O basarabeancă a devenit câștigătoarea locului II la Colocviul Internațional Universitar ,,Lucian Blaga” de la Sibiu

Anul acesta, Colocviul Internațional Universitar ,,Lucian Blaga” de la Sibiu a ajuns la cea de-a XX-a ediție. Concursul a adunat tineri studenți admiratori ai creației poetului, atât din țară, cât și de peste hotare. Pe lângă secțiunile de comunicări științifice, în cadrul concursului, tradițional, se organizează ateliere de traduceri, de creație literară și teatru.

separator
Câștigătoarea locului II la Colocviul Internațional Universitar ,,Lucian Blaga” de la Sibiu, a devenit Ozana Secăreanu, o tânără din Republica Moldova, care în acest moment își face studiile la Facultatea de Litere a Universității din București, la specializarea Limbă si literatură română – Limbă și literatură engleză.

Ozana a fost premiată pentru măiestria și distincția cu care a tradus în limba engleză mai multe dintre poeziile poetului Lucian Blaga – o provocare curajoasă și interesantă, despre care ne-am dorit să aflăm mai multe detalii chiar de la câștigătoarea concursului.

,,Colocviul Internațional Universitar ,,Lucian Blaga” de la Sibiu este un eveniment studențesc care te ajută să ieși din zona de confort și să încerci lucruri pe care nu le-ai mai făcut. Până să am această ocazie, nu am mai tradus poezie. În acest mod, am reușit să-mi explorez o nouă latură și, cu siguranță, este doar un punct de plecare”, ne mărturisește Ozana Secăreanu.

,,Să nu te cerți cu oamenii mai mult decât cu tine însuți” ori ,,Te poți împodobi cu penele altuia, dar nu poți zbura cu ele”, spunea Lucian Blaga.

Am întrebat-o pe tânăra admiratoare a creației poetului dacă e ușor să traduci poezie, cu atât mai mult lirica blagiană? Ce presupune, de fapt, această muncă și pasiune?

,,Nu e ușor să traduci poezie, având în vedere că trebuie să o faci să sune bine și să păstreze cât mai mult din textul original. Cea mai mare provocare este aceea de a evita traducerea literală la îndemână, cuvânt cu cuvânt, și de a găsi mijloace rafinate de a trece dintr-o limbă în alta. Elementele de versificație și sonoritate sunt esențiale în acest sens”.

Dincolo de traducerile propriu-zise, tânăra participantă a trebuit să dea și explicații referitoare la opțiunile sale, iar momentul i-a adus un mare sentiment de mulțumire.

,,Nu cred că ar putea exista o definiție tranșantă a poeziei, dar, în mod cert, cuvintele care ar putea să o caracterizeze sunt „subiectivitate”, „reflexivitate”, „emoție”. Bazându-mă pe componenta lingvistică, pot afirma că legătura dintre „formă” și „conținut” este substanțial diferită față de cea din limbajul obișnuit”, ne-a mai dezvăluit tânăra basarabeancă.

Mai jos, redăm una din poeziile lui Lucian Blaga, traduse de către tânăra participantă a concursului:

Beginnings (Lucian Blaga)

When each blood cell within us
turns into a heart,
thereupon our sickness comes.
Yet only love
may dare us in this way.

My blood is a bottomless sea.
Myself with no appearance –
While your apparition is beyond.
Taken above breadths,
you’re like the desolate spirit
aloft primeval waters.

Îi urăm Ozanei Secăreanu mult succes în tot ceea ce face și multă inspirație!

Polițiștii, în comun cu voluntari, vânători și localnici continuă căutările fetei de 19 ani din Orhei, care de o săptămână este de negăsit

Polițiștii în comun cu colegii altor subdiviziuni specializate, voluntari, vânători și localnici continuă căutările fetei de 19 ani, care de o săptămână este de negăsit, după ce a urcat într-o mașină de ocazie pe o stradă din Orhei.

Au apărut noi circumstanțe care au determinat poliția să extindă căutările și în raionul Telenești.

Oamenii legii continuă investigarea cazului, iar șoferul mașinii în care a urcat fata este în custodia poliției și refuză în continuare să colaboreze cu ancheta.

Apă otrăvită pentru un sat din țară, unde autorităţile au dat în exploatare un apeduct, pe teritoriul unei foste ferme de vaci

Apă cu amoniac în loc de apă potabilă. Peste patru mii de locuitori dintr-un sat din Republica Moldova au fost puşi în situaţia de a consuma apă cu amoniac şi alte substanţe nocive, care le poate afecta la greu sănătatea. Este vorba de satul Logăneşti din raionul Hânceşti, unde autorităţile au dat în exploatare un apeduct cu apă „potabilă”, pentru care s-au cheltuit aproape 10 milioane de lei (peste 528.000 euro), scrie evz.ro.

Mai multe analize au arătat că apa nu este bună pentru consum, însă autorităţile locale merg la orice pentru a convinge locuitorii din Logăneşti că au cea mai bună apă. În ciuda eforturilor Primăriei Logăneşti, la mai puţin de trei luni după ce a fost dat apeductul în exploatare, Agenţia Naţională pentru Suguranţă Alimentară (ANSA), a interzis consumul apei din apeductt şi obligat administraţia locală să asigure şcoala şi grădiniţa cu apă îmbuteliată.

Proiectul din Logăneşti a fot finanțat de către Fondul naţional pentru dezvoltare regională.

Cuantumul Fondului este de 1% din veniturile bugetului de stat, aprobat prin Legea bugetului de stat pentru anul respectiv. În Fond se regăsesc şi alte mijloace financiare din sectorul public şi din cel privat la nivel local, regional, naţional şi internaţional. Precum şi mijloacele oferite prin programele de asistenţă ale Uniunii Europene.

Apă de pe locul unde a fost o fermă de vaci

Primăria din Logăneşti a ales pentru sondele de apă teritoriul unei foste ferme de vite. Oamenii din sat spun că pe acest loc, timp de cel puţin 30 de ani, a fost un depozit de furaje. Şi că în perioada sovietică acestea erau tratate cu amoniac pentru a evita rozătoarele.

Mai mult, în imediata apropiere, se regăseşte şi în prezent o fermă de vite şi nu este exclus ca deşeurile de acolo să contamineze izvoarele subterane.

Întreprinderea Vipart Plus SRL, care a câştigat, în octombrie 2022, licitaţia pentru construcţia apeductului, a trimis probele de apă din viitoarele sonde la un laborator privat, înainte să înceapă lucrările. Rezultatele au arătat că apa conţine un nivel ridicat de amoniac şi nu poate fi folosită ca potabilă sau în alimentaţie.

Totuşi, cu acordul Primăriei Logăneşti, sondele au fost săpate anume în acel loc.

Consilierii locali au declarat, sub protecţia anonimatului, că primarul Valentin Danu ar fi insistat pentru acel loc din considerente economice. În apropiere se află liniile de înaltă tensiune şi nu trebuie mijloace suplimentare pentru conectarea la energia electrică. Totodată, izvoarele cu apă se află la o adâncime de până la o sută de metri.

Dar cel mai mult, edilul a economisit din timp, deoarece în mai puţin de un an urma să aibă loc alegeri locale. Şi trebuia să convingă oamenii din sat că trebui să fie reales pentru încă patru ani.

Nu se ştie a cui a fost iniţiativa, a agentului econinterzise pentru apa potabilă. În schimb, sunt mult mai ieftine.

Ţeavă folosită la apeductul din Logăneşti/ Sursa foto: EvZ

Locuitorii din Logăneşti au comunicat pentru EvZ că au consultat ingineri în domeniu şi au fost informaţi că astfel de ţevi sunt folosite la petrol. Iar materialul din care sunt confecţionate conţine compuşi cancerogeni.

Acest adevăr a fost recunoscut de Primăria Logăneşti, care a decis la scurt timp după ce a fost dat apeductul în exploatare să schimbe ţevile.

„Primarul nu ne-a spus nimic. Este curios şi pentru noi de ce au schimbat ţevile şi din ce bani au făcut-o. Noi nu am aprobat nimic în acest sens. Un lucru este clar. Primarul a dat-o în bară cu apa potabilă. Sătenii sunt foarte nemulţumiţi”, ne-a spus Tudor Rotaru, consilier din Logăneşti.

Consumatorii, îngrijoraţi de calitatea apei

Locuitorii din Logăneşti, care achită 26.7 (1.42 euro) pentru un metru cub de apă pretins potabilă, au fost alertaţi de calitatea ei.

„Doar am gustat. Parcă aveam fier în gură. Nu o folosesc în alimentaţie. Pentru băut, o cumpăr din magazin”, ne-a declarat o locuitoare din Logăneşti.

Sătenii, chiar dacă au apeduct în gospodărie, merg după apă la cele două izvoare din localitate. Iar unii şi-au făcut puţuri în gospodăriile lor.

Câţiva consumatori au dus probe de apă la două laboratoare din Chişinău – la Regia Apă-Canal şi Institutul de biochimie al Academiei de Ştiinţe. Şi în ambele cazuri s-a constatat că apa din apeductul de la Logăneşti nu este potabilă. Pentru că conţine amoniu în exces, dar şi alţi componenţi nocivi.

Citiți continuarea AICI.

Emilian Crețu, moment emoționant dedicat mamei sale în cadrul emisiunii lui Fuego

Îndrăgitul actor moldovean Emilian Crețu a sensibilizat din nou opinia publică cu un moment emoționant în cadrul emisiunii lui Fuego ”Drag de România mea” de la TVR. Acesta a venit cu un mesaj profund pentru cea care i-a dat viață, mama sa, și i-a dedicat acesteia, dar și tuturor mamemor, un moment poetic și muzical împreună cu artistul român Paul Surugiu-Fuego.

”Tot ceea ce fac în viața asta, chiar dacă, deseori, plângi, o fac în primul rând pentru ca tu să fii fericită”, a spus, cu un nod în gât, Emilian în emisiune.

Fuego a postat momentul pe pagina sa de Facebook:

”Un moment emoționant dedicat tuturor mamelor alături de actorul basarabean Emilian Crețu!”, scrie în postarea sa Fuego.

Puteți vedea AICI.

De 8 Martie, Emilian Crețu și-a felicitat mama prin intermediul unui video emoționant pe care l-a publicat pe pagina sa de facebook. Actorul i-a dedicat mamei sale cele mai dulci și prețioase gânduri pe care orice mamă și-ar dori să le audă de la fiul său.

Emilian Crețu a devenit un promotor și un exemplu frumos de grijă, susținere și dragoste pentru familia sa.

Viitorul contracepției: un prezervativ care să reziste și să fie auto-lubrifiat!
Articolul anterior
Andreea Bălan a aflat sexul copilului
Articolul următor