O echipă de medici din Elveţia a venit în Republica Moldova pentru a acorda ajutor persoanelor refugiate din Ucraina

O echipă de medici din Elveţia a venit în Republica Moldova pentru a acorda ajutor persoanelor refugiate. Trei medici specializaţi în sănătatea femeii şi a copilui şi-au început deja activitatea la Chişinău. Vor acorda asistenţă medicală până la mijlocul lunii aprilie, când îşi vor încheia misiunea în Republica Moldova, apoi guvernul elveţian va trimite o altă echpă de specialişti. Medicii sunt specializaţi în diferite domenii de activitate şi au fost deseori în zone de conflict. Ei cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă de obicei pacienţii refugiaţi.

SERGIO MANZANO, medic pediatru, Elveţia: „Majoritatea dintre refugiaţi suferă de infecţii acute respiratorii, infecţii gastro-intestinale. Ar putea avea mici răni, dar momentan, refugiaţii nu au probleme foarte mari.”

„Aceasta este geanta noastră pentru urgenţă. Aici avem un defibrilator, pentru adulţi şi copii, de diferite dimensiuni, deasemenea, medicamente de urgenţă.”

Medicii din Elveţia sunt mulţumiţi că nu există o criză de medicamente iar centru pentru refugiaţi de la MoldoExpo este bine organizat. Autorităţile le-au oferit condiţiile necesare.

CHANTAL ABOUCHAR, asistentă medicală, Elveţia: „Modulul nostru de activitate este mama şi copiulul şi noi suntem bine focusaţi pe copii, femei însărcinate, femei care alăptează. Războiul din Ucraina a făcut ca fosrte mulţi refugiaţi, în special femei şi copii, să aibă probleme. Experţii medicali vin în întâmpinare, deoarece ei cred că este necesar. Iar ideea este de a ajuta spitalele şi autorităţile locale pentru a îngriji refugiaţii.”
Rayan Montenegro este în prima sa misiune umanitară.

RAYAN MONTENEGRO, moaşă, Elveţia: „Noi lucrăm pentru Guvernul elveţian şi oferim ajutor umanitar. Ei ştiu că noi suntem în siguranţă, deoarece Republica Moldova este un loc sigur şi eu sunt sigură că familiile noastre se mândresc cu noi, pentru că am venit aici şi am putut ajuta cât de puţin refugiaţii. Echipa de medici spune că a reuşit să facă şi un schimb de experinţă cu medicii de la Chişinău.”

CHANTAL ABOUCHAR, asistentă medicală din Elveţia: „Sunt fermecată de bunătatea, primirea şi ajutorul cetăţenilor moldoveni. Noi am fost impresionaţi să colaborăm cu doctorii de aici. Toată lumea ne-a ajutat foarte mult şi este o adevărată plăcere să descoperim Republica Moldova.”

Echipa de medici elveţieni a fost acreditată de Guvernul elveţian. În Republica Moldova, la centrele pentru refugiaţi muncesc 12 echipe de medici din diferite ţări ale lumii.

sursa: www.tvrmoldova.md

Noi detalii despre acrobata căzută de la înălțime în timpul spectacolului de la Arena Chișinău

O acrobată de origine ucraineană, în vârstă de 24 de ani, a căzut de la înălțime în timpul spectacolului „Aladdin și poveștile celor 1001 de nopți”, la Arena Chișinău, scrie Moldova1

Tânăra a fost transportată imediat la Institutul de Medicină Urgentă pentru îngrijiri medicale. Organizatorii susțin că accidentul s-a produs din cauza factorului uman și, cel mai probabil, va fi calificat drept incident la locul de muncă.

Potrivit organizatorilor, incidentul s-a produs la mijlocul spectacolului și nu are legătură cu vreo defecțiune a echipamentului utilizat.

La fața locului au intervenit medicii de pe ambulanță pentru acordarea primului ajutor. Ulterior acrobata a fost transportată la Institutul de Medicină Urgentă. Solicitată de Moldova 1, purtătoarea de cuvânt a instituției, Dorina Arsene a declarat că tânăra este conștientă și este supusă investigațiilor. După incident a avut loc o pauză tehnică, iar spectacolul a continuat.

„Ea era conștientă, adică înțelegea ce se întâmplă. Partenerul ei a scăpat-o în timpul executării elementului acrobatic. Nu e vorba despre o defecțiune a echipamentului, este vorba de o înălțime de circa trei metri”, a precizat Artur Suhih. Organizatorul a precizat că, din spusele medicilor, tânăra nu are leziuni interne, nici la cap, i-au fost afectate doar picioarele.

Potrivit poliției, pe caz a fost inițiată o anchetă pentru a stabili toate circumstanțele producerii incidentului.

Sergiu Mocanu este pilotul avionului care a aterizat forțat la Hâncești. Ce s-a întâmplat?

Un avion de mici dimensiuni a fost nevoit să aterizeze de urgență pe un câmp din apropierea orașului Hâncești.

Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat că a fost informată telefonic despre acest incident și că, în urma procedurilor standard, Biroul de Investigare al Accidentelor și Incidentelor în Transporturi va demara o anchetă.

Pilotul avionului era Sergiu Mocanu, care a declarat pentru Moldova 1 că a pierdut tracțiunea și a fost nevoit să aterizeze de urgență într-un câmp.

Pilotul avionului, Sergiu Mocanu, a spus pentru Moldova1, că imediat a anunțat Autoritatea Aeronautică Civilă care a venit pentru a le oferi ajutor. La bord era și un pasager, însă nimeni nu a avut de suferit.

„Ieri, în preajmă localității Hâncești, am pierdut tractiunea la avion. Eu eram la manșa avionului, am pierdut tracțiunea, am căutat un câmp unde să aterizez și am aterizat în câmp. Acum deja o să lucreze o comisie care o să analizeze problema din ce cauză s-a întâmplat defectul. O aterizare de urgență este un exercițiu pe care piloții îl fac permanent pentru că zburăm cu avioane și tehnica este tehnică”, a declarat Mocanu.

O acrobată a căzut de la înălțime în timpul unui spectacol la Arena Chișinău

O acrobată în vârstă de 24 de ani a căzut de la înălțime în timpul unui spectacol, la Arena Chișinău.

Potrivit Poliției, incidentul s-a produs în această seară în jurul orei 18:00. Într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a organizatorilor, aceștia au informat că motivul incidentului ar fi factorul uman.

Tânăra a fost preluată imediat de un echipaj medical și transportată la spital pentru îngrijiri.

Oamenii legii au inițiat o anchetă în cadrul căreia urmează a fi stabilite toate circumstanțele.

Oleg Serebrian, în vizită la Tiraspol. Subiectele discutate
Articolul anterior
Leonid Agutin și Anjelika Varum au oferit ajutor pentru copiii ucraineni
Articolul următor