y

Daune morale de 300.000 de euro pentru o femeie care și-a pierdut soțul din cauza infecțiilor luate din spital
Pacienții care se infectează în spital sau rudele lor încep să câștige în instanță sume record, după ani de zbucium.

Recent, o femeie din Cluj a obținut, în prima instanță, daune morale de 300.000 de euro, după ce și-a pierdut soțul din cauza unei infecții luate din spital. Avocații spun că sunt tot mai multe asemenea procese pe rol.
Pacientul de 46 de ani a fost internat în ianuarie 2017 la Neurochirurgie in Spitalul Județean de Urgență Cluj, după un accident vascular cerebral. La scurt timp după ce a fost operat cu succes, i-a fost depistată o infecție nosocomială – acinetobacter baumanni, un agent infecțios caracteristic florei de spital, cu mare rezistență.
Două luni mai târziu, bărbatul s-a stins, iar familia a început să-si caute dreptatea. Dupa 6 ani, prima instanță le-a dat câștig de cauză.
Potrivit unui raport al Comisiei Europene, România raporteaza cam 1,4% infecţii intraspitaliceşti, puţine în comparaţie cu alte ţări europene, unde media este de 5%, transmite protv.ro.

Caz revoltător într-o grădiniță din Drochia
Caz revoltător într-o grădiniță din satul Sofia, raionul Drochia. O educatoare a pus trei copii să se dezbrace în pielea goală pentru că nu voiau să doarmă, totul sub privirile celorlalți copii din grupă. „A fost o glumă”, susține educatoarea după ce metoda sa de pedeapsă a ajuns la urechile părinților, dar și a administrației instituției de învățământ.

„Educatoarea spune că a glumit, doar că gluma asta nu a fost bună. Este o educatoare liniștită, noi nu ne-am așteptat la așa acțiuni din partea ei”, a declarat Alexandra Balan, directoare, grădinița „Albinuța”, s. Sofia, transmite nordnews.ro.
Lucia Magaleas este mama unuia dintre cei trei minori care au fost dezbrăcați și puși în ungher din cauza că n-ar fi dorit să doarmă la prânz.
„O doamnă, băiețelul căruia tot a fost dezbrăcat, m-a sunat și mi-a spus că „așa și așa s-a întâmplat, ce facem?”. La mine a fost o durere mare când am aflat. Am început a plânge. Am discutat cu dumneaei, ea a început a plânge, și-a cerut scuze și a spus că mai mult așa ceva nu se va întâmpla. – Educătoarea? – Da”, a povestit Lucia Magaleas, mama unuia dintre minori.
Incidentul a avut loc acum o lună.
„Mi-a fost obijduitor pentru copil. A venit seara, era tăcut, mâhnit, se simțea și el nu prea bine. A doua-treia zi s-a dus la grădiniță și când a venit mi-a spus că totul e bine. El la noi e vorbăreț”, a adăugat Olga Magaleas, bunica unuia dintre minori.
Deși părinții au ales să nu depună vreo plângere, managerul grădiniței a luat o altă decizie și a raportat despre cele întâmplate la Direcția de Învățământ din Drochia. Educatoarea, care are un stagiu de 10 ani în domeniu, continuă să activeze în cadrul grădiniței sub controlul administrației.
„Ne-am autosesizat, mă refer la Consiliul Administrativ și cel de Etică. I-am făcut o mustrare aspră pentru că este la prima abatere și am anunțat colectivul”, a adăugat Alexandra Balan, directoare, grădinița „Albinuța”, s. Sofia.
Educatoarea nu a fost de găsit nici la locul de muncă, nici acasă. În schimb, tatăl acesteia spune că fiica sa n-ar fi în stare să facă una ca asta.
„ Poate să fi fost o glumă ceva, ea nu este în stare să facă așa. Ei îi plac tare copii. Eu nu cred că ea să facă așa ceva”, a declarat bărbatul.
Părerile oamenilor din sat s-au împărțit. Unii acuză educatoarea, iar alții o justifică.
„Poate nu a fost normal să facă așa. Poate că e și o greșeală și nu a făcut bine. Cred că a vrut să-i învețe, să le dea o lecție că acum copiii sunt încăpățânați. Am nepoțică în clasa a șasea, ea a fost educătoarea ei. Eu probleme la grădiniță n-am avut.”
„Nu-i normal așa ceva. Astfel de educatori nici nu ar trebui să lucreze cu copiii. Ei trebuie să educe copiii normal, așa cum îi educă părinții. Ce drept ai tu să dezbraci copilul din cauza că nu vrea să doarmă?”
Autoritățile locale cred că asemenea metode de educație sunt inacceptabile și pot afecta viața copiilor.
„Este un caz ieșit din comun care nu face față localității noastre, inclusiv grădiniței, unde educăm copiii. Metoda de educare pe care a încercat doamna Educătoare să o întreprindă este una foarte rușinoasă, în urmă căreia au de suferit copiii, psihologic sunt traumați”, a conchis Veaceslav Magaleas, primar s. Sofia, r. Drochia.
Amintim că, tot luna trecută, câțiva părinți din Bălți au povestit că micuții lor sunt bătuți și umiliți la grădiniță. Atunci, totul a ieșit la iveală după ce unul dintre părinți a folosit un dispozitiv de înregistrare audio în instituția de învățământ.

Președintele Cehiei, cu autobuzul la muncă
Președintele Cehiei, Petr Pavel, a fost fotografiat zilele acestea într-un mijloc de transport în comun. Imaginile au ajuns în curând virale pe rețelele de socializare.

„Președintele Cehiei, mergând cu autobuzul la muncă”, a publicat Visegrad24.
Mai mulți utilizatori de Twitter au susținut că este un caz de „populism”, însă un ceh a replicat că nu este pentru prima dată în care fostul general merge cu autobuzul: „Nu este populism, a făcut asta și înainte de alegeri și o face în mod regulat.

Petr Pavel este un erou al războiului din fosta Iugoslavie, în timpul căruia el a ajutat inclusiv la eliberarea unor soldați francezi. Ulterior el a devenit șef al Statului Major ceh și a exercitat în perioada 2015-2018 funcția de președinte al Comitetului Militar al NATO, fiind astfel cel mai înalt responsabil militar al Alianței Nord-Atlantice.
Pavel, în vârstă de 61 de ani, a fost comandantul armatei cehe și președinte al comitetului militar al NATO timp de trei ani; a trecut în retragere în 2018, după o carieră în forțele armate în cursul căreia a fost decorat inclusiv cu crucea militară a Franței pentru curaj în misiunile de menținere a păcii în fosta Iugoslavie, în anii 1990.
În alegerile prezidențiale din ianuarie, el l-a învins pe fostul premier populist Andrej Babis, promițând că va ancora ferm Cehia în Uniunea Europeană și în Alianța Nord-Atlantică, spre deosebire de predecesorul sau Milos Zeman, care încercase să strângă legăturile cu Rusia și China.
În politică, Pavel s-a manifestat că social-liberal și a candidat că independent, obțînând ulterior sprijinul guvernului de centru-dreapta de la Praga. El a transmis electoratului un mesaj de unitate, cu totul diferit de cel al lui Zeman, care s-a retras miercuri după ce a fost șef al statului zece ani. Fostul general a susținut de asemenea fără rezerve Ucraina în războiul cu forțele invadatoare ruse.
Președintele Cehiei nu are multe responsabilități curente, însă este cel care desemnează prim-ministrul și conducerea băncii centrale; are atribuții în politică externă și o mare influență asupra opiniei publice, putând astfel orienta politicile guvernamentale.
Una din aceste politici este cea referitoare la adoptarea euro că moneda a Cehiei – subiect asupra căruia mai multe guverne succesive de la Praga nu au insistat. Pavel susține înlocuirea coroanei cehesti cu moneda unică europeană.
Noul președinte are poziții progresiste și în alte privințe, cum ar fi cea privind căsătoriile homosexuale.
sursa: www.aktual24.ro