O expoziție inedită de documente poate fi văzută la Biblioteca Națională a Republicii Moldova

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită doritorii să viziteze expoziția de documente „Memoria preotului Avva Paul Mihail în conștiința contemporanilor”, consacrată preotului și istoricului dr. Avva Paul Mihail.

O expoziție de documente are loc la Biblioteca Națională. Cui e dedicatăFoto: Biblioteca Națională

În expoziție se regăsesc documente din colecția personală „Paul Mihail” și colecția „Societății de bibliofilie și ex-libris „Paul Mihail”, ambele păstrate în secția Carte veche și rară, cât și din arhiva personală al protoiereului Petru Buburuz și al preotului Viorel Cojocaru  (Chișinău).

Pentru prima dată sunt expuse 4 scrisori inedite ale lui Paul Mihail adresate lui Petru Buburuz, conținutul cărora reflectă preocupările și activitatea părintelui. Din șirul lucrărilor expuse pentru prima dată, sunt exemplare pe care Avva Paul Mihail le-a moștenit de la strămoșii săi. Printre acestea un Molitvenic apărut la Iași în 1754, o ediție foarte rară, păstrată de la străbunicul său iereu Dumitru Mihail din satul Ciuciulea. Șirul este completat de Catavasierul grecesc și românesc, apărut la Sibiu în tipografia lui Ioan Bart la 1817, exemplar primit drept cadou de la nașii săi de cununie Andrei și Eugenia Badăreu.

Unice sunt și Filișoarele misionare ale Frățimii Ortodoxe „Nașterea lui Hristos” din Chișinău, apărute în perioada anilor 1900 – 1919, și care astăzi nu se mai întâlnesc în colecții publice.

Alte ediții bibliofile expuse sunt  Opt documente moldovenești dinainte de Ștefan cel Mare, tipărită inițial în revista ieșeană „Cercetări istorice” din 1933; lucrarea Documente găsite la Constantinopol (1642-1755), (1934) apărută ca urmare a vizitei de studii la Constantinopol, unde a cercetat documentele românești aflate în arhiva metocului Sfântului Mormânt din Istanbul; Tipărituri românești în Basarabia până la 1918, apărută în 1940,  lucrare distinsă în anul 1939 cu „Premiul Năsturel” al Academiei Române;  revista „Luminătorul” din 1928 pe paginile căruia găsim primul său articol publicat în perioada studiilor la Seminarul Teologic cu genericul  „Despre bibliotecile parohiale” tipărit în nr. 9 (p. 62-64).  

Expoziția este deschisă pentru public în perioada 13 iunie -13 iulie 2024, blocul central, spațiul expozițional etajul II (str. 31 august 1989, 78A).

gallery images

gallery images

gallery images

A fost aleasă Miss Moldova! Cine este frumoasa care ne va reprezenta țara la Concursul ”Miss World 2024”. FOTO!

A fost aleasă cea mai frumoasă femeie din Moldova, care ne va reprezenta țara la Concursul Miss World 2024! Etapa națională a concursului Miss Moldova s-a desfășurat miercuri seara, iar concurența a fost una acerbă, informează unica.md.

Coroana a fost câștigată de Michelle-Mihaela Nicolaev, o tânără de 19 ani din Dubăsari.

Michelle este studentă la Universitatea de Stat din Moldova, facultatea de Jurnalism.

Este pasionată de actorie, dar și de muzică. Tânăra, cu voce soprană, cântă în corul bisericesc.

Ea ne va reprezenta țara la cel mai prestigios concurs de frumusețe ”Miss World 2024”, unde va concura alături de cele mai frumoase femei din lume.

Taximetriștii, luați la ochi de inspectorii fiscali

Serviciul Fiscal de Stat informează că, aplică acțiuni de conformare benevolă/forțată continue față de operatorii de transport în regim de taxi, în vederea combaterii activității ilicite, cât și promovarea utilizării echipamentelor de casă și control în cazul decontărilor mijloacelor bănești în numerar și eliberarea bonului de casă (bon fiscal), informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În urma acțiunilor întreprinse față de operatori de transport în regim de taxi au fost identificate riscuri de administrare fiscală ce țin de:

  • neutilizarea echipamentelor de casă și de control la efectuarea decontărilor în numerar;
  • ne(sub)declararea veniturilor real obținute;
  • utilizarea muncii ne(sub)declarate și achitarea „salariilor în plic”;
  • desfășurarea ilicită a activității de întreprinzător în domeniul transportului rutier de persoane în regim de taxi.

Astfel, în primele 6 luni ale anului curent au fost supuși controalelor fiscale 109 de contribuabili, fiind efectuate 355 controale fiscale prin metoda verificării tematice, parțiale, operative, inclusiv 3 controale fiscale prin metoda verificării totale.

În consecință, au fost calculate suplimentar la Bugetul public național impozite și taxe în sumă totală de 14,6 milioane lei, majorare de întârziere în sumă totală de 8,8 milioane lei și sancțiuni fiscale în sumă totală de 5,4 milioane lei.

Suplimentar, în cadrul controalelor efectuate au fost identificate 540 cazuri privind desfășurarea ilegală a activității de întreprinzător în domeniul transportului rutier de persoane în regim de taxi, fiind calculate sancțiuni fiscale în sumă totală de 880,8 mii lei.

Serviciul Fiscal de Stat manifestă toată deschiderea pentru a oferi asistența necesară contribuabililor pentru conformarea voluntară la respectarea legislației fiscale în vigoare și îndeamnă la cooperare, declararea și achitarea obligațiilor fiscale față de buget în termen și în volum deplin.

Doar împreună putem să construim o societate prosperă și onestă.

Șoferiță beată criță, pe străzile din Bucovăț

Acum câteva ore, o femeie de 34 de ani a fost stopată de polițiștii de patrulare, în orașul Bucovăț, în timp ce conducea neuniform un Renault, informează unice.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Rezultatul testului Drager a arătat 0,89 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

Mașina a fost dusă la parcarea specială, iar persoana de la volan este cercetată penal pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate avansată.

Un eveniment-omagiu dedicat poetului Mihai Eminescu va avea loc la Chișinău
Articolul anterior
Corneliu Botgros și soția sa au ales numele pentru fiica lor nou-născută
Articolul următor