Numărul doi al Bisericii Ortodoxe Ruse a fost demis. Credincioșii regimului dispar, prevestind probleme grave

Vladimir Putin l-a demis pe mitropolitul Ilarion, adesea descris ca ministru de externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, și considerat chiar un posibil succesor al Patriarhului Kirill, în vârstă de 76 de ani.

Chiar dacă nu ești un expert ecleziastic, această mișcare are semnificații adânci, deoarece Biseria Ortodoxă Rusă este un braț semi-oficial al regimului Putin scrie în CEPA Elisabeth Braw, editorialist al revistei americane Foreign Policy.

Până la demiterea sa luna trecută, Ilarion era un prințul moștenitor de facto al Bisericii Ortodoxe Ruse. Și, spre deosebire de liderul său actual, patriarhul Kirill pro-regim, mitropolitul Ilarion este un cleric energic și foarte inteligent, un teolog de marcă și un compozitor desăvârșit. Și în timp ce sprijinul ferm al lui Kirill pentru politicile Kremlinului pare să fie motivat în mare parte de oportunism, Ilarion a trecut de-a lungul anilor, drept un cleric mai independent.

Demiterea sa semnalează că Putin nu mai poate tolera nici cea mai mică gândire independentă în vecinătatea sa. Când regimurile autoritare ating această etapă de decădere, de obicei nu pot supraviețui – deși perioada dintre putregaiul vizibil și colaps poate fi dezordonată și dureroasă.

Ce a atras mânia lui Putin

La începutul lunii iunie, atriarhul Kirill al Moscovei l-a demis pe Iilarion din funcțiile sale de președinte al Departamentului de Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei și Mitropolit de Volokolamsk.

Într-un anunț de după ședința ordinară a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, din 5 iunie, se precizează că Sinodul a decis să-l și pe demită pe mitropolitul Markos al Budapestei și Ungariei din administrația Eparhiei, mulțumindu-i pentru munca depusă.

Totodată, „Mitropolitul Iilarion de Volokolamsk va fi administratorul Mitropoliei de Budapesta-Ungaria, cu scutirea sa de atribuțiile de președinte al Departamentului de Relații Externe Bisericești și membru permanent al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse”.

Poziția adoptată de Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, cu privire la războiul din Ucraina și la relațiile cu celelalte Biserici, ar putea să-l fi costat scump.

Prima a fost întâlnirea sa cu Arhiepiscopul Chrysostomos al Ciprului în Cipru, în cadrul Adunării Ortodoxe a Consiliului Mondial al Bisericilor, în ciuda faptului că Biserica Rusiei a întrerupt comuniunea euharistică cu Arhiepiscopul Ciprului, după ce acesta din urmă a recunoscut Biserica Autocefală a Ucrainei.

Aceasta a fost urmată de pre-conferința Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB) și de textul de concluzie emis la final, care a vorbit despre o condamnare unanimă a războiului care face ravagii în Ucraina.

Mitropolitul de Volokolamsk a fost prezent la întâlnire, în calitate de șef al misiunii Bisericii Ruse, așa cum a fost prezent și la discuțiile care au dus la textul final al concluziilor, care a fost adoptat în unanimitate.

În declarațiile sale recente privind relațiile cu „Bisericile Ortodoxe din Constantinopol, Alexandria, Cipru și Grecia”, el a subliniat, de asemenea, că „nu cred că ar trebui să le considerăm dușmani”.

Ilarion a vorbit, de asemenea, despre „dificultăți temporare” în Biserica Ortodoxă, care vor fi depășite „definitiv”, și că „se va găsi o soluție pan-ortodoxă sau interortodoxă, care va permite vindecarea rănilor provocate în trupul Ortodoxiei mondiale și va restabili comuniunea deplină între Biserici”.

Teologul, istoricul și compozitorul rus în vârstă de 55 de ani, este una dintre cele mai vizibile figuri la nivel internațional din Biserica Ortodoxă Rusă. În rolul descris uneori ca fiind de „ministru de externe” al Patriarhiei Moscovei, el s-a întâlnit cu Papa Benedict al XVI-lea și Papa Francisc.

Datorită poziției sale în Biserica Ortodoxă Rusă, Mitropolitul Iilarion a participat la evenimente catolice internaționale și a vizitat Vaticanul. În septembrie 2021 a ținut cateheza de deschidere la Congresul Euharistic Internațional de la Budapesta. În decembrie 2021 s-a întâlnit cu Papa Francisc la Vatican. Întâlnirea a stârnit speranța unei a doua întâlniri între Papă și Patriarhul Kirill al Moscovei și al întregii Rusii, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse. Dar planurile au fost abandonate în urma invaziei rusești la scară largă a Ucrainei. Mitropolitul Iilarion a vizitat recent Ungaria, unde s-a întâlnit cu Cardinalul Péter Erdő, Arhiepiscop de Esztergom-Budapesta și primat al Ungariei.

Într-un interviu acordat în ianuarie, în ajunul conflictului din Ucraina, oficialul ortodox rus și-a exprimat opoziția față de război, citând bilanțul bătăliilor anterioare. „În primul rând să ne amintim cu ce costuri a câștigat Rusia acele războaie. Prețul a fost de milioane de vieți omenești. Ads

În al doilea rând să ne amintim că fiecare război aduce oamenilor dezastre incalculabile”, a spus el. „Trebuie să ne amintim, de asemenea, că un rezultat al oricărui război este imprevizibil. Putem să spunem că Rusia a câștigat primul război mondial? Să ne amintim entuziasmul cu care Rusia a intrat în el, ce sentimente patriotice au însoțit intrarea Imperiului Rus în acest război. Ar fi putut cineva atunci să își imagineze că în trei ani Rusia se va prăbuși? Din toate aceste motive, sunt profund convins că un război nu este o metodă de rezolvare a problemelor politice acumulate.” Dar Mitropolitul Iilarion a fost acuzat ulterior că nu a condamnat în mod explicit invazia la scară largă a Ucrainei. El a fost suspendat din postul său de profesor la Universitatea din Fribourg, în Elveția, în luna martie.

A mulțumit bisericilor din Polonia și România pentru ajutorul dat refugiaților ucraineni

În luna mai, mitropolitul Ilarion Alfeev de Volokolamsk, membru al Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse și șef al departamentului pentru relații externe al Patriarhiei Rusiei, a transmis un mesaj în cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor, mesaj intitulat „Scopul iubirii lui Dumnezeu, întruchipată în Isus Hristos, este reconcilierea și unitatea”, potrivit Patriarhiei Rusiei.

El a susținut că, având „binecuvântarea Partriarhului Kirill”, Biserica Ortodoxă Rusă „se roagă zilnic pentru restabilirea grabnică a păcii”.

Mitropolitul a susținut că Biserica le-a oferit asistență refugiaților care au venit în Rusia, iar apoi a mulțumit bisericilor din Polonia, România și alte țări europene care au oferit și ele ajutor refugiaților ucraineni.

„Milioane de refugiați au ajuns în Polonia, România și alte țări europene. Suntem recunoscători Bisericii Ortodoxe Poloneze, Române și altor Biserici Ortodoxe Locale, precum și creștinilor neortodocși și tuturor oamenilor de bunăcredință care acordă ajutor refugiaților. Aceasta este tragedia noastră comună și trebuie să supraviețuim împreună”, a spus înaltul prelat. Declarațiile au venit în contextul în care Patriarhul Kirill s-a pus în trena Kremlinului, străduindu-se să justifice din punct de vedere teologic invazia Rusiei în Ucraina.

Dar demiterea mitropilitului Iralion sugerează că regimul lui Putin a intrat într-o etapă periculoasă de decădere. Aceasta este o dovadă suplimentară că sfârșitul său se apropie, deși este foarte posibil ca înainte de aceasta evenimentele să ia o întorsătură și mai întunecată, conchide autoarea.

Polițiștii, în comun cu voluntari, vânători și localnici continuă căutările fetei de 19 ani din Orhei, care de o săptămână este de negăsit

Polițiștii în comun cu colegii altor subdiviziuni specializate, voluntari, vânători și localnici continuă căutările fetei de 19 ani, care de o săptămână este de negăsit, după ce a urcat într-o mașină de ocazie pe o stradă din Orhei.

Au apărut noi circumstanțe care au determinat poliția să extindă căutările și în raionul Telenești.

Oamenii legii continuă investigarea cazului, iar șoferul mașinii în care a urcat fata este în custodia poliției și refuză în continuare să colaboreze cu ancheta.

Apă otrăvită pentru un sat din țară, unde autorităţile au dat în exploatare un apeduct, pe teritoriul unei foste ferme de vaci

Apă cu amoniac în loc de apă potabilă. Peste patru mii de locuitori dintr-un sat din Republica Moldova au fost puşi în situaţia de a consuma apă cu amoniac şi alte substanţe nocive, care le poate afecta la greu sănătatea. Este vorba de satul Logăneşti din raionul Hânceşti, unde autorităţile au dat în exploatare un apeduct cu apă „potabilă”, pentru care s-au cheltuit aproape 10 milioane de lei (peste 528.000 euro), scrie evz.ro.

Mai multe analize au arătat că apa nu este bună pentru consum, însă autorităţile locale merg la orice pentru a convinge locuitorii din Logăneşti că au cea mai bună apă. În ciuda eforturilor Primăriei Logăneşti, la mai puţin de trei luni după ce a fost dat apeductul în exploatare, Agenţia Naţională pentru Suguranţă Alimentară (ANSA), a interzis consumul apei din apeductt şi obligat administraţia locală să asigure şcoala şi grădiniţa cu apă îmbuteliată.

Proiectul din Logăneşti a fot finanțat de către Fondul naţional pentru dezvoltare regională.

Cuantumul Fondului este de 1% din veniturile bugetului de stat, aprobat prin Legea bugetului de stat pentru anul respectiv. În Fond se regăsesc şi alte mijloace financiare din sectorul public şi din cel privat la nivel local, regional, naţional şi internaţional. Precum şi mijloacele oferite prin programele de asistenţă ale Uniunii Europene.

Apă de pe locul unde a fost o fermă de vaci

Primăria din Logăneşti a ales pentru sondele de apă teritoriul unei foste ferme de vite. Oamenii din sat spun că pe acest loc, timp de cel puţin 30 de ani, a fost un depozit de furaje. Şi că în perioada sovietică acestea erau tratate cu amoniac pentru a evita rozătoarele.

Mai mult, în imediata apropiere, se regăseşte şi în prezent o fermă de vite şi nu este exclus ca deşeurile de acolo să contamineze izvoarele subterane.

Întreprinderea Vipart Plus SRL, care a câştigat, în octombrie 2022, licitaţia pentru construcţia apeductului, a trimis probele de apă din viitoarele sonde la un laborator privat, înainte să înceapă lucrările. Rezultatele au arătat că apa conţine un nivel ridicat de amoniac şi nu poate fi folosită ca potabilă sau în alimentaţie.

Totuşi, cu acordul Primăriei Logăneşti, sondele au fost săpate anume în acel loc.

Consilierii locali au declarat, sub protecţia anonimatului, că primarul Valentin Danu ar fi insistat pentru acel loc din considerente economice. În apropiere se află liniile de înaltă tensiune şi nu trebuie mijloace suplimentare pentru conectarea la energia electrică. Totodată, izvoarele cu apă se află la o adâncime de până la o sută de metri.

Dar cel mai mult, edilul a economisit din timp, deoarece în mai puţin de un an urma să aibă loc alegeri locale. Şi trebuia să convingă oamenii din sat că trebui să fie reales pentru încă patru ani.

Nu se ştie a cui a fost iniţiativa, a agentului econinterzise pentru apa potabilă. În schimb, sunt mult mai ieftine.

Ţeavă folosită la apeductul din Logăneşti/ Sursa foto: EvZ

Locuitorii din Logăneşti au comunicat pentru EvZ că au consultat ingineri în domeniu şi au fost informaţi că astfel de ţevi sunt folosite la petrol. Iar materialul din care sunt confecţionate conţine compuşi cancerogeni.

Acest adevăr a fost recunoscut de Primăria Logăneşti, care a decis la scurt timp după ce a fost dat apeductul în exploatare să schimbe ţevile.

„Primarul nu ne-a spus nimic. Este curios şi pentru noi de ce au schimbat ţevile şi din ce bani au făcut-o. Noi nu am aprobat nimic în acest sens. Un lucru este clar. Primarul a dat-o în bară cu apa potabilă. Sătenii sunt foarte nemulţumiţi”, ne-a spus Tudor Rotaru, consilier din Logăneşti.

Consumatorii, îngrijoraţi de calitatea apei

Locuitorii din Logăneşti, care achită 26.7 (1.42 euro) pentru un metru cub de apă pretins potabilă, au fost alertaţi de calitatea ei.

„Doar am gustat. Parcă aveam fier în gură. Nu o folosesc în alimentaţie. Pentru băut, o cumpăr din magazin”, ne-a declarat o locuitoare din Logăneşti.

Sătenii, chiar dacă au apeduct în gospodărie, merg după apă la cele două izvoare din localitate. Iar unii şi-au făcut puţuri în gospodăriile lor.

Câţiva consumatori au dus probe de apă la două laboratoare din Chişinău – la Regia Apă-Canal şi Institutul de biochimie al Academiei de Ştiinţe. Şi în ambele cazuri s-a constatat că apa din apeductul de la Logăneşti nu este potabilă. Pentru că conţine amoniu în exces, dar şi alţi componenţi nocivi.

Citiți continuarea AICI.

Emilian Crețu, moment emoționant dedicat mamei sale în cadrul emisiunii lui Fuego

Îndrăgitul actor moldovean Emilian Crețu a sensibilizat din nou opinia publică cu un moment emoționant în cadrul emisiunii lui Fuego ”Drag de România mea” de la TVR. Acesta a venit cu un mesaj profund pentru cea care i-a dat viață, mama sa, și i-a dedicat acesteia, dar și tuturor mamemor, un moment poetic și muzical împreună cu artistul român Paul Surugiu-Fuego.

”Tot ceea ce fac în viața asta, chiar dacă, deseori, plângi, o fac în primul rând pentru ca tu să fii fericită”, a spus, cu un nod în gât, Emilian în emisiune.

Fuego a postat momentul pe pagina sa de Facebook:

”Un moment emoționant dedicat tuturor mamelor alături de actorul basarabean Emilian Crețu!”, scrie în postarea sa Fuego.

Puteți vedea AICI.

De 8 Martie, Emilian Crețu și-a felicitat mama prin intermediul unui video emoționant pe care l-a publicat pe pagina sa de facebook. Actorul i-a dedicat mamei sale cele mai dulci și prețioase gânduri pe care orice mamă și-ar dori să le audă de la fiul său.

Emilian Crețu a devenit un promotor și un exemplu frumos de grijă, susținere și dragoste pentru familia sa.

O rachetă rusească a lovit o navă aflată sub pavilionul Republicii Moldova, care plutește în Marea Neagră
Articolul anterior
Nicolae Botgros, răpus de amintiri: ,,Acum un an, împreună cu Liduța, am plecat la spital și ea nu s-a mai întors acasă”
Articolul următor