O delegație a guvernului chinez nu a fost lăsată să intre la sicriul reginei Elisabeta, la Westminster Hall

Nouă ruptură diplomatică între Londra şi Beijing. O delegație a guvernului chinez nu a fost lăsată de autoritățile britanice să intre la Westminster Hall unde a fost depus sicriul reginei Elisabeta, înaintea funeraliilor, relatează observatornews.ro.

Președintele Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle, le-a spus colegilor că a refuzat cererea oficialilor chinezi de a li se permite accesul la Westminster Hall, unde sicriul reginei a fost depus pentru omagii până la înmormântarea programată luni, a declarat o sursă oficială pentru Politico. Toți șefii de stat care ajung la Londra pentru funeralii au fost invitați să participe la priveghiul de la Westminster Hall înainte de slujba de luni și să semneze o carte de condoleanțe la Lancaster House.

Westminster Hall face parte din Palatul Westminster, unde parlamentul britanic are autoritate. Anul trecut, parlamentarii britanici i-au interzis ambasadorului chinez, Zheng Zeguang, să intre în parlament după ce Beijingul a impus sancțiuni mai multor politicieni britanici care au criticat modul în care musulmanii uiguri sunt trataţi în Xinjiang. Această interdicție râmâne în vigoare atât timp cât sancțiunişle respective nu sunt ridicate. 

Guvernul Marii Britanii a declarat că accesul la Westminster Hall, proprietate a parlamentului, este o chestiune care trebuie decisă de Parlament. Un oficial parlamentar şi-a exprimat îndoiala dacă preşedinţii celor două camere își păstrează autoritatea asupra accesului la Westminster Hall în timpul operațiunii Marquee – cele 5 zile  în care sicriul reginei poate fi vizitat de public la Westminster Hall, având în vedere că sunt implicați oficialii Palatului Buckingham și Whitehall.

Potrivit președintelui Camerei Comunelor, deşi au fost interzişi la Westminster Hall, este posibil ca înalții oficiali chinezi să asiste luni la înmormântarea reginei la Westminster Abbey în calitate de reprezentanți ai președintelui Xi Jinping,

Rusia, principala sursă de transferuri bănești în Moldova în semestrul II al acestui an

După ce în ultimii ani s-a atestat o scădere continuă a volumului de transferuri de mijloace bănești din Rusia în Republica Moldova, în trimestrul II al acestui an situația s-a inversat.

Semn rău? Lumea caută adăpost în banii americanilor. Preferă bancnotele de  100 de dolari

Astfel, datele Băncii Naționale a Moldovei arată că, în trimestrul I al acestui an, persoanele fizice din Republica Moldova au primit prin intermediul băncilor licențiate transferuri de mijloace bănești din Rusia de doar 27 milioane de dolari, fiind depășită de cinci state (Israel, Italia, Germania, Franța și SUA), transmite mold-street.com.

În trimestrul II din 2022, însă, volumul transferurilor de mijloace bănești din Rusia a crescut brusc de aproape patru ori, față de primele trei luni ale acestui an, ajungând la 107,2 milioane de dolari. Comparativ cu aceeași perioadă din 2021, creșterea este de două ori și ceva.

BNM nu oferă o explicație acestui fenomen, dar el ar putea avea legătură directă cu războiul din Ucraina.

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Un fost deputat rus spune că Rusia ar trebui condusă din exterior, ca Germania și Japonia după al Doilea Război Mondial
Articolul anterior
România a decis să intervină în favoarea Ucrainei la CEDO, în cauza împotriva Rusiei
Articolul următor