O centrală fotovoltaică, care poate alimenta 700 de gospodării a fost dată în exploatare la Nisporeni

O centrală fotovoltaică, cu puterea instalată de 800 kw, care poate asigura cu energie electrică un număr de aproximativ 700 de gospodării sau 50 de grădinițe, a fost dată în exploatare la Nisporeni. Centrala va produce peste un milion de kwh de energie electrică anual și este proiectul companiei „Flydevelopment” din Republica Moldova, cu susținerea investitorului danez, Esben Kumke Christensen, fondatorul companiei „Danish Renewables”. Valoarea investiției este de aproximativ 800 de mii de euro.

La evenimentul de inaugurare a centralei foto-voltaice au participat reprezentantul companiei „Flydevelopment”, dl Chiril Gaburici, fondatorul companiei „Danish Renewables”, dl Esben Kumke Christensen, primarul orașului Nisporeni, dl Grigore Robu, expertul în domeniul finanțării investițiilor din sectorul privat, dl Spyros Valatas și expertul în domeniul analizei financiare și modelare, dl Kostas Kiriakopoulos. Domnii Spyros Valatas și Kostas Kiriakopoulos sunt, de asemenea, membri ai echipei de suport pentru Guvernul Republicii Moldova privind identificarea și pregătirea proiectelor aferente implementării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Importanța acestui proiect este determinată și de scopul social final al investitorului: cel de redirecționare a resurselor pentru plantarea pădurilor în Republica Moldova. 

Vedem tot mai multe urmări ale încălzirii globale la noi în Moldova – secetele devin tot mai severe, pierdem roadă și crește suprafața terenurilor agricole care rodesc tot mai rău, pentru că an de an scade suprafața pădurilor.

Parcurile fotovoltaice nu pot rezolva toate aceste probleme, dar ne ajută să devenim mai independenți energetic, să avem costuri mai stabile pentru energia electrică în viitor și o parte din banii care azi pleacă in afara țării – vor rămâne în țară. La următoarea etapă vom învăța să producem energia și pe alte căi și să o păstrăm – iar resursele eliberate le vom redirecționa pentru plantarea pădurilor”, a declarat Chiril Gaburici.

Fondatorul companiei „Danish Renewables”, Esben Kumke Christensen, a precizat că asemenea proiecte contribuie la creare unei țări autonome, curate și verzi.

„Îmi place să particip la proiecte care schimbă viitorul, îl fac mai sănătos și mai prietenos cu mediul înconjurător. Moldova e o țară foarte frumoasă și generația de azi trebuie să se gândească bine ce moștenire va lăsa copiilor. Noi trebuie să lăsăm copiilor și generațiilor viitoare o Moldova curată, verde și mai autonomă”, a declarat Esben Kumke Christensen.

„Acest proiect este un pas bun pentru a atinge cota de energie regenerabilă planificată la nivel de țară până în anul 2025. Ne bucurăm de asemenea că Nisporeni este mai inovativ din acest punct de vedere”, a menționat Spyros Valatas.

Gazda evenimentului, Primarul orașului Nisporeni, dl Grigore Robu, a salutat oportunitățile de dezvoltare a proiectelor de energie verde care vor fi în beneficiul oamenilor din oraș.

„Cu astfel de proiecte investiționale, vor apărea și locuri noi de muncă”, a declarat Primarul orașului Nisporeni, Grigore Robu.

sursa: www.albasat.md

13 copii au fost uciși în convoiul civil atacat de ruși la Harkov

Ucraina acuză forțele ruse că au ucis 24 de civili, dintre care 13 copii, în atacul asupra convoiului de mașini care încercau să părăsească zona de luptă din Kupiank, în regiunea Harkiv. Serviciul ucrainean de securitate SBU a publicat imagini cutremurătoare cu trupuri de civili împușcați pe marginea drumului sau carbonizați în mașini, scrie Digi24.

Bilanțul inițial, anunțat sâmbătă, era de 20 de morți. Convoiul de mașini a fost atacat la ieșirea din orașul Kupiansk. Mașinile sunt ciuruite de gloanțe, iar o parte din ele au fost incendiate. Ocupanții lor au fost împușcați, unii dintre ei în mașină, alții pe marginea drumului. Câțiva oameni au fost carbonizați odată cu mașinile în care se aflau.

Un oficial ucrainean a declarat duminică, potrivit The Guardian, că un alt atac care a avut loc vineri asupra unui convoi civil, în apropiere de orașul Zaporojie, s-a soldat cu moartea a 30 de civili și a unui polițist.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în mesajul său de sâmbătă noapte că Rusia pierde lupta, iar lumea nu va permite o întoarcere la vremurile de cuceriri coloniale. Liderul de la Kiev a anunțat că în cursul acestei săptămâni au recucerite mai multe orașe ocupate de ruși în Donbas şi vor fi şi mai multe.

Moldova a obținut aurul la un turneu internațional de gimnastică ritmică

Sportivele Școlii Sportive a Rezervelor Olimpice au urcat pe podium la un turneu internațional care a avut loc în Spania.

Fetele au devenit învingătoare, deși nu au o sală personală unde să se antreneze, ele fiind nevoite să se pregătească de competiții în sala luptelor greco-romane. 

Pe piesa „Trenulețul” a formației Zdob și Zdub și frații Advahov, tinerele noastre gimnaste cu vârste cuprinse între 8 și 10 ani au evoluat în premieră la un turneu internațional în Spania în această lună în orașul Figueres. 

În proba de ansamblu, talentatele sportive de la Școala Sportivă a Rezervelor Olimpice au reușit să încânte asistența și au urcat pe prima treaptă a podiumului după ce sau impus în fața unor țări ca Franța, Ucraina, Spania sau Italia. Foarte modeste din fire, gimnastele au declarat că nu s-au așteptat la un asemenea rezultat, însă sunt fericite că au dat lovitura. 

Majoritatea fetelor au revenit cu medalii. Sunt gimnaste care s-au remarcat, iar altele au cucerit aurul.

Tinerele gimnaste se antrenează zilnic în locul unde, de regulă, se pregătesc luptătorii de stil greco-roman. 

Sportivele, dar și antrenorii se plâng că nu dețin cele mai bune condiții de antrenament, iar cea mai mare problemă este că nu au o sală proprie. 

Chiar dacă nu dețin o sală personală de antrenament, gimnastele noastre revin de fiecare dată cu numeroase medalii de la turneele internaționale. 

Începând cu grupele preventive de pregătire până la avansați, Școala Sportivă a Rezervelor Olimpice deține aproximativ 150 de gimnaste. 

sursa: www.tv8.md

O româncă a născut pe o autostradă din Italia. Care este starea de sănătate a femeii și a gemenilor săi

O româncă a născut pe autostrada A24 din Italia. Femeia se afla la bordul unei ambulanțe care o transprta la spital. Nașterea a fost una reușită, iar femeia a adus pe lume un băiat și o fată perfect sănătoși.

O româncă a născut pe o autostradă din Italia. Care este starea de sănătate a femeii și a gemenilor săi

Nașterea a avut loc în noaptea dintre sâmbătă și duminică după ce tatăl și mama, el originar din Marano Equo și ea de origine română, au cerut o ambulanță pentru a duce femeia la spitalul San Giovanni Evangelista din Tivoli. Goana către spital a fost întreruptă, însă, la ieșirea Castel Madama de pe autostrada Teramo-L’Aquila-Roma după ce româncei i s-a rupt apa. Din fericire a fost o naștere reușită, iar proaspăta mămică a născut un băiat și o fată perfect sănătoși.

Gemenii sunt sub observație acum la policlinica Umberto I și așteaptă să fie duși la noua lor casă din Marano Equo, provincia Roma, Lazio din Italia.

Venirea pe lume a celor doi bebeluși a fost primită cu bucurie de primarul orășelului din provincia romană Franco Tozzi: „Ne bucurăm pentru proaspeții părinți care locuiesc de ceva vreme în țara noastră, cărora le transmitem cele mai bune urări în calitate de administrație municipală”.

Nașterea neobișnuită a fost sărbătorită de locuitorii din Marano Equo, un oraș cu puțin peste 800 de locuitori. Pentru a-i felicita pe noii părinți, primarul Franco Tozzi a spus: „Ne exprimăm fericirea și cele mai bune urări mamei și tatălui. Un cuplu frumos care a decis să-și crească copiii în țara noastră”.

Ca și în restul Italiei, orășelul Marano Equo se luptă cu scăderea natalității.

„Pentru un orășel ca al nostru, sosirea a doi noi copii este un motiv de sărbătoare. Ca toate orașele mici din țară, riscăm să rămânem fără elevi pentru grădinițe și școli primare. Acești doi noi sosiți ne vor permite să ținem școala deschisă. Ne bucurăm foarte mult pentru noii părinți cărora le dorim un viitor luminos și fericit”, a spus primarul localității.

sursa

O tânără “şoferiţă” fără permis riscă 7 ani de închisoare după ce a ucis o femeie aflată pe bicicletă și a fugit de la locul tragediei
Articolul anterior
Sărăcia NU mai este motivul pentru care moldovenii pleacă din țară. Acum oamenii părăsesc Moldova pentru că-și doresc servicii publice de calitate
Articolul următor