O asistentă medicală fără boli cronice, aflată în primia linie de luptă cu Covid-19, a decedat la doar 45 de ani

Cazul Lenuței Buta, asistenta medicală de la Botoșani care a decedat în cursul zilei de sâmbătă la un spital din Iași a demonstrat încă o dată cât de agresiv și periculos poate fi virusul Covid-19, în special în rândulor angajaților medicali supuși unor cantități virale înalte de contagiune.

separator
Femeia nu suferea de alte comorbidități, iar starea sa de sănătate era bună, ea a fost internată în cursul zilei de miercuri, 15 aprilie, în cadrul Spitalului de Infecțioase Botoșani, dar aici nu a rămas nici 24 ore pentru că starea sa de sănătate s-a agravat puternic, ceea ce a determinat transferul pe secția de Terapie Intensiva din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Potrivit unei surse din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Botoșani, “asistenta medicală a fost internată la Spitalul de Infecțioase Botoșani în cursul zilei de miercuri, 15 aprilie, dar nu a stat nici 24 ore, pentru că a fost transferată imediat la Iași, din cauza faptului că avea saturația cu oxigen 40%. La câteva zile a fost confirmat și soțul său, care, deocamdată, încă este internat”, scrie stiri.botosani.ro.

Femeia lupta cu virusul ucigaș și părea că își revine, motivată fiind mai ales de copilul pe care îl avea acasă.

“Sunt puțin mai bine, ușor, ușor îmi revin! (…) Numai Bunul Dumnezeu m-a salvat si m-a ridicat… Lupt pentru copilul și familia mea… Recuperarea va fi grea după atâta timp la pat… De ziua mea, 5 mai… m-am născut pentru a doua oară… Dumnezeu a fost lângă mine… m-am schimbat 100% după așa o grea încercare…”, este mesajul transmis de Lenuța Buta unor colegi chiar cu câteva zile înainte să moară.

Asistenta medicală era foarte optimistă și a făcut referire și la momentul când urmează să fie externată, precizând faptul că nu are voie să plece cu nimic din spital, cu excepția hainelor și a poșetei, datorită riscului de contaminare.

“Mi-au zis ( n.r. medicii ), când voi ieși de aici, cu voia Domnului… să nu i-au nimic acasă. Doar hainele de stradă și poșeta, pentru că o dezinfectează ei, cu acte, chei, telefon.(…) Și cică va trebui să-mi mai tund părul…. a căzut exagerat, și după 30 și ceva de zile în covid, cu mască și balon… el oricum crește la loc”, au fost mărturiile transmise colegilor de către regretata asistentă.

Însă, doar la câteva zile, starea sa de sănătate s-a înrăutățit din nou, deși urmase un tratament puternic cu Remdesivir, iar pe 23 mai Lenuța Buta a suferit doua stopuri cardiace, la ora 8.00, respectiv 8:55, fiind resuscitată, pentru ca la ora 15.00 să survină și decesul, în urma altui stop cardiac, fără răspuns la manevrele de resuscitare.

“Din păcate starea Lenuței s-a agravat de dimineață cu două stopuri la ora 8, respectiv 8:55, resuscitate, cu saturație de 65%, și ultimul la ora 15.00, fără răspuns la manevrele de resuscitare… avea teste negative pe 19, respectiv 20 mai”, a fost mesajul transmis de un cadru medical.

Moartea ei ridică mari semne de întrebare asupra verocității acestui virus mai ales în condițiile în care, deși se negativase pe 19, respectiv 20 mai, decesul ei a survenit câteva zile mai târziu. Acest lucru demonstrează cât de agresiv este acest virus, care, chiar și după două teste negative, poate face ca pacientul să rămână cu sechele atât de puternice încât să îi curme viața.

„A fost o internare lungă în Terapie Intensivă, de aproape două săptămâni, a urmat tratamentul cu Remdesivir, a avut două rezultate negative la testul pentru SARS-CoV-2. Nu avea comorbidităţi care să determine o atât de mare imunodepresie sau afectare anterioară încât să putem spune că a avut un teren la care să ne facă să ne gândim că ar putea prezenta o formă atât de gravă. Ea, de la început, a fost internată la Terapie Intensivă”, a declarat la Digi 24 și Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, loc în care a fost înregistrat decesul Lenuței Buta.

Explicația medicilor? Sunt cazuri cu simptomatologii grave în care e nevoie să fie prelevată probă din bronhii ca să fie confirmată boala.

,,Asistenta a fost tratată pentru infecția cu noul coronavirus, chiar dacă a ieșit negativ la testare, pentru că prezenta simptome. A fost o internare lungă la Terapie Intensivă, de aproape două săptămâni, a urmat tratamentul cu Remdesivir. De la început a fost internată la ATI. Nu avea cormobidități care să determine o atât de mare imunodepresie. Avea simptome grave de Covid, dar cu teste negative”, a explicat medicul Carmen Dorobăț.

,,Mai mulți specialiști din Europa au atras atenția, de când a izbucnit pandemia de coronavirus, că există numeroase cazuri de pacienți cu simptomatologie gravă, dar ale căror probe prelevate din nas sau gât dau rezultat negativ. Și noi am avut câteva astfel de cazuri, de bolnavi care au dezvoltat pneumonie specifică Covid, dar cu teste negative la probele din rinofaringe”, a explicat pentru un medic ATI la un spital Covid din București.

Specialistul ATI din București a precizat că recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și protocolul abordării pacienților suspecți de infectare cu acest virus prevede ca, în cazul existenței simptomelor, să se meargă până la efectuarea unei bronhoscopii pentru confirmarea bolii.

“Uneori e necesar să prelevezi probe biologice din profunzimea plămânilor, din bronhii, pentru ca testul să iasă pozitiv. Mai mult ca sigur acest lucru s-a întâmplat și în cazul pacientei de 45 de ani care a fost confirmată abia la al treilea test, deși dezvoltase o formă gravă a bolii, care a dus, din păcate, la deces”, a continuat acesta. Medicul ATI a subliniat că numai o autopsie ar putea lămuri pe deplin dacă au existat sau nu cormobidități.

,,Ea a fost foarte bine echipată pe secție. Înainte de a se îmbolnăvi, a avut mama confirmată. Și are și soțul, care lucrează la ISU Botoșani, confirmat. Cel mai probabil, a luat de acasă. Întâi mama, apoi ei doi”, a declarat Monica Adăscăliței, directorul DSP Botoșani.

Colegii asistentei, și cei ai soțului ei sunt acum în doliu.

“Iubea oamenii. Iubea muntele. Dumnezeu a iubit-o prea mult și a luat-o la El, lăsându-ne consternați! Încă o victimă COVID-19 din rândul cadrelor medicale! Cuvintele sunt prea sărace ca să poată exprima durerea pe care o lași în urmă, draga noastră Lenuța! Dumnezeu să te ierte și să te primească în ceata îngerilor Săi!”, scrie în postarea colegilor Lenuței Buță pe Facebook.

“Suntem alături de colegul nostru, plt. adj. șef Ionel Buță, greu încercat în aceste momente. Am aflat cu imensă tristețe despre dispariția fulgerătoare a soției sale, Lenuța Buță, aflată în prima linie în lupta cu COVID-19. Ne este greu să găsim cuvintele potrivite. Îngerii să-i vegheze soției tale drumul către Dumnezeu! Dumnezeu să o odihnească în pace!”, au scris și colegii de la ISU Botoșani ai soțului asistentei, potrivit Libertatea.ro.

Halucinant! O femeie a plătit o sumă colosală unui fals atronaut rus care i-a cerut bani de rachetă să se întoarcă pe Pământ şi să se căsătorească cu ea

O femeie din Japonia, înşelată de un fals astronaut rus care a cerut bani să se întoarcă pe Pământ şi să se căsătorească cu ea.

O femeie japoneză în vârstă de 65 de ani a fost victima unei escrocherii romantice internaționale puse la cale de o persoană care pretindea că este un astronaut rus care are nevoie de fonduri pentru a se întoarce pe Pământ, a anunțat poliția locală.

Poliția prefecturii japoneze Shiga a afirmat că victima din orașul Higashiomi i-a trimis escrocului aproximativ 4,4 milioane de yeni (aproximativ 41.340 de dolari) pe parcursul a mai multor luni, potrivit Global News.

Cei doi s-au cunoscut pe Instagram în iunie, când falsul astronaut i-a trimis femeii un mesaj și a pretins că lucrează la Stația Spațială Internațională, susține poliția.

Rețeaua de televiziune japoneză TV Asahi a afirmat că profilul escrocului includea mai multe fotografii făcute din spațiu.

Kyodo News, o agenție de știri cu sediul la Tokyo, a relatat că cei doi au comunicat și prin intermediul unei aplicații de mesagerie numită Line. Acolo, escrocul a pretins că este îndrăgostit de victimă și că vrea să se întoarcă pe Pământ pentru a se căsători cu ea.

Dar exista o capcană: escrocul pretindea că trebuie să plătească din buzunar pentru mai multe elemente ale călătoriei de întoarcere, inclusiv o rachetă și „taxele de aterizare” ale acesteia, a relatat Kyodo News.

Bani de rachetă pentru a se întoarce pe Pământ

Escrocul i-a spus femeii că o iubește și că vrea să înceapă o nouă viață cu ea în Japonia, dar că acest lucru se poate întâmpla doar după ce cumpără racheta pentru a zbura în țară, a susținut el. Femeia s-a conformat și i-a trimis „astronautului” tranzacții monetare repetate într-un cont bancar specificat.

Când escrocul a continuat să insiste ca ea să trimită mai mulți bani, victima a devenit suspicioasă și a alertat poliția.

Escrocheriile romantice online – deși rareori prezintă astronauți – au crescut în popularitate în ultimii ani.

Poliția regală canadiană încurajează utilizatorii rețelelor de socializare să rămână sceptici cu privire la mesajele venite de la persoane necunoscute. Organizația recomandă efectuarea unei căutări amănunțite pe internet cu privire la identitatea unei persoane. De asemenea, aceștia susțin că, dacă o persoană s-a „îndrăgostit repede” sau cere bani, ar trebui să fie privit ca un semnal de alarmă.

sursa

Mod sănătos de viață după gratii: Cursuri gratuite de fitness pentru deținutele de la Rusca

Pentru prima oară în istoria penitenciarului de femei din Rusca sunt organizate și desfășurate cursuri de instruire fitness. O antrenoare celebră în lumea sportului din Republica Moldova, Natalia Șveț s-a oferit să instruiască, gratis, timp de 6 săptămâni, femeile aflate în detenție, scrie unimedia.info.

„În scop de solidaritate, dar și de promovare a unui mod sănătos de viață după gratii, la prima ședință de sport, alături de femeile din detenție s-au antrenat și doamnele din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, în frunte cu directoarea adjunctă Liuba Jignea-Suveica. 

Înainte de a purcede la antrenamentul propriu-zis, directoarea adjunctă a ANP și-a exprimat mulțumirea pentru un astfel de eveniment, menționând că cea mai bună pastilă antistres este efortul fizic, îndemnând persoanele din custodia penitenciarului gazdă să practice sportul, indiferent de starea  de spirit. 

Pe lângă antrenamentele performante, trainer-ul Natalia Șveț, a venit cu un șir de recomandări în fața celor prezenți ce ține de o poziționare corectă, respirație corespunzătoare, stare de sănătate pozitivă și altele. Totodată, antrenoarea a dat promisiuni că timp de 6 săptămâni va depune toată străduința ca să transmită femeilor din detenție o parte din dragostea sa față de sport, dar și experiența acumulată, astfel încât, pe viitor, aceste antrenamente să aibă continuitate în cadrul penitenciarului. 

„Rănile câștigătorilor se vindecă mai repede, este un fenomen stabilit științific. La fel ca și faptul că frica și stresul slăbesc imunitatea. Trăim un stres continuu și acest lucru este cu certitudine dăunător pentru sănătate. A venit timpul să schimbăm lucrurile!„ a menționat înainte de a purcede la „treabă„ Natalia. 

Administrația Națională a Penitenciarelor aduce sincere mulțumiri antrenoarei Natalia Șveț pentru efortul și contribuția sa la reintegrarea persoanelor din detenție”, menționează ANP.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Condiții moderne la Hubul educațional de la Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul, renovat și dotat cu mobilier. Ce alte instituții urmează

Hubul educațional de la Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul a fost renovat și dotat cu mobilier modern pentru elevi și profesori. Încăperea are o suprafață de 500 de metri pătrați și cuprinde mai multe laboratoare și săli de clasă, un spațiu de consiliere psihologică, un laborator de creație video și o sală multifuncțională.

Modernizările au fost făcute din cadrul proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Suma investițiilor alocate colegiului din Cahul se ridică la 339 175 euro.

În total, în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova” sunt prevăzute aproape 25 mln euro pentru modernizarea a 7 universități și 6 colegii pedagogice din țară.

Coronavirus: 158 cazuri noi, confirmate în Moldova
Articolul anterior
Încă un medic din Moldova a fost răpus de virusul Covid-19
Articolul următor