acce49552c61a07e43e13110a2df6bbb

Șocant! O femeie a ajuns la spital, după ce soțul și soacra au încercat să o ”opereze” pentru a naște cu ustensile cumpărate pe Internet

O femeie care a născut acasă a fost transportată la spital, pentru că soțul și soacra au încercat să o „opereze”. Pentru intervenție, aceștia au folosit ustensile cumpărate pe internet, scrie Realitatea.md.

Mama în vârstă de 34 de ani, din județul Neamț, România, a adus pe lume un bebeluș pe 15 mai. Starea ei s-a agravat, iar „asistenții” au solicitat ambulanța. La venirea medicilor, copilul era deja scos din pântecele femeii.

A fost asistată de două persoane, așa-ziși „asistenți medicali”. S-a efectuat epiziotomie și a fost cusută, dar după această procedură a intervenit un episod de hemoragie masivă”, citează Libertatea declarațiile doctorilor.

Femeia este la cincea naștere. Cordonul ombilicat al bebelușului era tăiat corect. Micuțul are greutatea de 4,7 kilograme și se simte bine. Părinții susțin că erau pregătiți din punct de vedere medical și că au lucrat anterior în domeniu, peste hotare. În locuința familiei au fost găsite bisturiu, pansamente sterile, pense și alte ustensile necesare unei intervenții chirurgicale.

Nașterea a avut loc în aceeași zi în care o altă femeie, a murit după ce a născut acasă, cu ajutorul unei moașe pe care a găsit-o pe Facebook.

Drumarii au elaborat două scheme de treceri pietonale, pentru o mai mare siguranță în trafic

În scopul creșterii gradului de siguranță rutieră și angajarea cetățenilor în a adopta un comportament responsabil în trafic, Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor” a elaborat 2 scheme tip de treceri pietonale (simple, supraînălțate), coordonate cu Inspectoratul Național de Securitate Publică (INSP).

La moment, de către S.A „Drumuri” din teritoriu, trecerile pietonale sunt construite în proximitatea instituțiilor de menire socială (grădinițe, școli, licee, spitale) și în zonele unde fluxul de pietoni este sporit, după cum urmează:

G137(sec. Taraclia); G1 (sec. Briceni); G71, G104 (sec. Ialoveni); G110 (sec. Căinari); G114 (sec. Ștefan-Vodă) și altele.

Menționăm că, costul estimativ al unei treceri pietonale supraînălțate este de aproximativ 80 mii lei, bani alocați din mijloacele fondului rutier. De la începutul anului, au fost amenajate 135 treceri pietonale simple, cu aplicarea marcajului rutier (alb-roșu) și instalarea a circa 1406 indicatoare. Reiterăm că, obiectivul principal în implementarea acestor acțiuni are drept scop obligația conducătorilor auto de a circula cu viteza de până la 30 km/h, în vederea reducerii numărului de accidente rutiere și sporirea siguranței rutiere pentru toate categoriile de utilizatori de drumuri.

Tehnică militară pe drumurile naţionale

Informăm cetățenii că în contextul desfășurării  exercițiilor anuale ordinare cu participarea rezerviștilor Forțelor Armate, tehnica militară urmează să se deplaseze pe drumurile naţionale,  din centrele de instruire ale Armatei Naționale spre locurile de dislocare permanentă.

În acest sens, îndemnăm cetățenii să evite speculările şi distribuirea imaginilor foto sau video în spaţiul online, pentru a nu genera interpretări eronate. Reiterăm că exerciţiile respective nu au tangență cu situația de securitate din regiune.

Amintim că exercițiile cu rezerviştii Forţelor Armate au loc în perioada 15-19 mai, curent. Totodată, GMSS informează cetăţenii că un alt exerciţiul cu implicarea rezerviştilor Forţelor Armate urmează să se desfăşoare din data de 22 mai până la 26 mai, în conformitate cu Planul de instruire al Armatei Naționale pentru 2023.

Din GMSS-CPE fac parte comunicatorii instituțiilor naționale din domeniul ordinii publice, securității și apărării naționale.

GMSS-CPE recomandă tuturor persoanelor să se informeze din surse oficiale.   

Pentru mai multe detalii: Grupul Media pentru Știri de Securitate (GMSS-CPE) Tel: +373 22 255 255 /+373 67 255 255 Fax: +373 22 213 016 Email: stirisecuritatesummit2023@mai.gov.md