O casă lăsată în voia sorții a devenit o bijuterie în satul Molovata

O casă învechită și lăsată în voia sorții a devenit acum o adevărată bijuterie în satul Molovata, raionul Dubăsari.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

După ce a fost restaurată, proprietarii s-au gândit să o transforme într-o pensiune, numai bună pentru confortul turiștilor, transmite jurnaltv.md.

Așa s-a născut ”Casa Sobarului” datorită susținerii financiare a Suediei, Marii Britanii și PNUD, oferită în cadrul proiectului ”Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului”.

Radu și Marina Coșneanu au luat o decizie îndrăzneață de a se lansa în afacere pe timp de pandemie și într-o perioadă marcată de mai multe crize.

Ar putea fi o imagine cu copac şi în aer liber

Totul a fost dintr-o pasiune pentru tradiții, dorința de a promova ospitalitatea proverbială a moldovenilor și tradițiile culinare, dar și pentru a valorifica peisajele minunate din localitate.

Marina Coșneanu, proprietara pensiunii: „Soțul a colindat malul Nistrului, nu chiar în lung și-n lat, dar a ales destul de minuțios unde ar vrea el să fie această căsuță a sobarului. Ne-am oprit totuși în satul Molovata, aici priveliștea este fenomenală, sunt stânci înalte pe mal. Nistrul cotește într-o formă extraordinară aici și este de cea mai mare lățime, de până la doi km.”

Așa cum soții au procurat o casă bătrânească, Radu Coșneanu a fost cel care s-a ocupat de reconstrucția ei și continuă să o extindă. Maria este cea care a elaborat meniul, pornind de la faptul că în farfuria clientului trebuie să existe mereu produse locale proaspete și de calitate.

Marina Coșneanu, proprietara pensiunii: „Ideea cu proiectul a fost de fapt un vis al soțului, ca să cumpere, să aibă o casă bătrânească și să o renoveze după propriul plac, după propriile idei pentru că el are o imaginație bogată, idei foarte bune și el a vrut cumva să le implementeze. Dacă sincer inițial eu nu am fost încântată de ideea de a procura o casă, vă da-ți seama e o investiție destul de mare.”

Pensiunea este amplasată la 50 metri de râul Nistru și păstrează stilul unor case tradiționale din această zonă. Mai mult decât atât, proprietarii au ținut chiar să acopere casa și terasa cu stuf, așa cum era pe timpuri. Pe teritoriul pensiunii sunt expuse unelte utilizate de străbuni.

Marina Coșneanu, proprietara pensiunii: „De ce casa sobarului? Pentru că soțul îmi este sobar de profesie, este un specialist foarte bun și cred că cel mai bun de la noi din țară.”

În total, 31 de antreprenori au beneficiat de asistență financiară în valoare de peste 500 de mii de dolari și de programe de mentorat pentru lansarea sau dezvoltarea afacerilor pe ambele maluri ale Nistrului.

24 de afaceri lansate în cadrul proiectului AdTrade sunt conduse de femei, iar 4 dintre ele sunt din domeniul turismului.

În cadrul proiectului AdTrade au fost create 249 de locuri de muncă, iar 1.411 locuri de muncă au fost păstrare în contextul crizei economice cauzate de pandemia COVID-19.

Ar putea fi o imagine cu în aer liber
Ar putea fi o imagine cu copac şi în aer liber
Ar putea fi o imagine cu în aer liber
Ar putea fi o imagine cu copac şi în aer liber
Ar putea fi o imagine cu în aer liber
Ar putea fi o imagine cu interior
Ar putea fi o imagine cu copac, în aer liber şi zid de cărămidă
Ar putea fi o imagine cu în aer liber
Ar putea fi o imagine cu interior
Ar putea fi o imagine cu copac şi în aer liber

La Chișinău urmează să ajungă mai multe autobuze și troleibuze clasice și articulate

Până la sfârșitul acestui an, dar și la începutul anului viitor la Chișinău urmează să ajungă mai multe troleibuze clasice și articulate. Și Parcul Urban de Autobuze planifică achiziția mai multor unități de transport, scrie IPN.

Șeful Regiei Transport Electric Chișinău, Dorin Ciornîi, a declarat luni la ședința operativă de la Primăria capitalei că a fost semnat un contract cu o companie de transport public din Elveția pentru procurarea a zece troleibuze articulate de model Solaris. Municipalitatea a achitat în avans 20% din valoarea contractului. Termenul de livrare este decembrie-ianuarie.

De asemenea, a fost semnat un contract cu o companie de transport public din Salzburg, Austria, pentru procurarea a trei troleibuze articulate, după care în perioada ianuarie februarie vor mai fi livrate ale zece unități de transport.

Este preconizată și participarea la licitația din orașul Riga, Letonia, aproximativ în luna octombrie, pentru procurarea a 25 de troleibuze clasice și 18 troleibuze articulate. Valoarea estimativă constituie 25 de milioane de lei”.

Potrivit datelor RTEC, în primele nouă luni ale anului, cu troleibuzele au fost transportați peste 101 milioane de călători.

Solidari cu femeile din Iran! Proteste violente au avut loc la ambasadele din Londra şi Paris. Poliția a fost nevoită să intervină

Proteste violente au avut loc la Paris şi Londra împotriva reprimării manifestațiilor din Iran, după moartea unei tinere arestate pentru că nu a purtat corect vălul islamic. Forțele de ordine franceze au recurs la gaze lacrimogene, ca să împiedice sute de manifestanţi să pătrundă în ambasada iraniană din capitala franceză.

Sute de iranieni expatriați s-au adunat la Paris pentru a denunța represiunea Iranului după moartea Mahsei Amini, în vârstă de 22 de ani. Potrivit presei internaţionale, participanţii sunt revoltați că preşedintele Emmanuel Macron i-a strâns mâna omologului său iranian Ebrahim Raisi, atunci când s-au întâlnit în ziua de 20 septembrie la Adunarea generală a ONU de la New York.

„Dacă ne amintim de istoria de până la 1979, femeile musulmane din Tunisia sau din Egipt nu purtau văl islamic. Totul a început cu venirea la putere a acestui regim extremist, duşmani ai islamului. Cer libertate pentru toate femeile musulmane.”

„Trebuie să reacţionăm, deoarece suntem departe de casă. Este momentul să ne unim, pentru a fi auziţi de întreaga lume.”

Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene, pentru a-i respinge pe protestatarii care încercau să treacă de cordonul ce interzicea accesul în Ambasada Iranului de la Paris.

Şi la Londra, zeci de oameni s-au adunat la Ambasada Iranului. Lumea înfuriată a încercat să rupă cordonul de poliţie. Cinci persoane au fost arestate sub suspiciunea de comitere a unor infracţiuni violente de încălcare a liniştii publice. Scotland Yard a anunţat că, în timpul protestelor, câţiva poliţişti au fost răniţi, dar niciunul grav.

Iranienii au ieșit în stradă pentru a zecea noapte consecutiv, în semn de protest față de uciderea Mahsei Amini. Datele oficiale arată că în total 41 de persoane au murit, majoritatea manifestanți și câţiva poliţişti. Potrivit publicaţiei The Guardian, cifra reală este, totuşi, mai mare.

În timpul demonstrațiilor din Iran, sute de oameni au fost arestați.

Aproape 2.500 de protestatari contra mobilizării lui Putin, arestați în Rusia

Numărul celor arestați în Rusia pentru că au protestat împotriva mobilizării militare parțiale a ajuns la aproape 2.500, iar manifestațiile de protest s-au răspândit în 35 de orașe ale țării, într-un moment când chiar și voci pro-Kremlin au pus sub semnul întrebării modul cum se aplică ordinul de mobilizare, scrie moldova.europalibera.org.

Până pe 25 septembrie fuseseră arestați 2.353 de oameni, și cel puțin alți 141 pe 26 septembrie, potrivit organizației carmonitorizează arestările politice din Rusia OVD-Info. Serviciul Realități Caucaziene al Europei Libere a relatat că poliția din republica federativă rusă Daghestan a dispersat duminică un grup de oameni care-și explimau la Mahaickala nemulțumirea față de decretul de mobilizare.

Protestele au izbucnit în întreaga Rusia la câteva ore după ce Vladimir Putin a anunțat pe 21 septembrie că a semnat decretul de mobilizare parțială pentru a întări trupele rusești din Ucraina, în urma înfrângerilor suferite după contra-ofensiva declanșată de armata ucraineană pe 6 septembrie în estul și sudul Ucrainei.

Autoritățile ruse spun că mobilizarea parțială va chema la arme aproximativ 300.000 de rezerviști, oameni cu experiență militară relevantă.

Decizia Kremlinului de a mobiliza noi forțe pentru războiul neprovocat pe care l-a declanșat în Ucraina – și care a ucis cam 80.000 de ruși până acum – a stârnit mânia unei părți a populației ruse.

Pe 24 septembrie, Putin a promulgat legea aprobată de Duma de stat care înăsprește pedepsele pentru capitulare voluntară, distrugerea armamentului din dotare, dezertare sau insubordonare, dacă aceste infracțiuni sunt comise în timp de mobilizare militară, sau situaţii de luptă.

Mobilizarea i-a făcut pe mii de ruși să încerce să-și părăsească țara, și a provocat critici după ce au apărut relatări privind mobilizarea forțată a unor bărbați cu vârste care depășesc limita prevăzută pentru recrutare, sau sunt inapți medical pentru serviciul militar .

Într-o postare pe Telegram pe 25 septembrie, președinta Consiliului Federației (camera superioară a Parlamentului de la Moscova), Valentina Matvienko a spus că aceste excese sunt inacceptabile și că e absolut normal ca ele să declanșeze reacții contrare în societate.

Iar luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, a recunoscut că au existat erori la chemarea sub arme, spunând că ele vor fi corectate de guvernatorii regionali și de ministerul Apărării.

Agresiune sexuală în rândul pentru a vedea sicriul Reginei
Articolul anterior
Un râu din Ucraina s-a făcut roșu, precum sângele, după ce Rusia a bombardat un baraj
Articolul următor