O asistentă de la un centru de transfuzii, acuzată că falsifica analizele donatorilor pentru a le putea recolta sânge. Mai mulți pacienți au leșinat

Asistenta medicală din cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Teleorman, România, este acuzată de procurori că modifica datele privind valoarea hemoglobinei, după ce aparatul de măsurare indica valori ce nu ar fi permis recoltarea sângelui. Mai mulți donatori au suferit, cinci dintre ei leșinând în timpul recoltării.

Cazul s-a petrecut în urmă cu trei ani, însă până în prezent asistenta medicală nu a fost trasă la răspundere, o primă sentință fiind așteptată la Judecătoria din Alexandria în cursul acestei luni.  Cei care au sesizat autoritățile au fost chiar reprezentanții Centrului de Transfuzii Teleorman, după ce mai multor pacienți li s-a făcut rău în timpul sau după recoltarea sângelui. În urma verificărilor, s-a stabilit că una dintre asistentele medicale modifica rezultatul valorii hemoglobinei din sânge. Potrivit datelor din anchetă, nu mai puțin de 27 de fișe au fost falsificate, donatorilor fiindu-le recoltat sânge deși, potrivit analizelor nu se încadrau. 

  • Pentru a fi apți în vederea donării, pacienții trebuie să aibă valoarea hemoglobinei de cel puțin 12,5 pentru femei, respectiv 13,5 pentru bărbați.

Recoltarea de sânge de la donatori care nu aveau nivelul de hemoglobină din sânge indicat în protocoale putea avea consecințe deosebit grave asupra acestora, au arătat oficialii CTS Teleorman în plângerea penală. 

Cinci donatori au leșinat în timpul recoltării

Potrivit documentelor înaintate de Centrul de Transfuzie Sanguină Teleorman, la solicitarea anchetatorilor, din cei 27 de pacienți cărora le-a fost falsificată valoarea hemoglobinei, 17 au suferit fizic în urma recoltării sângelui. Astfel:

  • 5 donatori au prezentat lipotimie (stări de leșin) în timpul recoltării sau imediat după aceea; 
  • 3 donatori s-au prezentat cu anemie persistentă la încercări repetate de a dona; 
  • 9 donatori au avut anemie la următoarele prezentări la donare.

Procedura în cazul recoltării de sânge este una clar reglementată.  Persoanele care doreau să doneze sânge se prezentau la sediul CTS Teleorman din Alexandria, unde li se înmâna de către asistentul medical de serviciu o fișa pe care aceștia o completau cu datele de stare civilă și semnau.  Ulterior erau înțepați în deget pentru a li se determina nivelul de hemoglobina. Sângele recoltat astfel era prelucrat de către asistentul medical cu ajutorul unui aparat.  Asistentul completa în fișa donatorului valoarea hemoglobinei, iar donatorii erau conduși la medicul centrului pentru a fi consultați. Abia apoi se proceda la donarea de sânge.

Procurorii au renunțat la urmărire penală

Pe tot parcursul anchetei, asistenta acuzată de fals intelectual și uz de fals nu a dorit să dea declarații, prevalându-se de dreptul la tăcere. După punerea sub acuzare, ea a demisionat din funcție, ulterior s-a pensionat.

Retragerea din activitate, vârsta și lipsa antecedentelor penale l-au determinat de procurorul de caz să dispună renunțarea la urmărire penală, pe 30 martie 2021. În ordonanță, procurorul a invocat și valoarea mică a datelor modificate – valori cuprinse între 0,1 și 0,3. „Fapt ce nu indică o anemie, ci doar o stare posibil temporară a pacientului”, a motivat procurorul.

Ancheta reluată, asistenta trimisă în judecată

Parchetul de pe lângă Judecătoria Alexandria a transmis soluția de renunțare la urmărire penală judecătoriei pentru a fi confirmată. Judecătorii nu au fost însă de acord cu deciza procurorului. Soluția a fost infirmată, iar dosarul s-a reîntors la Parchet pentru refacerea urmăririi penale.

sursa: www.libertatea.ro

Momentul în care Mihailo, simbolul rezistenței de la Azovstal, s-a întâlnit cu familia, după ce a fost eliberat din captivitate. Fiica bărbatului a publicat un video emoționant

Mihailo Dianov, luptătorul ucrainean cu brațul sfârtecat devenit simbolul rezistenței de la oțelăria Azovstal, s-a reunit cu familia, după mai bine de 4 luni de prizonierat la ruși. Fiica lui a publicat o înregistrare video emoționantă pe rețelele sociale, informează www.digi24.ro.

Mihailo, care se află acum într-un spital din Kiev, a fost eliberat săptămâna trecută, în cadrul unui schimb de prizonieri. Ministerul ucrainean al Apărării a publicat vineri seara o fotografie în care soldatul apare extrem de slab și cu brațul rănit atrofiat. Și-a păstrat însă zîmbetul. La fel de zîmbitor apare și în imaginile în care își îmbrățișează familia.

„Soldatul ucrainean Mihailo Dianov se numără printre cei norocoși: spre deosebire de unii dintre colegii săi prizonieri de război, el a supraviețuit captivității rusești. Așa „aderă” Rusia la Convențiile de la Geneva. Așa continuă Rusia moștenirea rușinoasă a nazismului”, a scris Ministerul Apărării din Ucraina pe Twitter.

Mihailo, în vârstă de 42 de ani, a devenit cunoscut în toată lumea datorită unei fotografii în care apărea murdar, nebărbierit și cu haine jerpelite, dar făcând semnul victoriei, în timp ce ținea în mână o cană cu cafea, iar pe brațul bandajat avea montată o atelă metalică, fixată cu șuruburi. În ciuda stării sale evident degradate, bărbatul afișa un zâmbet liniștit și o mină încrezătoare.

Numărul morților crește în Iran după zece nopți de proteste violente împotriva regimului

Iranienii au ieșit în stradă pentru a zecea noapte consecutivă pentru a protesta împotriva regimului islamist după uciderea Mahsei Amini, relatează The Guardian. Protestele continuă în Iran în ciuda avertismentului dat de puterea judecătorească.

Numărul morților crește în Iran după zece nopți de proteste violente împotriva regimului

Bilanțul oficial al deceselor arată că cel puțin 41 de oameni au fost uciși de când au început tensiunile, majoritatea dintre aceștia fiind protestatari, transmite Digi24.ro.

Organizația Iran Human Rights, pentru drepturile omului, cu sediul în Norvegia, anunța duminică un bilanț de cel puțin 57 de morți. Ei spun, însă, că faptul că internetul a fost tăiat face tot mai dificilă confirmarea unui număr de decese într-un context în care protestele conduse de femei s-au răspândit într-un număr mare de orașe.

În imagini, protestatarii continuă să strige „moarte dictatorului” pe străzi.

Reluând un avertisment anterior al președintelui extremist Raisi, și șeful puterii judecătorești din Iran, Gholamhossein Mohseni Ejei, i-a amenințat pe protestatari cu „o acțiune decisivă și lipsită de indulgență”.

Sute de protestatari, activiști pentru reformă și jurnaliști au fost arestați în timpul protestelor de noapte care au început imediat după moartea femeii de 22 de ani, în 16 septembrie.

În cele mai mari proteste din ultimii trei ani în Iran, forțele de ordine au tras cu gloanțe de război în timp ce protestatarii au aruncat cu pietre, au incendiat mașini de poliție și clădiri oficiale. Unele dintre protestatare și-au ars simbolic vălurile obligatorii și și-au tăiat părul.

În mijlocul protestelor, guvernul iranian a încercat să răspundă la criticile internaționale – ambasadorii norvegian și britanic au fost chemați la explicații pentru „interferență” și „relatări ostile în presă”, iar ministrul de externe a criticat SUA pentru „sprijinul său pentru insurgenți”.

Iranul cere explicații de la ambasadele străine

Duminică, Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, a spus că SUA au făcut „pași tangibili” spre sancționarea poliției moralității, responsabilă de uciderea Mahsei Amini.

Regatul Unit, la rândul său, a fost criticat pentru „atitudinea ostilă” a presei de limbă farsi. Diplomația britanică a răspuns că statul britanic susține libertatea presei și condamnă atacul guvernului iranian asupra „protestatarilor, jurnaliștilor și libertății internetului”.

Ambasadorul norvegian a fost chemat să explice „poziția intervenționistă” a președintelui parlamentului de la Oslo, Masud Gaharahkhani, de origine iraniană, care și-a exprimat sprijinul pentru protestatari.  

„Dacă părinții mei nu ar fi luat decizia de a fugi în 1987, și eu aș fi fost unul dintre cei care luptă în stradă cu viața”, a scris el, pe Twitter, duminică.

Guvernul de la Teheran a organizat și el mitinguri pro-regim, duminică, la Teheran, o încercare disperată de a arăta că încă există sprijin pentru teocrația sângeroasă care conduce Iranul din 1979.

Proteste în solidaritate cu femeile iraniene și cu protestatarii au fost organizate la Atena, Berlin, Bruxelles, Istanbul, Madrid, Paris și New York.

Aproape 17.000 de ruși au trecut granița în Finlanda în weekend

Aproape 17.000 de ruși au trecut granița în Finlanda în timpul weekend-ului, o creștere de 80% față de săptămâna precedentă, au anunțat autoritățile finlandeze, luni, în condițiile în care fluxul de ruși care încearcă să scape de mobilizare a crescut puternic, scrie Reuters.

Aproape 17.000 de ruși au trecut granița în Finlanda în weekend

Activitatea de la granița ruso-finlandeză s-a mai clamat la începutul zilei de luni, însă a rămas mai ocupată decât în săptămânile precedente, a anunțat căpitanul Taneli Repo, de la autoritatea de frontieră sud-estică din Finlanda, transmite digi24.ro.

„Cozile continuă să fie ceva mai lungi față de cum erau în pandemie”, a spus el. Anunțul de miercuri al lui Vladimir Putin, că Rusia va începe prima sa mobilizare publică de la Al Doilea Război Mondial încoace, pentru ca dictatorul rus să aibă mai mulți oameni de trimis să moară în Ucraina, a provocat o fugă a bărbaților tineri spre granițe.

Tinerii ruși care au trecut în Finlanda pe la punctul de trecere de la Vaalimaa, săptămâna trecută, unii după o călătorie de trei ore din Sankt Petersburg, spun că au părăsit țara de frica mobilizării.

Guvernul finlandez, care se teme că va deveni o țară de tranzit pentru ruși, a anunțat, vineri, că va opri orice rus încearcă să intre în țară cu o viză turistică. Unele excepții din motive umanitare vor fi permise, însă.

Clienții Blue Air cu zboruri anulate își vor putea recupera banii doar dacă compania va fi cumpărată de alți acționari
Articolul anterior
Senatorii americani vor să desemneze Rusia drept stat susținător al terorismului
Articolul următor