Numărul divorţurilor în Moldova, în creștere. Datele Biroului Naţional de Statistică

Numărul divorţurilor în Moldova a crescut cu 10 la sută în 2021 faţă de 2020. Asta arată datele Biroului Naţional de Statistică. Demografii susţin că de cele mai dese ori se despart cuplurile de la sate, după emigrarea unuia dintre soţi. Datele oficiale arată că în 2020 s-au înregistrat puţin peste 8600 de divorţuri, asta în timp ce anul trecut s-a încheiat cu 9900 de cereri de acest fel, scrie publika.md.

Cum treci peste un divorț? Ce simți după separarea de persoana iubită |  Dragoste & Sex, Psihologie, Relatii | Avantaje.ro - De 20 de ani pretuieste  femei ca tine

„Este un specific în ceea ce priveşte rata de divorţuri în Republica Moldova, este mai înaltă în spaţiile rurale, ceea ce niciodată nu am avut, acolo unde tradiţia spune că sunt pentru familie, în prezent acolo în mare creştere, şi asta se explică în primul rând prin emigraţie excesivă. „

Sergiu Tatarciuc din satul Ghindeşti raionul Floreşti are 54 de ani şi povesteşte că a divorţat. Bărbatul spune că problemele în cuplu au început după ce el a plecat în Rusia să muncească.

„Eu peste hotare, soţia era aici. Eu nu ştiam ce face ea, ea nu ştia ce fac eu. Nu este de lucru, nu-s bani de întreţinut copiii, familia, înainte mai creşteai un animal, aveai ceva, acum zero.”

Şi alţi oameni care locuiesc la sate spun că emigrarea unuia dintre soţi este o cauză a divorţurilor.

„Soţiile pleacă, n-au la ce să stea aici, iar bărbaţii rămân din capul lor, poftim, iată ăsta este unul dintre motive. „

„Ţările străine despart familiile, pleacă fie unul, fie celălalt, acolo unde pleacă întâlneşte pe altcineva şi vine acasă deja cu decizia că nu mai poate trăi cu el sau ea. Asta e cauza, oamenii sunt separaţi unii de alţii mult timp, un an, doi, trei, rămân şi copiii necăjiţi. „

De cealaltă parte, psihologii atribuie rata mare a divorţurilor în 2021 este rezultatul celor doi ani de pandemie. În această perioadă, cuplurile au petrecut mult mai mult timp împreună şi şi-au dat seama că nu mai sunt compatibile.

„Înainte ei aveau posibilitatea să meargă la muncă, să se recreeze şi erau un pic separaţi, se întâlneau doar seara, dar oamenii fug de plictiseală, oamenii caută ceva nou, astfel că pandemia a fost o cauză care a determinat la divorţ. Oamenii folosesc relaţia cu un loc unde luptă cu conflictele persoanele şi aşa ajungem la acele divorţuri exagerate. „

În 2021, şi numărul căsătoriilor au fost într-o uşoară creştere, asta în condiţiile în care în 2020 au Astfel, anul trecut s-a încheiat cu 15600 de căsătorii, faţă de 15 mii cât au fost la finele anului 2020. Vârsta medie în cazul bărbaţilor pentru prima căsătorie a fost de 29 de ani, iar pentru femei – 26.

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Partizanii au aruncat în aer mașina unei trădătoare din Melitopol. Aceasta „răspândește propaganda rusă printre copiii ucraineni”

În Melitopol, oraș din Ucraina ocupat de Rusia, o mașină aparțînând „șefei” departamentului de educație din cadrul administrației de ocupație a explodat joi dimineață, anunță un Centrul de Rezistență al Ucrainei din Ucraina.

Russian occupation regime in Melitopol prepares a ''vote from home'' option  for upcoming ''referendum'' to conceal low turnout – Ukrainian Resistance |  Ukrainska Pravda

Explozia a avut loc în apropierea colegiului industrial și economic, fiind distrusă mașina unei colaboratoare locale, Olena Sapurova, care este implicată în implementarea „programului educațional rusesc”, care de fapt răspândește propagandă rusă printre copiii ucraineni.

În urmă exploziei, ea nu a fost rănită, dar a primit motive pentru a-și regândi comportamentul, precizează site-ul.

sursa

Elon Musk vrea să renunțe la un obicei de dimineață despre care spune că este „groaznic”
Articolul anterior
Igor Dodon reclamă abuzuri în dosarul în care este vizat. A transmis o scrisoare șefului Procuraturii Anticorupție
Articolul următor