O expoziție intitulată „Lumile femeii” a fost vernisată la Guvern

O expoziție de picturi semnate de Galina Vieru și Natalia Yampolskaia a fost vernisată pe holul de la etajul V al Guvernului, în prezența tuturor membrilor Cabinetului de miniștri și a mai multor conducători de instituții publice.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a salutat lansarea unei astfel de expoziții în incinta Guvernului și a mulțumit artistelor plastice pentru ocazia oferită angajaților și oaspeților Executivului de a admira picturile pline de emoții și talent.
 

„Scopul acestei acțiuni este să susținem arta, lucru foarte important mai ales în aceste vremuri tulburi pe care le traversăm, când operele de artă ne pot menține vii valorile eterne. Fiecare lucrare din expoziție este deosebită în felul său. Unul dintre tablouri –  care înfățișează casa albastră cu prispă și coloane, m-a dus imediat cu gândul la curtea în care mi-am petrecut copilăria”, a declarat șefa Executivului.


Din cele 31 de lucrări expuse în holul Guvernului, 18 aparțin Galinei Vieru. Pictorița are în palmares peste 20 de expoziții personale de pictură și tot atâtea participări la simpozioane internaționale de artă. Multe dintre lucrările sale se află în colecții private din SUA, Germania, Canada, Franța, Italia sau Elveția. O parte din operele de artă au fost expuse și în incinta Consiliului Europei de la Strasbourg. 

Pictorița și-a exprimat recunoștința pentru primirea călduroasă și apreciere și a remarcat faptul că edificiul Guvernului are numeroase spații care pot fi transformate în galerii de artă: „Mă bucur să știu că picturile mele vor fi văzute și admirate de cât mai multe inimi. Sunt expuse aici tablouri din colecția Universul uman și Albastrul meu etern. Toate vorbesc despre latura spirituală a poporului nostru și despre valorile culturale pe care trebuie să le păstrăm și să le transmitem generațiilor care vin”. 

Alte 13 picturi sunt semnate de Natalia Yampolskaia. Până în prezent, artista a participat cu lucrările sale la peste 70 de expoziții colective și personale, iar picturile ei se află în numeroase colecții personale sau sunt expuse în muzee de artă din întreaga lume. 

„Expoziția este intitulată Lumile femeii, iar pentru mine această lume are o conotație extrem de importantă și profundă. Femeia aduce pace, femeia dă viață și oferă continuitate omenirii. Picturile mele vorbesc despre iubire, pace și veșnicie”, a declarat Natalia Yampolskaia.


Picturile vor fi expuse în incinta Executivului până la 15 martie. 

Mai multe magini puteți vedea pe https://ftp.gov.md (introduceţi numele şi parola „gov”).

Colete din Republica Moldova, trimise către conaționalii de peste hotare, reținute de polițiștii de frontieră

Colete din Republica Moldova, cu bunuri în valoare de peste 25.000 lei românești, echivalentul a peste 100.000 de lei moldovenești, care urmau să ajungă la moldovenii de peste hotare, au fost reținute pe 25 ianuarie de către poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Potrivit Poliției de Frontieră din România au fost supuse controlului patru autoutilitare încărcate cu bagaje şi colete. Astfel, au fost depistate 1248 litri de vin, 230 litri cu alcool şi 218 kilograme de produse alimentare de origine animală (carne, lapte, ouă, brânză), de provenienţă Republica Moldova, pentru care persoanele nu deţineau documente legale.

Alcoolul a fost confiscat, iar bunurile de origine animală au fost predate autorităţii sanitar veterinare pentru a fi distruse.

Persoanele care transportau coletele au fost sancţionate cu amenzi în valoare de 30.000 lei românești, echivalentul a peste 125.000 de lei moldovenești.

Camioane cu lemne din România, în drum spre Chișinău

Primele cinci camioane cu lemne de foc din România urmează sa ajungă astăzi în Republica Moldova. E o primă tranșă din cei 130 mii de metri cubi de lemn cumpărați din România cu sprijinul Înaltului Comisariat a Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Doar 24 de camioane cu 307 metri cubi de lemn confiscate în 2021 în urma  apelurilor privind transporturi suspecte de lemn

Reprezentanţii Ministerului Mediului de la Chișinău au declarat că lemnele vor fi distribuite solicitanților din raioanele Glodeni și Cantemir, deoarece în aceste regiuni este mai puţin teren împădurit. Lemnele vor ajunge la primării și apoi vor fi distribuite pensionarilor, veteranilor de război şi persoanelor vulnerabile.

Lemnul de foc a fost cumpărat din România la un preţ preferenţial. Deşi iarna şi-a intrat de mult în drepturi, mulţi dintre cetăţenii care au vrut să cumpere lemne de la stat și sunt inscriși pe listele de aşteptare, nu au primit nimic.

Moscova recunoaște că a trimis din greșeală la moarte mii de ruși. Bilanțul procurorului general privind ”mobilizările ilegale” pentru Ucraina

Procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, a anunțat marți, 31 ianuarie, că peste 9.000 de cetăţeni ruşi care au fost ”mobilizaţi ilegal” pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina au revenit la casele lor, relatează EFE.

Anunțul a fost făcut în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Krasnov a precizat că unii dintre aceștia, ”din motive de sănătate, nu ar fi trebuit să fie mobilizaţi în niciun caz.”

Pentru susţinerea trupelor ruse angajate în campania militară declanşată împotriva Ucrainei anul trecut în februarie, Putin a ordonat în septembrie mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti. Au fost mobilizaţi în total circa 318.000 de soldaţi, dintre care aproximativ 150.000 s-au alăturat contingentului desfăşurat în Ucraina, ceilalţi fiind în instrucţie.

Anunţul mobilizării a generat plecări masive ale bărbaţilor ruşi cu vârsta de încorporare către ţări precum Kazahstan, Georgia, Mongolia, Finlanda sau Armenia. Au survenit, de asemenea, protestele, mai ales în regiunile îndepărtate de Moscova şi Sankt Petersburg, după ce au fost mobilizaţi rezervişti cu probleme de sănătate sau taţi cu familii numeroase.

Mai mult, unii dintre cei mobilizaţi sau familiilor lor s-au plâns de insuficienţa echipamentelor şi de condiţiile precare din cazărmi, neajunsuri recunoscute în cele din urmă de oficialii ruşi, care au promis măsuri de îndreptare a lor.

”Mobilizarea s-a desfăşurat într-o perioadă scurtă de timp şi a relevat numeroase probleme importante, care au devenit o lecţie pentru mulţi”, a semnalat procurorul general. Acesta a subliniat necesitatea reorganizării evidenţelor militare şi crearea unor baze de date adecvate.

sursa

Caz șocant! Un băiat de 10 ani a împușcat mortal un alt copil după ce a pierdut la un joc video
Articolul anterior
Renato Usatîi, întrebat dacă se însoară cu Nina Crețu. A apărut la TV după o pauză de 1,5 ani
Articolul următor