O echipă de medici din Elveţia a venit în Republica Moldova pentru a acorda ajutor persoanelor refugiate din Ucraina

O echipă de medici din Elveţia a venit în Republica Moldova pentru a acorda ajutor persoanelor refugiate. Trei medici specializaţi în sănătatea femeii şi a copilui şi-au început deja activitatea la Chişinău. Vor acorda asistenţă medicală până la mijlocul lunii aprilie, când îşi vor încheia misiunea în Republica Moldova, apoi guvernul elveţian va trimite o altă echpă de specialişti. Medicii sunt specializaţi în diferite domenii de activitate şi au fost deseori în zone de conflict. Ei cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă de obicei pacienţii refugiaţi.

SERGIO MANZANO, medic pediatru, Elveţia: „Majoritatea dintre refugiaţi suferă de infecţii acute respiratorii, infecţii gastro-intestinale. Ar putea avea mici răni, dar momentan, refugiaţii nu au probleme foarte mari.”

„Aceasta este geanta noastră pentru urgenţă. Aici avem un defibrilator, pentru adulţi şi copii, de diferite dimensiuni, deasemenea, medicamente de urgenţă.”

Medicii din Elveţia sunt mulţumiţi că nu există o criză de medicamente iar centru pentru refugiaţi de la MoldoExpo este bine organizat. Autorităţile le-au oferit condiţiile necesare.

CHANTAL ABOUCHAR, asistentă medicală, Elveţia: „Modulul nostru de activitate este mama şi copiulul şi noi suntem bine focusaţi pe copii, femei însărcinate, femei care alăptează. Războiul din Ucraina a făcut ca fosrte mulţi refugiaţi, în special femei şi copii, să aibă probleme. Experţii medicali vin în întâmpinare, deoarece ei cred că este necesar. Iar ideea este de a ajuta spitalele şi autorităţile locale pentru a îngriji refugiaţii.”
Rayan Montenegro este în prima sa misiune umanitară.

RAYAN MONTENEGRO, moaşă, Elveţia: „Noi lucrăm pentru Guvernul elveţian şi oferim ajutor umanitar. Ei ştiu că noi suntem în siguranţă, deoarece Republica Moldova este un loc sigur şi eu sunt sigură că familiile noastre se mândresc cu noi, pentru că am venit aici şi am putut ajuta cât de puţin refugiaţii. Echipa de medici spune că a reuşit să facă şi un schimb de experinţă cu medicii de la Chişinău.”

CHANTAL ABOUCHAR, asistentă medicală din Elveţia: „Sunt fermecată de bunătatea, primirea şi ajutorul cetăţenilor moldoveni. Noi am fost impresionaţi să colaborăm cu doctorii de aici. Toată lumea ne-a ajutat foarte mult şi este o adevărată plăcere să descoperim Republica Moldova.”

Echipa de medici elveţieni a fost acreditată de Guvernul elveţian. În Republica Moldova, la centrele pentru refugiaţi muncesc 12 echipe de medici din diferite ţări ale lumii.

sursa: www.tvrmoldova.md

​Incendiu la o rafinărie din Rusia. Circa 100 de metri pătrați au ars

Un incendiu a izbucnit miercuri la o rafinărie din regiunea Rostov din sudul Rusiei, în apropiere de granița cu Ucraina, și a fost ulterior stins, a anunțat presa de stat, citând Ministerul pentru Situații de Urgență, transmite Reuters.

​Incendiu la o rafinărie din Rusia: Circa 100 de metri pătrați au ars

„În regiunea Rostov, orașul Novoșahtinsk, a fost primit un mesaj la ora 10:24 a.m., ora Moscovei, despre un incendiu pe teritoriul unei uzine de prelucrare a produselor petroliere”, a precizat ministerul, transmite tv8.md.

Incendiul a izbucnit pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați și a fost stins aproximativ o oră mai târziu, a relatat agenția de știri Interfax, adăugând că mica rafinărie aparținea unei companii numite Resource LLC.

Potrivit informațiilor preliminare, incendiul a fost cauzat de o „încălcare a procesului tehnologic”.

Novoșahtinsk se află la aproximativ nouă km de granița cu Ucraina. O altă rafinărie din Novoșahtinsk a fost lovită de două drone în iunie anul trecut, în ceea ce autoritățile au numit „acțiuni teroriste de la granița de vest”, cu referire la Ucraina.

Incendiul de miercuri a fost al doilea în două zile produs la o rafinărie rusă, după incidentul de marți de la o unitate Lukoil din Nijni Novgorod, la est de Moscova.

Doi cetățeni moldoveni din Turcia au fost evacuați în siguranță în România

O aeronavă C-27 Spartan a aterizat la Otopeni din Turcia având la bord 13 români și 2 cetățeni din Republica Moldova. Printre ei a fost și o mamă cu 2 fetițe, cu vârstele de 3, respectiv 5 ani. Soțul femeii, cetăţean turc, a rămas în zona distrusă de cutremur, scrie stirileprotv.ro.

În avion au fost şi 9 studenți, plecați din țară prin programul ERASMUS, împreună cu profesorul care îi însoțea. În momentul seismului aceștia erau cazați la un hotel din Kahraman-maraş, zona cea mai afectată de cutremur. Ei au fost preluați de o echipă de salvare și transportați în siguranță pe aeroportul Adana, de unde au ajuns în România.

Gabriel Diaconu, medic psihiatru: „Toată lumea este într-o stare mulțumitoare, totuși sunt epuizați. Acest zbor a fost foarte complicat. Vorbim de persoane care au fost din păcate expuse în mod direct cutremului și nemijlocit față de grupul anterior. Un prim grup pleacă la Gara de Nord, un al doilea grup pleacă la Otopeni. Sunt și doi cetățeni din R. Moldova, care vor pleca prin mijloace proprii în această noapte la Chișinău.”

Aeronava ar fi trebuit să ajungă în România în cursul dimineții de marți, conform autorităților. Însă, a decolat cu 12 ore mai târziu. Şi asta pentru că mama cu cele 2 fetițe au ajuns foarte greu la aeroport, din cauza infrastructurii distruse.

Ministerul Afacerilor Externe deocamdată nu a venit cu o reacție.

O moldoveancă și doi copii minori au decedat în cutremurul din Turcia

În urma cutremurului din Turcia, un cetățean al Republicii Moldova și doi copii au murit.

Dezastru după cutremurul din Turcia. Zeci de morți, sute de răniți, clădiri  distruse – Evenimentul Zilei

În prezent, MAEIE informează despre decesul în orașul Hatay a 3 cetățeni ai Republicii Moldova: o femeie de 36 de ani și 2 copii minori. Vorbim despre membrii aceleiași familii.

MAEIE anunță la această oră confirmarea decesului în localitatea Hatay a 3 cetățeni moldoveni, o femeie în vârstă de 36 de ani și 2 copii, membri ai aceleiași familii. „Reprezentanții ambasadei au depus eforturi pentru contactarea a 48 de persoane din lista celor aflați în regiunile afectate, dintre care 17 cetățeni moldoveni au raportat că sunt în siguranță, 4 persoane au solicitat asistență consulară de specialitate, iar în cazul a 27 de persoane sunt continuate eforturile de stabilire a comunicării cu misiunea diplomatică”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAEIE.

„Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) transmite următoarele actualizări cu privire la situația cetățenilor Republicii Moldova afectați de cutremurele produse în Republica Turcia. Responsabilii de la ambasada țării noastre la Ankara continuă eforturile de contactare și comunicare cu cetățenii noștri care locuiesc în cele 10 zone afectate de seism.

Cu deosebit regret, MAEIE anunță la această oră confirmarea decesului în localitatea Hatay a 3 cetățeni moldoveni, o femeie în vârstă de 36 de ani și 2 copii minori, membri ai aceeași familii”, menționează MAEIE.

„Din 7 februarie, până în prezent, reprezentanții ambasadei au depus eforturi pentru contactarea a 48 de persoane din lista celor aflați în regiunile afectate, dintre care 17 cetățeni moldoveni au raportat că sunt în siguranță, 4 persoane au solicitat asistență consulară de specialitate, iar în cazul a 27 de persoane sunt continuate eforturile de stabilire a comunicării cu misiunea diplomatică.

De asemenea, prin intermediul ambasadei țării noastre la București în coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe al României, informăm că 2 cetățeni moldoveni, care dețin dubla cetățenie au solicitat asistența pentru repatriere din orașul turc Malatya la București, aceștia fiind studenți la medicină plecați în Turcia prin programul Erasmus. Operațiunea de evacuare fiind realizată de partea română”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAEIE.

Totodată, în dimineața zilei de 8 februarie echipa de salvatori ai Republicii Moldova specializată în căutare-salvare urbană a trecut hotarele Turciei. Responsabilii Agenției pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență din Turcia (AFAD) i-au îndreptat pe salvatorii noștri în provincia Hatay la hotar cu Siria, unde salvatorii moldoveni urmează să ajungă în această seară.

Oleg Serebrian, în vizită la Tiraspol. Subiectele discutate
Articolul anterior
Leonid Agutin și Anjelika Varum au oferit ajutor pentru copiii ucraineni
Articolul următor