,,Nu anulați, ci reprogramați!”. Acesta este îndemnul agențiilor de turism pentru cei care au plătit avansuri și nu au reușit să meargă în vacanță din cauza pandemiei!

Turismul este cea mai afectată ramură a economiei mondiale în această perioada. Datorită închiderii granițelor și măsurilor de carantină, domeniul a stat pe loc începând cu luna martie, mai mult încă nu este clar când se va da startul sezonului estival.

separator

Situația este critică practic în toate statele din Uniunea Europeană și statele vecine, atât pentru statele care primesc turiști, cât și pentru statele cu turism emitent.

Domeniul turismului este afectat și în Republica Moldova, unde reprezentanții agențiilor de turism s-au pomenit în impas. Cei care au plătit avansul pentru vacanțe din perioada imediat următoare au ajuns în imposibilitate de a călători și își vor banii înapoi.

Anna Colta, Președintele Asociației Agențiilor de Turism din Moldova vine cu următoarele clarificări:

,,Noi trebuie să explicăm consumatorului că, de fapt, banii nu sunt la agenții economici din Republica Moldova ci sunt peste hotare, tranferați furnizorilor de servicii turistice (unități de cazare, transportatori, etc), iar guvernele acestor state pentru a nu permite intrarea în insolvență masivă a acestora, în eventualitatea unei cereri masive de returnări, au aprobat proiecte de lege prin care da dreptul hotelelor și touropertorilor să emite un vaucer valoric echivalent sumei achitate de turist și care sunt garantate de stat. Un astfel de exemplu este Grecia sau Bulgaria.

Reprezentanții din domeniu turistic ne asigură – deși suma nu poate fi întoarsă, banii nu se pierd! Oamenii îi pot folosi când vor decide să călătorească din nou.

Soluția optimală este de a reprograma vacanțele pentru o perioadă mai târzie sau chiar pentru anul 2021. Dacă clientul nu cunoaște când are concediul, poate să înghețe această suma și să o folosească pentru o vacanță planificată mai târziu”.

Ion Alexa, Directorul unei agenții de turism:

,,Noi ținem la turiștii noștri. La moment, hotelele din Grecia se pregătesc să se deshida de la 1 iunie. Hotelele doresc să primească turiști anul asta. Oamenii au început a face programări din octombrie 2019. Chiar dacă nu va fi posibil să plece acum, se fac programări absolut gratuit pentru perioadele următoare.”

Potrivit unui proiect de lege, agențiile de turism sunt obligate să întoarcă banii timp de 14 zile din momentul depunerii unei cereri, iar Agenția pentru Protecția Consumatorului a reiterat recent că pandemia nu este un motiv că banii să nu fie plătiți. Cei care activează în această ramură cer să fie măcar modificat termenul.

Anna Colta, Președintele Asociației Agențiilor de Turism din Moldova:

,,Noi cerem să fie instalat un moratoriu sau să vină cu un proiect de lege. Așa noi vom obține timpul necesar pentru a reîmbursa banii. Noi nu fugim de responsabilitate. Noi dorim să avem un termen mai mare decât este prevăzut în codul civil. Noi purtăm răspundere pentru aceste sume, importantă este să ne dea răgaz.”

În Republica Moldova sunt circa 500 de agenții de turism, iar pentru acest sezon și-au făcut rezervări aproximativ 25 de mii de persoane.

Doi copii sunt crescuți doar de bunica lor, în condiții greu de imaginat! Cum îi poți ajuta
Articolul anterior
Substanțele dăunătoare din măștile de protecție
Articolul următor
Alte articole interesante