O bancă a virat din greșeală peste 155 de milioane de euro în conturile unor clienți

Zeci de mii de britanici s-au trezit în dimineața de Crăciun cu o surpriză de la un binefăcător neașteptat – banca Santander, scrie digi24.ro.

Banca a depus din greșeală 130 de milioane de lire sterline (aproximativ 155 de milioane de euro) în 75.000 de conturi, pe data de 25 decembrie.

Angajații de la Santander se grăbesc acum să recupereze banii, însă munca lor devine dificilă, deoarece o mare parte din sumă a fost depusă în conturi deschise la băncile rivale, potrivit BBC.

Eroarea a apărut atunci când plățile din 2000 de conturi business au fost efectuate de două ori.

„Ne pare rău, dar din cauza unei probleme tehnice, unele plăți de la clienții noștri corporativi au fost duplicate în mod incorect în conturile destinatarilor”, a transmis banca într-un comunicat.

„Vom coopera cu mai multe bănci din Marea Britanie pentru a recupera tranzacțiile duplicate în zilele următoare”, se mai spune în comunicat. Din cauza erorii, unii angajați au fost plătiți de două ori din contul angajatorului, însă a doua plată a fost finanțată de Santander.

Un manager care se ocupă de plata salariilor a declarat pentru BBC că gafa i-a stricat sărbătorile. „Mi-a distrus perioada de vacanță pentru că am crezut că am plătit sute de mii de lire din greșeală – am crezut că am făcut ceva greșit. Am crezut că a fost vina mea și o să am probleme la serviciu”.

El a mai spus că Santander nu a oferit nicio informație despre modul în care firmele ar trebui să explice angajaților a doua plată sau despre cum ar trebui să fie rambursată.

11 bebeluși au murit într-un incendiu violent la o maternitate din Senegal

11 bebeluși nou-născuți au murit, joi, după ce un incendiu a izbucnit la o maternitate din Senegal, la spitalul Mame Abdou Aziz Sy Dabakh, relatează CNN, citat de digi24.ro. Anunțul a fost făcute de președintele acestei țări africane.

„Tocmai ce am aflat, cu durere și consternare, de moartea a 11 bebeluși nou-născuți. Îmi exprim profunda compasiune față de mamele și familiilor lor”, a spus Macky Sall, președintele Senegalului, joi.

Într-un comunicat transmis după tragedie, ministerul sănătății din această țară a anunțat că va pune în aplicare un plan de răspuns și că „se iau măsuri pentru a ajuta familiile victimelor”.

Tot conform acestui comunicat, ministrul sănătății Abdoulaye Diouf Sarr, care participa la o conferință la Geneva, a revenit de urgență în Senegal.

Președintele țării a acerut o investigație pentru a afla care a fost cauza izbucnirii incendiului.

Un alt ministru din guvernul senegalez a descris tragedia drept „oribilă și inacceptabilă”, cerând și evaluări serioase ale sistemului sanitar al țării.

„Sunt îngrozit de moartea inacceptabilă și oribilă a 11 nou-născuți în Tivaoune. Recurența tragediilor din spitalele noastre ne aduce aminte de obligația de a evalua cu rigurozitate calitatea serviciilor din spitalele noastre. Transmit cele mai profunde condoleanțe familiilor”, a spus Cheikh Bamba Dieye, ministru senegalez al planificării regionale și guvernelor locale.

Amenzi nu doar agresorului, ci și angajatorului care va împiedica reclamarea cazurilor de hărțuire sexuală la serviciu

Angajatorii, care nu vor întreprinde acțiuni pentru nerespectarea obligației de a întreprinde măsuri de prevenire, examinare și intervenție în cazul constatării actelor de hărțuire sexuală la locul de muncă ar putea fi trași la răspundere contravențională, scrie realitatea.md.

Parlamentul a aprobat în prima lectură, astăzi, 26 mai, un proiect de modificare a unor acte normative, care prevede combaterea fenomenului hărțuirii la locul de muncă, în conformitate recomandările Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității și racordarea legislației naționale la standardele internaționale, în special la Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul).

Conform proiectului de lege, angajatorii care vor obstrucționa procesul de reclamare a cazurilor de hărțuire sexuală la locul de muncă vor putea fi sancționați contravențional.

Amenda pentru persoanele fizice ar putea varia între 3 000 și 4 200 de lei, iar cea pentru persoanele juridice – între 10 500 și 13 500 de lei. Totodată, în cazul persoanelor cu funcție de răspundere, pedeapsa contravențională ar putea ajunge până la 10 500 de lei.

Totodată, Codul contravențional va fi completat cu norme ce prevăd posibilitatea de atragere la răspundere pentru fapte de victimizare.

O altă prevedere a proiectului se referă la completarea Codului Muncii, a legii privind Inspectoratul de Stat al Muncii și a legii sindicatelor cu norme în domeniul prevenirii, examinării și soluționării hărțuirii sexuale la locul de muncă. Astfel, Inspectoratul de Stat al Muncii va verifica existența, în regulamentele interne ale instituțiilor, a măsurilor de prevenire și combatere a fenomenului discriminării, hărțuirii sexuale, victimizării la locul de muncă, precum și respectarea acestora.

Proiectul de lege urmează a fi propus spre examinare în lectura a doua.

Salariul minim pentru sectorul bugetar se majorează până la 3.500 de lei pe lună

Legislativul a adoptat, în ședința de astăzi, unele măsuri de susținere a salariaților cu venituri mici din unitățile bugetare.

În acest sens, a fost modificată Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, în vederea majorării, de la 3100 la 3500 de lei, a cuantumului plății compensatorii. 

La propunerea Comisiei protecție socială, sănătate și familie, proiectul a fost votat în două lecturi.

Prin urmare, salariații din unitățile bugetare care, după intrarea în vigoare a prevederilor ce vizează majorarea cuantumului plăților compensatorii, vor avea un salariu lunar mai mic de 3500 de lei, calculat pentru o funcție cu durata normală a timpului de lucru, vor beneficia de plăți compensatorii.

Mijloacele financiare necesare pentru implementarea prevederilor proiectului se estimează în valoare de 136 milioane lei, pentru anul în curs, care vor fi acoperite din fondul prevăzut în bugetul de stat.

Cuantumul salariului minim garantat în sectorul bugetar se examinează anual, ținându-se cont de valoarea minimului de existență raportat pentru anul respectiv. În anul 2020 valoarea acestuia a constituit 2000 de lei, în anul 2021 – 2200 de lei, iar pentru anul în curs cuantumul a fost stabilit în valoare de 3100 de lei.

Autorii celor mai originali și creativi Pomi de Crăciun din țară, premiaţi de Președinta Maia Sandu
Articolul anterior
Cum arată în prezent fetița supranumită ”Păpușa Barbie”. Fotografiile ei au făcut înconjurul lumii
Articolul următor