Noul sezon „Vocea României”: Pentru prima data, doi dintre antrenori sunt din Republica Moldova

Vocea României a revenit pe micile ecrane. Pentru prima dată la concursul televizat sunt doi jurați din Republica Moldova: Irina Rimes și The Motans.

Sezonul 10 vine cu reguli noi dar și un scaun dublu, care va fi împărțit de Smiley și Theo Rose.

Fiecare antrenor poate lua, în faza audițiilor pe nevăzute un număr nelimitat de concurenți, însă la sfârșitul acestei etape vor alege doar 14 alături de care vor merge mai departe.

Antrenorii se vor lupta cu toate forțele pentru a avea cele mai bune voci în echipele lor, iar câștigătorul din acest sezon se va alege cu 100 de mii de euro și un contract cu o casă de discuri.

Vocea României, sezonul 10: Ricardo Gabor – „Yo Vivire” | Vocea Romaniei |  PRO TV PLUS

Naistul și compozitorul Constantin Moscovici împlinește 60 de ani

Naistul și compozitorul Constantin Moscovici, Artist al Poporului, laureat al mai multor concursuri naționale și internaționale, deținător al „Ordinului de Onoare”, își sărbătorește astăzi cea de-a 60-a aniversare.

Naistul și compozitorul Constantin Moscovici împlinește 60 de ani

S-a născut în 1962 în satul Cărpineni, raionul Hânceşti. A studiat la școala medie din satul natal (1969-1979). În paralel a făcut Școala de Muzică din Cărpineni, transmite moldpres.md.

Și-a continuat studiile la Institutul de Arte din Chișinău „Gavriil Muzicescu” (azi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice), Facultatea Instrumente Populare, specialitatea Nai, clasa profesorului Vasile Iovu (1979-1983). 

Din 1984 s-a consacrat carierei muzicale, activând la Filarmonica de Stat din Chișinău (în prezent Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”), în calitate de solist-instrumentist în formația „Legenda”, condusă de Iurie Sadovnic.

Între anii 1987-1990 a fost membru al formației muzicale condusă de compozitorul Anatol Chiriac. În perioada 1990-1995 activează la Brașov, România. 

A fost solist-instrumentist în formația „Fag” (1995-1997). În 1997 revine la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici,” unde activează până în prezent. Anual organizează concerte de binefacere pentru copiii orfani. În 2006 a avut o audiență la Vatican cu Papa Benedict XVI, după care a susținut 68 de concerte caritabile prin toată Italia, adunând fonduri pentru copii orfani din Republica Moldova. Între 2013-2018 a activat și în Miami, SUA. 

De-a lungul carierei sale artistice, a colaborat și a susținut concerte cu Tamara Gverdtsiteli (Georgia), Alessandro Safi na (Italia), Giora Feidman (Israel), Elton John (Regatul Unit). În 2014 a fost invitat special în concertul Tamarei Gverdtsiteli, cu un recital de excepție, la sala Carnegie Hall din SUA.

A lansat mai multe CD-uri cu Liviu Știrbu, Marian Stârcea, Iurii Aleabov, iar discografia sa, în general, este una destul de amplă și variată, stilistic și tematic: „Confession of soul” („Manfirst”, Germania, 1995); „Moldavian pan flute” („SonoPress”, Germania, 1997); „Moldavian Souvenire” („Polidisc Records”, Moldova, 2000); „Virtual Dreams” (Polidisc Records, Moldova, 2000); „This song I play for You” („Polidisc Records”, Moldova, 2001); „Cele mai frumoase gânduri” (Ucraina, 2003); „Romantik” („Polidisc Records”, Moldova, 2006); „Best of Constantin Moscovich” („Golden Bridge&Turku Ola”, Turcia, 2010); „Antologia muzicii azere la nai („Polidisc Records”, Moldova, 2011); „Antologia muzicii ebraice la nai” („Polidisc Records”, Moldova, 2013); „Nostalgie” („Polidisc Records”, Moldova, 2013); „Pan Tango. Antologia muzicii latino” (SUA, 2019); „Antologia muzicii turcești la nai” (Turcia, 2020) ș.a. Invitat de onoare, prezent cu recitaluri, în calitate de membru al Comisiei de jurizare sau producător al unor concurenți la festivalurile „Золотой шлягер”, Moghiliov (din 1999) și „Славянский базар”, Vitebsk, Belarus (din 2000).

Din 2014 este directorul Etnofestivalului internațional de cântec, dans și meșteșuguri populare „La mijloc de codru des”. În perioada 2002-2019 a întreprins numeroase turnee în Austria, Cehia, China, Danemarca, Germania, Grecia, Japonia, Polonia, România, Rusia, Spania, SUA, Ucraina ș.a. Membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova (1996). A evoluat la diverse concursuri și festivaluri, unde a obținut următoarele premii: Premiul I, Festivalul Internațional din orașul Aşhabad, Turkmenistan (1981); Premiul II, Festivalul Muzical, Riga, Letonia (1982); Premiul special, Festivalul „Memorie”, Brest, Belarus (1998) ș.a. Este Doctor Honoris Causa al Universității din Comrat, UTA Gagauz-Yeri (2006). Este laureat al Premiului „Valentin Goga”, pentru management artistic în domeniul muzicii, în cadrul primei ediții a Galei Excelenței Muzicale (2019).

Pentru întreaga sa activitate a fost înalt apreciat cu distincții de stat: titlul onorific „Maestru în Artă” (2000); „Artist al Poporului din Republica Moldova” (2009);  ordinul „Gloria Muncii” (2012), medalia „Francisc Skorina (Belarus, 2018), distincția „Cel mai bun interpret străin” (Ucraina, 2019); cavaler al „Ordinului de Onoare” (2020).

Putin amenință cu arme nucleare tactice

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat din nou Vestul că este pregătit să folosească arme nucleare pentru a apăra „teritoriul Rusiei”.

Vladimir Putin este văzut pe un ecran instalat în apropierea Catedralei Sfântul Vasile și a Pieței Roșii din Moscova, pe 30 septembrie 2022, înaintea unui concert care marchează așa-zisa anexare.

Mulți observatori se tem că după anexarea unor regiuni din Ucraina, Kremlinul va face acest lucru pentru a opri ofensiva ucraineană care încearcă să recaptureze teritoriile. Până acum nicio țară nu a folosit astfel de arme pe front, transmite Ziarul Național.

Putin se referă, în acest caz, la un atac cu arme nucleare tactice, diferite de cele strategice, mult mai puternice.

Armele nucleare tactice sunt sisteme de dimensiuni mai mici, gândite pentru a fi folosite pe câmpul de luptă într-un atac cu rază limitată. Acestea au rolul de a distruge ținte inamice fără a provoca o cantitate mare de radiații.

Cele mai mici arme nucleare tactice pot avea focoase mai mici de o kilotonă (echivalentul a 1.000 de kg de TNT). Cele mai mari pot ajunge la 100 de kilotone. Distanța maximă la care armele pot ajunge nu depășește, în majoritatea cazurilor, 500 de km.

Prin comparație, bomba folosită de americani la Hiroshima, Little Boy, avea un focos de 15 kilotone. Fat Man, utilizată pentru atacul de la Nakgasaki, avea aproximativ 21 de kilotone. O singură rachetă balistică Trident transportată de un submarin american din clasa Ohio poate transporta focoase care totalizează sute de kilotone.

Potrivit serviciilor americane de informații, Rusia are aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice. Cu focoase nucleare sunt echipate rachete de croazieră, rachete balistice, proiectile de artilerie, torpile sau chiar mine maritime. Aceste arme pot fi lansate de pe platforme terestre, avioane sau nave maritime.

Multe platforme dezvoltate pentru a livra explozibili convenționali pot fi modificate pentru a transporta focoase nucleare.

Cât de periculoase sunt radiațiile rezultate în urma unui astfel de atac

Experții militari cred că un atac cu o armă nucleară tactică nu va schimba soarta războiului din Ucraina. Un astfel de incident va contamina zone pe care Rusia dorește să le controleze și există riscul ca o parte din radiații să ajungă înapoi Rusia. Mai mult, un astfel de atac ar declanșa probabil intrarea NATO în conflict și ar păta și mai mult imaginea Rusiei.

Dacă totuși Putin ia această decizie, efectele radiațiilor vor fi destul de puternice. Mulți oameni aflați în apropierea epicentrului exploziei vor muri iar alții vor suferi arsuri severe, inclusiv prin haine.

Clădirile de pe o anumită rază, care depinde de mărimea focosului, vor fi distruse. De exemplu, o bombă de 15 kilotone va distruge totul pe o rază de 1,6 km în jurul epicentrului său. O armă cu focos de o kilotonă va provoca distrugeri complete pe o rază de aproximativ 400 de metri.

Cod galben de vânt în toată țară! Cât va dura fenomenul meteo

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis astăzi, 2 octombrie, cod galben de vânt pe întregul teritoriu al țării. Acesta a intrat în vigoare începând cu ora 9.25 și va fi valabil până la ora 22.00. În intervalul menționat, pe arii extinse se prevăd intensificări ale vântului din nord-vest de până la 15-20 m/s.

Cod Galben de vânt puternic pe întreg teritoriul țării. Avertismentul  meteorologilor – sinteza.org

Luna octombrie vine nu doar cu intensificări de vânt, ci și cu vreme mai rece și ploi. Astfel, pe parcursul săptămânii viitoare ne așteaptă temperaturi între 4 și 20 de grade Celsius și precipitații pe alocuri.

Vara 2022, cea mai călduroasă din Europa de când se fac măsurători meteorologice
Articolul anterior
Senzațional! O moldoveancă a întors 4 scaune la ,,Vocea României”
Articolul următor