O boală extrem de contagioasă, depistată la porumbei, în Capitală

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a depistat un focar de boala de Newcastle la porumbei în mun. Chișinău. Sunt întreprinse măsurile de eradicare a focarului, conform Hotărârii Guvernului nr. 1085/2017 cu privire la aprobarea Normei sanitar-veterinare privind măsurile de combatere a bolii de Newcastle (pseudopesta aviară).

Tot în acest context ANSA reamintește că mișcarea porcilor din exploatațiile nonprofesionale către abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale, precum și plasarea pe piață a produselor și subproduselor parvenite de la acestea este restricționată.

Mai multe detalii despre focarele active de boli oficial notificabile sunt disponibile pe: https://ansa.maps.arcgis.com/apps/instant/interactivelegend/index.html?appid=d202b7bbf84846bebe33940ebde21bc3

Totodată, pe teritoriul Republicii Moldova au fost confirmate

  • 3 focare de pestă porcină africană la porci domestici: două focare în raionul Ungheni, localitatea Costuleni și un focar în raionul Soroca, localitatea Oclanda.
  • un focar de pestă porcină africană la mistreți în raionul Ungheni, proximitatea localității Buzduganii de Jos.

Ce este boala Newcastle sau ciuma găinilor

Boala de Newcastle sau Pseudopesta aviară este una dintre cele mai periculoase și contagioase boli infecțioase ale păsărilor, provocând pierderi importante la păsări, iar mortalitatea poate depăși 90%.

Pseudopesta aviară a fost declarată ca cea mai gravă și păgubitoare boală infecțioasă a pasărilor în cea de-a doua jumătate a secolului trecut. 

Acest lucru a determinat întreprinderea unui volum uriaș de cercetări menite să contribuie, într-o primă fază, la limitarea pierderilor cauzate de boala de Newcastle și, în cele din urmă, la eradicarea bolii.

Dezvoltarea vaccinului continuă și în ziua de azi (printre primele boli la care a fost elaborate vaccinuri vector). Această patologie prezintă pericol economic prin faptul că pierderile pentru sectorul avicol sunt extraordinar de mari (mortalitate și distrugerea animalelor), la fel afectează și posibilitatea exportului producției avicole (în țările unde sunt înregistrate focare de Pseudopesta aviară este interzis exportul producției avicole).

De asemenea, această boala Newscastle trebuie notificată la Oficiul Internațional de Epizootii (OIE). Pentru sectorul particular, Boala de Newcastle ar reprezenta un pericol social prin faptul că majoritatea păsărilor de curte cum ar fi găinile și curcanii sunt afectate de această boală cu o mortalitatea înaltă, iar păsările acestea reprezintă pentru populația de la țară o sursă importantă de proteină de origine animală.

În prezent, Boala de Newcastle este o boală extrem de contagioasă și răspândită pe toate continentele dar este mult mai des întâlnită în Asia, Africa și America de Sud, în special în zonele în care nu s-au putut aplica programe riguroase de imunoprofilaxie (vaccinare).

Amenințarea pe care o prezintă această boală pentru avicultură rămâne cât se poate de serioasă și actuală, din cauza ușurinței cu care se poate transmite la distanțe mari, a difuzibilității rapide și a pierderilor excepțional de mari pe care Boala de Newcastle le poate produce.

Din punct de vedere epidemiologic, Boala de Newcastle este considerată o epidemie, dar trebuie luată în considerare și tendința sa de difuzare pandemică, fiind o boală virală care se transmite ușor de la un efectiv la altul, mijloacele de pătrundere a virusului într-o unitate avicolă sunt reprezentate de vehiculele contaminate, contactul cu animalele sălbatice, rozătoare sau furaje contaminate.

La fel, au fost înregistrate cazuri când virusul dat a fost transportat la distanțe de mii de km prin intermediul unor perne care conțineau puf și pene de la păsările bolnave de Pseudopestă.  

Boala de Newcastle este produsă de un virus din familia paramixovirus. Această boală are simptomele: tulburări respiratorii grave, digestive și nervoase.

Ciuma găinilor apare și evoluează predominant la galinacee de toate vârstelePot fi afectate majoritatea păsărilor de curte (găini și bibilici) urmând, în ordinea sensibilității, fazanii, curcile și păunii.

Daune morale de 300.000 de euro pentru o femeie care și-a pierdut soțul din cauza infecțiilor luate din spital

Pacienții care se infectează în spital sau rudele lor încep să câștige în instanță sume record, după ani de zbucium.

Analize de laborator Archives - Affidea Romania
foto: Shutterstock

Recent, o femeie din Cluj a obținut, în prima instanță, daune morale de 300.000 de euro, după ce și-a pierdut soțul din cauza unei infecții luate din spital. Avocații spun că sunt tot mai multe asemenea procese pe rol.

Pacientul de 46 de ani a fost internat în ianuarie 2017 la Neurochirurgie in Spitalul Județean de Urgență Cluj, după un accident vascular cerebral. La scurt timp după ce a fost operat cu succes, i-a fost depistată o infecție nosocomială – acinetobacter baumanni, un agent infecțios caracteristic florei de spital, cu mare rezistență.

Două luni mai târziu, bărbatul s-a stins, iar familia a început să-si caute dreptatea. Dupa 6 ani, prima instanță le-a dat câștig de cauză.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, România raporteaza cam 1,4% infecţii intraspitaliceşti, puţine în comparaţie cu alte ţări europene, unde media este de 5%, transmite protv.ro.

Președintele Cehiei, cu autobuzul la muncă

Președintele Cehiei, Petr Pavel, a fost fotografiat zilele acestea într-un mijloc de transport în comun. Imaginile au ajuns în curând virale pe rețelele de socializare.

„Președintele Cehiei, mergând cu autobuzul la muncă”, a publicat Visegrad24.

Mai mulți utilizatori de Twitter au susținut că este un caz de „populism”, însă un ceh a replicat că nu este pentru prima dată în care fostul general merge cu autobuzul: „Nu este populism, a făcut asta și înainte de alegeri și o face în mod regulat.

Petr Pavel este un erou al războiului din fosta Iugoslavie, în timpul căruia el a ajutat inclusiv la eliberarea unor soldați francezi. Ulterior el a devenit șef al Statului Major ceh și a exercitat în perioada 2015-2018 funcția de președinte al Comitetului Militar al NATO, fiind astfel cel mai înalt responsabil militar al Alianței Nord-Atlantice.

Pavel, în vârstă de 61 de ani, a fost comandantul armatei cehe și președinte al comitetului militar al NATO timp de trei ani; a trecut în retragere în 2018, după o carieră în forțele armate în cursul căreia a fost decorat inclusiv cu crucea militară a Franței pentru curaj în misiunile de menținere a păcii în fosta Iugoslavie, în anii 1990.

În alegerile prezidențiale din ianuarie, el l-a învins pe fostul premier populist Andrej Babis, promițând că va ancora ferm Cehia în Uniunea Europeană și în Alianța Nord-Atlantică, spre deosebire de predecesorul sau Milos Zeman, care încercase să strângă legăturile cu Rusia și China.

În politică, Pavel s-a manifestat că social-liberal și a candidat că independent, obțînând ulterior sprijinul guvernului de centru-dreapta de la Praga. El a transmis electoratului un mesaj de unitate, cu totul diferit de cel al lui Zeman, care s-a retras miercuri după ce a fost șef al statului zece ani. Fostul general a susținut de asemenea fără rezerve Ucraina în războiul cu forțele invadatoare ruse.

Președintele Cehiei nu are multe responsabilități curente, însă este cel care desemnează prim-ministrul și conducerea băncii centrale; are atribuții în politică externă și o mare influență asupra opiniei publice, putând astfel orienta politicile guvernamentale.

Una din aceste politici este cea referitoare la adoptarea euro că moneda a Cehiei – subiect asupra căruia mai multe guverne succesive de la Praga nu au insistat. Pavel susține înlocuirea coroanei cehesti cu moneda unică europeană.

Noul președinte are poziții progresiste și în alte privințe, cum ar fi cea privind căsătoriile homosexuale.

sursa: www.aktual24.ro

Europa e uscată. Următoarea criză a regiunii – apa

Abia a venit primăvară, iar Europa este deja uscată, scrie Politico. Mai mult de un sfert din continent se află în stare de seceta din aprilie, iar multe țări se pregătesc pentru o repetare – sau chiar mai rău – a verii secetoase de anul trecut.

Un studiu care a folosit date din satelit a confirmat la începutul acestui an că Europa suferă de seceta severă din 2018. Temperaturile în creștere fac dificilă recuperarea acestui deficit, lăsând continentul blocat într-un ciclu periculos în care apă devine din ce în ce mai puțină.

„Cu câțiva ani în urmă aș fi spus că avem suficientă apă în Europa”, a declarat Torsten Mayer-Gurr, unul dintre autorii principali ai studiului realizat prin satelit. „Acum se pare că ne-am putea confruntă cu probleme”.

În timp ce ploile așteptate în următoarele săptămâni ar putea reumple solurile de suprafață și ar putea ajută agricultură, o primăvară ploioasă nu poate remedia deficitul actual de apă subterană din Europa, avertizează experții.

Seceta, a declarat săptămâna trecută premierul spaniol Pedro Sanchez, „va fi una dintre dezbaterile politice și teritoriale centrale ale țării noastre în următorii ani”.

Seceta istorică de anul trecut a epuizat rezervoarele de suprafață și subterane ale Europei.

Iarnă ar fi trebuit să aducă ușurare. Dar în multe dintre cele mai afectate regiuni ale continentului a plouat sau a nins puțîn.

Franța, unde nu a plouat mai mult de 30 de zile consecutive în ianuarie și februarie, a cunoscut cea mai secetoasă iarnă din ultimii 60 de ani.

Fundația de cercetare CIMĂ din Italia a constatat o reducere de 64% a ninsorilor până la jumătatea lunii aprilie. Lacul Garda este deja la mai puțîn de jumătate din nivelul sau mediu.

Un raport al asociației spaniole a fermierilor COAG a declarat că unele cereale trebuie „anulate” în patru regiuni întregi în acest an. Un meteorolog a declarat pentru El Pais că „trebuie să ne luăm la revedere de la aproape întreagă recolta de măsline”.

În întreagă Catalunia, rezervoarele se află la doar 27 la sută – în luna aprilie. Săptămâna viitoare, Spania se confruntă cu un val de căldură timpurie.

Potrivit ministrului Tranziției Ecologice, Teresa Ribera, disponibilitatea apei în Spania, la fel că în Franța, ar putea scădea cu până la 40 la sută până în 2050.

Precipitațiile de iarnă sunt cruciale în special pentru țările mediteraneene, a declarat Fred Hattermann, hidrolog la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic.

Având în vedere precipitațiile slabe din acest an și stratul subțire de zăpadă din Alpi, „dacă nu sunt multe precipitații acum… atunci vom avea seceta”, a adăugat el.

Cu toate acestea, orice ploaie de primăvară ar servi doar la atenuarea stresului hidric din această vara.

Pentru că Europa să iasă din cercul vicios de a începe fiecare an cu un deficit major de apă subterană, „am avea nevoie de aproape un deceniu de ani cu precipitații abundente”, a avertizat Hattermann.

sursa: www.aktual24.ro

”Am pipăit-o doar pe sâni”. România, condamnată la CEDO pentru că nu a apărat o femeie hărțuită de un șef de gară
Articolul anterior
VIDEO! Scandal între doi vecini din satul Zaim care ”nu încap în sat”. De ce se ceartă aceștia deja de câțiva ani
Articolul următor