O elevă a primit nota 1 la simularea la BAC. Ce a scris pe foaia de examen?

O elevă de 17 ani, din România, care a protestat la simularea examenului de bacalaureat a scris în locul rezolvarii subiectelor o analiză a sistemului de învățământ pe 6 pagini.

separator

Nota primită de elevă pentru analiza ei a fost 1, relatează educatieprivata.ro. Foile de exemen cu textul tinerei au fost dezvăluite pe Facebook chiar de mama tinerei. ”O lecţie de viaţă pe care am învăţat-o de la fiica mea de 17 ani… Mi-aş dori să ajungă şi la cei cărora le este adresată de fapt”, a reacţionat mama fetei.„Stimați profesori, probabil ați înțeles deja că aceasta nu este o lucrare ca toate celelalte și că am ales să mă alătur protestului Consiliului Național al Elevilor, în loc să rezolv subiectul”.

„De ce vrem să schimbăm sistemul de învățământ și am ales să protestăm astfel? Deoarece educația de azi îl formează pe omul de mâine, om pe care noi îl numim viitorul țării. Cât despre forma de protest, exact așa cum părinții noștri ies în stradă pentru abrogarea ordonanțelor de urgență, exact așa și noi am căutat o modalitate de a ne face auziți, pentru că știm că acum argumentul oamenilor mari este că suntem minori și că nu putem decide singuri, dar peste câteva luni sau un an, când terminăm clasa a XII-a, se presupune că suntem și noi adulți și putem lua decizii și fără ajutorul lor”. ”Rezolvând un subiect de bacalaureat, am citit un text despre libertatea presei la subiectul IB și aveam ca cerință să scriu un text argumentativ în legătură cu importanța acestui subiect în ziua de azi. Textul pe care l-am citit era preluat dintr-o revistă, iar acel articol avea titlul . Nu vreau să vorbesc despre tot ce conținea textul, dar ideea e că nu vreau ca în România să fie mai rău. Avem libertatea presei, avem libertate de exprimare, avem mijloace prin care putem face schimbări care par science-fiction acum.

Avem oameni deschiși la minte, avem oameni care speră, avem un viitor.”

”Ar fi cazul să nu mai putem spune că , de Ion Luca Caragiale este o operă care aparține genului dramatic și care descrie nu doar politica vremii, ci și pe cea actuală. Ar fi cazul să demonstrăm că nu mai suntem ca pe vremea lui Alexandru Lăpușneanu și cei cu defecte patologice nu mai au ce căuta în conducerea țării.” „Ei bine, eu am decis. Am decis că nu mai vreau să se facă modificări în timpul anului școlar și să mă afecteze, am decis că vreau ca școala să îmi dezvolte mai mult decât competitivitatea, am decis să protestez pentru că fiecare om contează și am decis că țara asta poate avea un viitor mai bun dacă luptăm pentru asta”.

Pe una dintre filele lucrării, profesorul care a citit textul elevei a simțit nevoia să menționeze cu roșu: ”🙂 am citit”. Pe ultima foaie de examen, apare o altă observație, scrisă tot cu roșu: ”foarte bine argumentat și concis”. Nota primită de elevă pentru această ”lucrare” a fost 1.

Poliția a identificat bărbatul care a aruncat cauciucurile uzate într-un parc din capitală. Ce amendă riscă făptașul?
Articolul anterior
Olga Buzova a dezvăluit motivul pentru care nu va apela niciodată la intervenții de mărire a sânilor
Articolul următor
Alte articole interesante