O cometă care vizitează sistemul nostru solar o dată la 50 de mii de ani își va face apariția pe cerul nopții. Vezi de când poate fi observată

Spre finalul acestei luni, o cometă descoperită doar anul trecut și care își face apariția o data la 50 de mii de ani va putea fi observată cu ochiul liber, scrie monitorcluj.ro.

Este prima dată când această cometă poate fi observată. Aceasta a fost descoperită pe 2 martie 2022 de astronomii de la Observatorul Palomar din San Diego, California. NASA a confirmat apoi că, din 12 ianuarie 2023, ea se va apropia de Soare, devenind vizibilă din emisfera nordică, pentru început cu telescoape sau chiar cu binoclul.

Corpul celest va putea fi găsită înainte de miezul nopții de joi spre nord-est, aproape de linia orizontului și, pe măsură ce se va apropia de Pământ, ar putea deveni vizibilă și cu ochiul liber, seara, în apropierea Stelei Nordului.

Cometa va trece apoi în jurul Soarelui, ceea ce îi va da o strălucire verzuie. Cea mai apropiată trecere față de Pământ va fi între 1 februarie și 2 februarie, la aproximativ 42 de milioane de kilometri (de peste o sută de ori distanța dintre Pământ și Lună), fiind vizibilă și din emisfera sudică.  Cometa are o orbită atât de lungă pentru că trece prin zonele exterioare ale sistemului solar.

Noi decizii privind asigurarea securității energetice, aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au decis să fie prelungit, pentru perioada aprilie – septembrie 2023, termenul de achiziție a energiei electrice de către SA „Energocom”, în baza negocierilor directe.

Retelele electrice din Ucraina si Moldova au fost conectate cu succes cu  Reteaua Europeana Continentala – Stiri de ultima ora din Moldova – Ultimele  stiri Timpul.md

Furnizorii vor încheia cu SA „Energocom” contracte bilaterale pentru asigurarea cantităților de energie electrică necesară, iar în cazul modificării tarifelor – vor fi semnate acorduri adiționale.

Conform deciziei CSE, SA „Termoelectrica” a fost scutită de plata TVA pentru păcura achiziționată, în volum de până la 132 mii de tone.

Au fost făcute unele ajustări ale mecanismului de repartizare a lemnului de foc către populație. Potrivit acestora, Agenția „Moldsilva” va stabili limita de comercializare la un volum maxim de 5 metri steri per gospodărie casnică și 200 metri steri per consumator noncasnic.

De asemenea, începând cu 1 aprilie curent, vor fi abrogate un șir de prevederi ale CSE, care se referă la eliberarea autorizațiilor pentru tăieri în fondul forestier și în vegetația forestieră din afara fondului forestier. În același timp, va fi abrogat mecanismul de eliberare a lemnului de foc, având în vedere finalizarea sezonului rece 2022-2023. Un Regulament în acest sens, pentru următorul sezon de încălzire, va fi elaborat de Agenția „Moldsilva” și prezentat spre aprobare Ministerului Mediului.

O altă prevedere se referă la abrogarea deciziei anterioare a CSE, care permitea activitatea de comerţ ambulant în cadrul târgurilor şi iarmaroacelor pentru o perioadă de maximum 120 de zile consecutive. Deciziile APL adoptate până în prezent vor fi valabile până la expirarea termenului prevăzut.

CSE interzice folosirea simbolurilor corporative la mitinguri

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au interzis folosirea simbolurilor corporative ale persoanelor juridice în timpul întrunirilor, manifestațiilor publice, mitingurilor sau altor evenimente publice.

Масштабный протест в Кишиневе. Многотысячные колонны людей собрались перед  Президентурой - Partidul Şor

Excepție vor constitui zilele de sărbătoare nelucrătoare. Decizia a fost aprobată la ședința Comisiei Situații Excepționale.

De asemenea, este interzisă folosirea vestelor antiglonţ, huselor, centurilor şi vestelor tactice multifuncţionale, a camerelor de corp și stațiilor radio portabile de către persoanele fizice și juridice care nu sunt învestite cu asemenea drepturi prin lege. 

La fel, se interzice  comercializarea uniformelor de serviciu și însemnelor distinctive ale funcționarilor publici cu statut special și ale militarilor, cu excepția cazurilor în care achizițiile sunt inițiate în temeiul Legii privind achizițiile publice, fie la solicitarea funcționarilor publici.

Conform legislației, simbolurile corporative sunt: stema, drapelul, imnul, însemnele faleristice, insignele de apartenenţă la o corporație, uniforma, alte embleme vizuale sau auditive cu caracter de identificare a persoanei juridice.

Decizia integrală poate fi accesată aici.

Italian mort pentru o floare de mimoză pe care voia s-o dăruiască soției sale

Un bărbat în vârstă de 75 de ani, Domenico Moriconi, a murit în timp ce încerca să ia o ramură de mimoză pe care să i-l dăruiască soției sale. Tragedia a avut loc pe 9 martie în apropierea casei sale din Marsciano, provincia Perugia.

Potrivit reconstituirii, bărbatul încerca să ajungă la o plantă de mimoze care crește în fața casei sale, dar s-a aplecat prea mult și a căzut, lovindu-se la cap.

În ciuda eforturilor echipajului de ambulanță, care a ajuns imediat la fața locului, bărbatul a murit la scurt timp după accident, informează Fanpage.

Transportat de urgență la spitalul din Perugia și internat în secția de terapie intensivă de la „Santa Maria della Misericordia”, Domenico nu și-a mai revenit niciodată. În urma căderii, el a suferit un traumatism cranian care i-a pus capăt vieții.

Procuratura a dispus o autopsie, luând în considerare și posibilitatea unui atac de cord, dar nu există îndoieli cu privire la cauza morții.

Comunitatea locală este devastată de pierderea unui pensionar iubit și respectat de toți cei care îl cunoșteau.

Mimoza este una dintre cele mai iubite flori în Italia și se dăruiește, în general, cu ocazia zilei de 8 martie.

Reguli noi pe drumurile din Capitală! Primăria vrea să reducă limita de viteză!
Articolul anterior
Un nou ajutor pentru Moldova! Țara noastră va primi 27 mln de dolari din partea FMI
Articolul următor