scuarul Gării, la monumentul „Trenul Durerii” a avut loc astăzi un miting de comemorare a victimelor deportărilor celui de-al doilea val, din noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 la care au fost prezenți foști deportați, premierul Natalia Gavrilița, președintele Parlamentului, Igor Grosu și membri ai Cabinetului de miniștri.

Valentina Sturza a menționat în discursul său că la momentul actual din Asociația foștilor deportați fac parte 6800 de persoane, cu 700 de persoane mai puțin decât anul trecut. „De la o zi la alta rămânem tot mai puțini. Familia noastră a fost deportată de două ori, în 1941 și 1949. Pe nimeni n-au cruțat, nici pe invalizi, bătrâni, nici pe copii, nici mame îngreunate. Toți au fost încărcați în vagoanele marfare murdare, cu care au fost duse anterior vite. Pe drum ni se da pește sărat și apa de la pompa care alimenta trenul și care mirosea a motorină”, a evocat crâmpeie din trăirile sale fosta deportată.

Valentina Sturza a amintit și din una din marile crime ale ocupației Basarabiei.

„Aș vrea să deschid o paranteză, în vremea ocupației foarte multe persoane au fost împușcate și aruncate într-o groapă cu var din „Valea Morilor”. Acolo în 1995 a fost instalată o piatră pe care este scris, „Trecatorule, apleacă-ți fruntea pentru cei masacrați de călăii bolșevici”. În 2018 această piatră a fost strămutată și pe locul cela a fost creată o terasă unde din păcate au loc petreceri”, a regretat președintele Asociației.

Valentina Sturza, deși era deja căsătorită, în 1949 a fost smulsă de lângă soț și deportată alături de alte rude pentru a doua oară. La 6 iulie 1949 a fost adusă în închisoarea din Chișinău, după care a fost urcată din nou în marfar. „Casele și locurile de muncă au fost ocupate de venetici aduși din Rusia”, a regerat nelegiuirile fosta deportată.

Noaptea din 5 spre 6 iulie 1949 a fost una dintre cele mai dramatice nopţi din istorie, desemnând cea mai masivă deportare a familiilor din aceste ţinuturi cu oameni harnici, vrednici şi iubitori de neam.

Operaţia cu denumirea secretă IUG a fost pregătită minuţios, pe parcursul a câteva luni şi viza deportarea masivă a aşa-zişilor chiaburi, moşieri, a marilor şi micilor comercianţi, etc., precum şi a familiilor acestora.

Tradusă în limbaj modern hotărârea strict secretă al Biroului Politic al CC al PC însemna decimarea intelectualităţii, a oamenilor de afaceri, a gospodarilor, a patrioţilor, a tuturor acelor care nu au acceptat regimul sângeros şi perfid ca pe o mană cerească.

Al doilea val de deportări a distrus circa 11.300 de familii, membrii cărora au fost ridicaţi, transportaţi ca vitele spre locuri vitrege sau pur şi simplu împuşcaţi.

Numărul basarabenilor supuși represiunilor politice de regimul sovietic nu este cunoscut cu exactitate.

foto: www.jurnal.md. Mai multe imagini pot fi văzute aici.

Antonia dezvăluie secretele părului ei superb și aranjat: vezi trei tutoriale video care te vor ajuta să obții un look de invidiat ca al artistei!
Articolul anterior
Celebrități care au avut curajul să își arate celulita pe Instagram
Articolul următor