O casă lăsată în voia sorții a devenit o bijuterie în satul Molovata

O casă învechită și lăsată în voia sorții a devenit acum o adevărată bijuterie în satul Molovata, raionul Dubăsari.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

După ce a fost restaurată, proprietarii s-au gândit să o transforme într-o pensiune, numai bună pentru confortul turiștilor, transmite jurnaltv.md.

Așa s-a născut ”Casa Sobarului” datorită susținerii financiare a Suediei, Marii Britanii și PNUD, oferită în cadrul proiectului ”Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului”.

Radu și Marina Coșneanu au luat o decizie îndrăzneață de a se lansa în afacere pe timp de pandemie și într-o perioadă marcată de mai multe crize.

Ar putea fi o imagine cu copac şi în aer liber

Totul a fost dintr-o pasiune pentru tradiții, dorința de a promova ospitalitatea proverbială a moldovenilor și tradițiile culinare, dar și pentru a valorifica peisajele minunate din localitate.

Marina Coșneanu, proprietara pensiunii: „Soțul a colindat malul Nistrului, nu chiar în lung și-n lat, dar a ales destul de minuțios unde ar vrea el să fie această căsuță a sobarului. Ne-am oprit totuși în satul Molovata, aici priveliștea este fenomenală, sunt stânci înalte pe mal. Nistrul cotește într-o formă extraordinară aici și este de cea mai mare lățime, de până la doi km.”

Așa cum soții au procurat o casă bătrânească, Radu Coșneanu a fost cel care s-a ocupat de reconstrucția ei și continuă să o extindă. Maria este cea care a elaborat meniul, pornind de la faptul că în farfuria clientului trebuie să existe mereu produse locale proaspete și de calitate.

Marina Coșneanu, proprietara pensiunii: „Ideea cu proiectul a fost de fapt un vis al soțului, ca să cumpere, să aibă o casă bătrânească și să o renoveze după propriul plac, după propriile idei pentru că el are o imaginație bogată, idei foarte bune și el a vrut cumva să le implementeze. Dacă sincer inițial eu nu am fost încântată de ideea de a procura o casă, vă da-ți seama e o investiție destul de mare.”

Pensiunea este amplasată la 50 metri de râul Nistru și păstrează stilul unor case tradiționale din această zonă. Mai mult decât atât, proprietarii au ținut chiar să acopere casa și terasa cu stuf, așa cum era pe timpuri. Pe teritoriul pensiunii sunt expuse unelte utilizate de străbuni.

Marina Coșneanu, proprietara pensiunii: „De ce casa sobarului? Pentru că soțul îmi este sobar de profesie, este un specialist foarte bun și cred că cel mai bun de la noi din țară.”

În total, 31 de antreprenori au beneficiat de asistență financiară în valoare de peste 500 de mii de dolari și de programe de mentorat pentru lansarea sau dezvoltarea afacerilor pe ambele maluri ale Nistrului.

24 de afaceri lansate în cadrul proiectului AdTrade sunt conduse de femei, iar 4 dintre ele sunt din domeniul turismului.

În cadrul proiectului AdTrade au fost create 249 de locuri de muncă, iar 1.411 locuri de muncă au fost păstrare în contextul crizei economice cauzate de pandemia COVID-19.

Ar putea fi o imagine cu în aer liber
Ar putea fi o imagine cu copac şi în aer liber
Ar putea fi o imagine cu în aer liber
Ar putea fi o imagine cu copac şi în aer liber
Ar putea fi o imagine cu în aer liber
Ar putea fi o imagine cu interior
Ar putea fi o imagine cu copac, în aer liber şi zid de cărămidă
Ar putea fi o imagine cu în aer liber
Ar putea fi o imagine cu interior
Ar putea fi o imagine cu copac şi în aer liber

Cel mai mare amfiteatru în aer liber din țară se schimbă la față! Pe teritoriul Teatrului Verde va fi amenajat și un pavilion unde vor fi crescuți fluturi

Primăria Chișinău continuă lucrările de reparație și modernizare a celui mai mare amfiteatru în aer liber din republică.

Actualmente se lucrează la reparația exterioară a clădirii teatrului (fațadei), este reparat acoperișul scenei, sunt vopsite scaunele, sunt instalate 5 porți la toate intrările în parc, se lucrează la instalarea unui grup sanitar modular, este amenajată intrarea centrală în teatru și sunt reparate scările de acces. Este instalată și rampă pentru persoanele cu necesități speciale.

La fel, la Teatrul Verde este amenajat un pavilion expozițional de agrement, unde vor fi crescuți fluturi.

Amintim că acum doi ani, Primăria Capitalei a inițiat lucrări de reparație a teritoriului Teatrului Verde. Au fost schimbate scaunele, pavată zona de spectatori, amenajat spațiul verde și curățați copacii.

Operațiunea VITEZA, mii de încălcări comise de șoferi

Timp de o săptămână, polițiștii INSP au fixat peste 5 mii de încălcări rutiere comise de șoferi, anunță Poliția.

Operațiunea (acțiune sub egida #ROADPOL) are scopul diminuării numărului de accidente rutiere, dar şi sporirea nivelului de disciplină al participanților la trafic.

În premieră, Poliția Națională a fost dotatăcu cinci bărci de patrulare de către Autoritatea Polițienească Suedeză

În premieră, Poliția Națională a fost dotată de către Autoritatea Polițienească Suedeză cu cinci bărci de patrulare.

Timp de trei zile, 9 angajați ai subdiviziunilor Poliției Naționale, precum și reprezentanți ai altor entități ale MAI, au fost instruiți în utilizarea bărcilor cu motor.

Ulterior, aceștia vor putea interveni în cadrul activităților de supraveghere și intervenție în zonele acvatice.

Instruirile au avut loc sub îndrumarea specialiștilor suedezi, care au furnizat cunoștințele și abilitățile necesare pentru operarea eficientă a acestor mijloace de transport pe apă.

Astfel, vom extinde capacitatea operațională a angajaților poliției, facilitând intervenția rapidă și eficientă în situații de urgență.

Agresiune sexuală în rândul pentru a vedea sicriul Reginei
Articolul anterior
Un râu din Ucraina s-a făcut roșu, precum sângele, după ce Rusia a bombardat un baraj
Articolul următor