Nu mai sunt locuri în secțiile de terapie intensivă din Capitală

Vaccinarea anti-COVID ar trebui să fie obligatorie. De această părere este șeful interimar al Direcției Generale Sănătate a Primăriei Chișinău, Boris Gîlca. Funcționarul a anunțat la ședința Consiliului Municipal Chișinău că în secțiile de terapie intensivă din Chișinău nu mai sunt paturi libere, iar numărul de îmbolnăviri a crescut din cauza că cetățenii, dar și medicii s-au relaxat.

Deși sunt suficiente vaccinuri disponibile, iar oamenii au posibilitatea de a alege, populația este sceptică, spune Gîlca, care este de părere că pe timp de pandemiei, imunizarea trebuie să fie obligatorie.

BORIS GÎLCĂ, șeful interimar al Dir. Generale Asistență Socială și Sănătate: „S-a făcut o greșeală când, la nivel mondial, s-a declarat că vaccinarea este benevolă. În Chișinău, la zi, circa 35% din populația municipiului Chișinău este vaccinată, ceea ce este încă mult prea insuficient pentru a avea acea imunitate colectivă”.

Situația este mai bună în cazul angajaților din sănătate și din sistemul educațional din Chișinău, unde rata celor imunizați a ajuns la 95%. Unii aleșii locali s-au interesat de ce, totuși, numărul medicilor infectați crește zilnic.

SERGHEI BURGUDJI, consilier municipal, PP ”ȘOR”: „În fiecare zi, vedem câte 30-40 de medici că sunt infectați cu COVID, dar sunt vaccinați. Care este cauza?”

BORIS GÎLCĂ, șeful interimar al Dir. Generale Asistență Socială și Sănătate: „În unele situații, s-a relaxat și personalul medical. Mai puțin și nu totdeauna se respectă acele reguli stricte”.

Alții au vrut să afle dacă va fi aplicată a treia doză de vaccin și în Moldova, la fel, ca în alte state.

ION CEBANU, consilier municipal, PL: „În lume se desfășoară valul trei de vaccinare sau cum se mai numește doza a treia. Toată lumea serioasă, civilizată se vaccinează, altă soluție nu este”.

BORIS GÎLCĂ, șeful interimar al Dir. Generale Asistență Socială și Sănătate: „Vaccinare cu doza trei de vaccin se face doar cu Pfizer și Moderna, vaccinul Pfizer este în Moldova, vaccinul Moderna nu este și nici nu a fost în Moldova. Accesul la a treia doză ar fi mult mai limitat”.

Funcționarul a mai precizat că situația este destul de gravă, iar spitalele cu profil COVID din capitală sunt pline.

BORIS GÎLCA, șeful interimar al Dir. Generale Asistență Socială și Sănătate: „Suntem la limită cu numărul de paturi. Ce ține de terapia intensivă, aici chiar nu avem locuri, iar dacă se găsesc se face din numărul celor care se externează din terapie intensivă sau, cu regret decedează”.

sursa: tv6.md

Soția lui Morgenshtern suferă de depresie
Articolul anterior
Un bărbat a înjunghiat mortal o femeie după ce aceasta i-a refuzat avansurile
Articolul următor