Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a depistat un focar de boala de Newcastle la porumbei în mun. Chișinău. Sunt întreprinse măsurile de eradicare a focarului, conform Hotărârii Guvernului nr. 1085/2017 cu privire la aprobarea Normei sanitar-veterinare privind măsurile de combatere a bolii de Newcastle (pseudopesta aviară).

Tot în acest context ANSA reamintește că mișcarea porcilor din exploatațiile nonprofesionale către abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale, precum și plasarea pe piață a produselor și subproduselor parvenite de la acestea este restricționată.
Mai multe detalii despre focarele active de boli oficial notificabile sunt disponibile pe: https://ansa.maps.arcgis.com/apps/instant/interactivelegend/index.html?appid=d202b7bbf84846bebe33940ebde21bc3
Totodată, pe teritoriul Republicii Moldova au fost confirmate
- 3 focare de pestă porcină africană la porci domestici: două focare în raionul Ungheni, localitatea Costuleni și un focar în raionul Soroca, localitatea Oclanda.
- un focar de pestă porcină africană la mistreți în raionul Ungheni, proximitatea localității Buzduganii de Jos.
Ce este boala Newcastle sau ciuma găinilor
Boala de Newcastle sau Pseudopesta aviară este una dintre cele mai periculoase și contagioase boli infecțioase ale păsărilor, provocând pierderi importante la păsări, iar mortalitatea poate depăși 90%.
Pseudopesta aviară a fost declarată ca cea mai gravă și păgubitoare boală infecțioasă a pasărilor în cea de-a doua jumătate a secolului trecut.
Acest lucru a determinat întreprinderea unui volum uriaș de cercetări menite să contribuie, într-o primă fază, la limitarea pierderilor cauzate de boala de Newcastle și, în cele din urmă, la eradicarea bolii.
Dezvoltarea vaccinului continuă și în ziua de azi (printre primele boli la care a fost elaborate vaccinuri vector). Această patologie prezintă pericol economic prin faptul că pierderile pentru sectorul avicol sunt extraordinar de mari (mortalitate și distrugerea animalelor), la fel afectează și posibilitatea exportului producției avicole (în țările unde sunt înregistrate focare de Pseudopesta aviară este interzis exportul producției avicole).
De asemenea, această boala Newscastle trebuie notificată la Oficiul Internațional de Epizootii (OIE). Pentru sectorul particular, Boala de Newcastle ar reprezenta un pericol social prin faptul că majoritatea păsărilor de curte cum ar fi găinile și curcanii sunt afectate de această boală cu o mortalitatea înaltă, iar păsările acestea reprezintă pentru populația de la țară o sursă importantă de proteină de origine animală.
În prezent, Boala de Newcastle este o boală extrem de contagioasă și răspândită pe toate continentele dar este mult mai des întâlnită în Asia, Africa și America de Sud, în special în zonele în care nu s-au putut aplica programe riguroase de imunoprofilaxie (vaccinare).
Amenințarea pe care o prezintă această boală pentru avicultură rămâne cât se poate de serioasă și actuală, din cauza ușurinței cu care se poate transmite la distanțe mari, a difuzibilității rapide și a pierderilor excepțional de mari pe care Boala de Newcastle le poate produce.
Din punct de vedere epidemiologic, Boala de Newcastle este considerată o epidemie, dar trebuie luată în considerare și tendința sa de difuzare pandemică, fiind o boală virală care se transmite ușor de la un efectiv la altul, mijloacele de pătrundere a virusului într-o unitate avicolă sunt reprezentate de vehiculele contaminate, contactul cu animalele sălbatice, rozătoare sau furaje contaminate.
La fel, au fost înregistrate cazuri când virusul dat a fost transportat la distanțe de mii de km prin intermediul unor perne care conțineau puf și pene de la păsările bolnave de Pseudopestă.
Boala de Newcastle este produsă de un virus din familia paramixovirus. Această boală are simptomele: tulburări respiratorii grave, digestive și nervoase.
Ciuma găinilor apare și evoluează predominant la galinacee de toate vârstele. Pot fi afectate majoritatea păsărilor de curte (găini și bibilici) urmând, în ordinea sensibilității, fazanii, curcile și păunii.