O cometă verde a fost fotografiată în timp ce se apropie de Pământ

Cunoscută sub numele de C/2022 E3 (ZTF), cometa verde se apropie din ce în ce mai mult de Pământ și a fost fotografiată, miercuri, din zona unei mlaștini de lângă Drebber, în nordul Germaniei.

O cometă verde a fost fotografiată în timp ce se apropie de Pământ

Cometa, care trece pe lângă Pământ doar o dată la 50.000 de ani, se va afla în punctul cel mai apropiat de planeta noastră la 1 februarie. Atunci, va fi la 42 de milioane de kilometri depărtare de Terra – o treime din distanța dintre Pământul și Soare, transmite protv.ro.

Perioada optimă în care cometa poate fi observată va fi probabil la sfârșitul lunii ianuarie, când lumina Lunii va fi mai puțin intensă, în cazul în care condițiile meteorologice vor permite acest lucru, informează DPA, citată de Agerpres.

Cu puțin noroc, cometa ar putea fi vizibilă cu ochiul liber și, cu siguranță, va putea fi observată cu un binoclu sau un telescop.

Fotografia surprinsă miercuri a fost realizată cu un teleobiectiv cu deschidere mare și expunere lungă, cu camera îndreptată spre nord.

Cometa are o coamă – o regiune vizibilă în jurul ei alcătuită din particule – ce măsoară în jur de 50.000 de kilometri și strălucește în nuanță verde.

Potrivit Centrului Aerospațial German (DLR), culoarea verde este dată de un gaz rezultat din interacțiunea cu căldura de la razele solare.

Micul corp pietros și înghețat, cu un diametru estimat la circa 1 kilometru, a fost descoperit în martie 2022 în cadrul programului public-privat Zwicky Transient Facility (ZTF) de observare a cerului în timpul nopții, care folosește telescopul Samuel-Oschin de la Observatorul Palomar din California.

Conform informațiilor de până acum, cometele provin din două rezervoare: Centura Kuiper, situată dincolo de orbita lui Neptun, sau Norul Oort, o vastă zonă teoretică care se întinde până la o distanță de un an-lumină faţă de Soare, la limita câmpului gravitațional al acestuia.

Expert: În 2022 salariul mediu în IT a depășit 2000 dolari lunar

Salariul mediu în IT în 2022 estimativ a ajuns la 2000 USD/lunar, cea ce este de 3,2 ori mai mult decât acum 10 ani, când salariul mediu în IT era de 622 USD/lunar.

Vrei sa fii mai performant la locul de munca? Iata cum te ajuta pisicile! -  Trend Jobs

Expertul economic Veaceslav Ioniță remarcă, într-o analiză pe blogul său, faptul că salariul în sectorul IT în ultimii 10 ani a crescut mult mai rapid decât în restul sectoarelor economiei.

Astfel în aceiași perioadă salariul mediu pe economie a înregistrat o creștere de 2,2 ori de la 292 USD/lună în 2013 până la 650 USD/lunar în 2022.

Drept consecință a crescut și diferențele de remunerare. Dacă acum 10 ani, cei din domeniul IT erau remunerați de 2,1 ori mai bine decât media națională, în prezent diferența a ajuns la 3,5 ori.

Mai multe detalii despre Sectorul IT și exporturile de servicii IT vedeți în Analiza Economică și video de mai jos.

11 tineri și-au încheiat stagiul de practică la Președinție

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a felicitat astăzi pe tinerii absolvenți ai Programului de stagii la Președinție.11 tineri și tinere și-au încheiat stagiul de practică la PreședințieFoto: presedinte.md

„M-am bucurat să-i revăd pe cei 11 tineri și tinere care au participat la Programul de stagiu în cadrul Președinției și care au avut astăzi ceremonia de absolvire. Timp de trei luni, stagiarii și-au dezvoltat abilitățile profesionale alături de colegii noștri și au avut ocazia să înțeleagă mai bine cum funcționează instituțiile statului. Între timp, unii dintre aceștia au reușit chiar să se angajeze în instituții publice”, a spus șefa statului.

De asemenea, Președinta Maia Sandu le-a urat absolvenților mult succes și un început de carieră frumos. „I-am îndemnat să pună umărul la transformarea țării pe calea noastră europeană, căci ei vor beneficia – în primul rând – de aceste schimbări și trebuie să aibă un rol important în aceste procese. Vom continua să promovăm tinerii care doresc să se implice – avem nevoie de energia, spiritul civic și ingeniozitatea lor! ”, a subliniat Maia Sandu.

Diplomele de absolvire a Programului de stagiu au fost înmânate de către Secretarul General al Președinției, Veaceslav Negruță. Aceasta este cea de-a doua ediție a Programului de stagii pentru viitorii profesioniști în cadrul Președinției. Stagiarii au lucrat în diverse departamente ale instituției prezidențiale, precum și în cadrul echipei de consilieri ai Președintelui Republicii Moldova. 

11 tineri și tinere și-au încheiat stagiul de practică la Președinție
11 tineri și tinere și-au încheiat stagiul de practică la Președinție
11 tineri și tinere și-au încheiat stagiul de practică la Președinție
11 tineri și tinere și-au încheiat stagiul de practică la Președinție

Moldova va beneficia de un împrumut de 25 milioane de euro din partea BERD pentru gestionarea deșeurilor solide

Republica Moldova va beneficia de un împrumut din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în valoare de 25 milioane de euro pentru realizarea proiectului ,,Deșeuri solide în Republica Moldova”. Parlamentul a votat, în ambele lecturi, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Guvern și BERD.

Un mediu sănătos începe de acasă. Precolectează selectiv deșeurile, ai  grijă de planetă!

Beneficiarii proiectului vor fi autoritățile publice locale și populația din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași, Edineț, Dondușeni, Ocnița, Briceni, Cahul, Cantemir, Taraclia, precum și cele din Găgăuzia. Populația din localitățile respective va beneficia de colectarea selectivă a deșeurilor solide, iar accentul va fi pus pe tranziția către economia circulară.

Proiectul va fi implementat pe parcursul anilor 2023-2027.

Maria Zaharova oferă Chișinăului lecții de ,,democrație”, după ce SIS-ul a blocat două site-uri rusești de propagandă
Articolul anterior
Peste 150 de femei din Moldova își pierd viața anual din cauza cancerului de col uterin
Articolul următor