O femeie de 82 de ani îl va însoți pe Jeff Bezos în spațiu, pe 20 iulie

O femeie de 82 de ani, Wally Funk, îl va însoţi pe Jeff Bezos în spaţiu la bordul unui zbor al companiei sale Blue Origin, pe 20 iulie, devenind cea mai vârstnică persoană care călătoreşte în spaţiu, a anunţat joi compania, potrivit AFP.

Funk va fi al patrulea pasager al acestui prim zbor cu echipaj al companiei de turism spaţial, alături de miliardar, de fratele său, Mark Bezos, şi de câştigătorul unei licitaţii al cărui nume nu a fost încă dezvăluit.

În anii ’60, Wally Funk făcea parte dintr-un program privat numit „Mercury 13”, un grup de 13 femei care au trecut aceleaşi teste ca şi astronauţii bărbaţi selectaţi în cadrul programului Mercury al NASA pentru a trimite primii americani în spaţiu, potrivit Agerpres.

„Mi-au spus că am făcut treaba mai bine şi mai repede decât oricare dintre bărbaţi”, a declarat Wally Funk într-un videoclip postat pe contul de Instagram al lui Jeff Bezos la momentul anunţului. „Am spus că vreau să fiu astronaut. Dar nimeni nu a vrut să mă ia. Nu credeam că voi merge vreodată acolo-sus. Voi iubi fiecare secundă”.

„Nimeni nu a aşteptat atât de mult”, a scris Jeff Bezos în postarea sa. „Bine ai venit în echipaj, Wally”.

Wally Funk a devenit prima femeie inspector a agenţiei americane de aviaţie, FAA. Ca pilot, ea a acumulat 19.600 de ore de zbor.

Racheta New Shepard a Blue Origin este programată să decoleze pe 20 iulie şi să ajungă la linia Kármán, care marchează, potrivit convenţiei internaţionale, începutul spaţiului, la 100 de kilometri deasupra Pământului.

Pasagerii vor putea apoi să plutească la gravitaţie zero timp de câteva minute şi să observe curbura Pământului.

Apoi capsula va începe o cădere liberă pentru a reveni pe Pământ şi va fi încetinită de trei paraşute mari şi de retrorachete înainte de a ateriza într-un deşert din vestul Texasului.

sursa

Criză de medici în Republica Moldova. De ce rămânem fără cadre medicale

În Republica Moldova există un deficit de cadre didactice, iar tot mai mulți medici aleg să părăsească instituțiile medicale de stat, pentru a activa în cele private. Acest fapt a fost confirmat de Boris Gîlca, șeful Direcției Sănătate a municipiului Chișinău.

cub Atârna în jos Persoana la conducere tot ce trebuie stiut despre doctori  Biblioteca trunchiului mixer navigare

„Migrația medicilor un domeniu care nu este pe deplin reglementat încă de Ministerul Sănătății. Este adevărat că există un factor migratoriu a medicilor și asistentelor medicale din instituțiile medicale de stat în cele private. De obicei sunt cointeresați medicii cei mai buni. Avem și formula că un medic activează și în sistemul public, dar și în cel privat. Cred că acest lucru trebuie reglementat prin bunele practici europene care există. Numărul instituțiilor private din Moldova continuă să crească. În momentul în care sistemul public de sănătate este inert, este într-o descopunere, apariția acestor centre private este binevenită. Trebuie să se ia în calcul și dezvoltarea spitalelor private”, a declarat Gîlca în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4, transmite realitatea.md.

Boris Gilca a mai declarat că fenomenul de migrație va continua, iar spitalele private trebuie atrase în pregătirea cadrelor.

„Fenomenul migrației medicilor în România, dar și în alte țări este foarte îngrijorător. Și el va continua. Noi trebuie să avem și remunerarea lor pe potrivă, pentru a rămâne și a activa aici. Trebuie să existe această motivare, și nu doar financiară. E necesar ca instituțiile medicale să fie moderne, să aibă o infrastructură, un loc de serviciu în siguranță și să fie acele tehnologii medicale disponibile, ceea ce lipsește astăzi în unele spitale”.

Șeful Direcției Sănătate a municipiului Chișinău mai spune că există deficit de medici de familie, în deosebi în nordul țării.

„Dacă vorbim de medicii de familie, o spun cu siguranță că în zona de nord, peste 50%, majoritatea absolută a medicilor de familie din zona de nord a Republicii Moldova este pensionară. Nimeni nu va veni, cel puțin pe termen mediu în urma acestor medici. Noi avem și în Chișinău lipsă de medici, și nu doar de medici de familie, dar și de alte specialități, care cândva era în vogă. Aceasta este din cauza factorului demografic”.

Focuri de arma în Italia: Un moldoven a împușcat în fereastra unui vecin

Locuința unui moldovean din Padova a fost percheziționată, după ce a împușcat în fereastra unui vecin.

Bărbatul de 30 de ani, care locuia în Italia, obișnuia să tragă focuri de armă în perioada serii de la fereastra locuinței sale, dar și din curtea din spatele blocului, transmite tv8.md.

Conform presei italiene, oamenii legii au fost sesizați de către localnicii din zonă, care raportaseră că de câteva săptămâni, bărbatul s-ar fi amuzat seara și noaptea, împușcând prin regiunea blocului în care închiria un apartament. 

Recent, în urma unei împușcături a străpuns fereastra unei clădiri din apropiere. Oamenii legi au cules mărturiile și au identificat apartamentul în care locuia de câteva luni moldoveanul, pasionat de arme de foc.

În ultimele luni, bărbatul achiziționase două pistoale și o pușcă cu aer comprimat cu muniție aferentă, pe care polițiștii le-au confiscat. 

Un val de aer cald din Africa a acoperit România și Republica Moldova, dar vremea se va schimba din nou în zilele următoare

Un val de aer cald, venit din nordul Africii, a acoperit România și Republica Moldova și a adus maxime de 23 grade Celsius, însă vremea va rămâne capricioasă şi temperaturile vor scădea din nou.

Un val de aer cald din Africa a acoperit România, dar VREMEA se va schimba din nou în zilele următoare

„Săptămâna viitoare, pentru o scurtă perioadă, vorbim de o răcire semnificativă, pentru ca din a 2-a parte a săptămânii viitoare, din nou, vremea să fie mai caldă decât în mod obișnuit.

Însă, mâine o să contăm pe o vreme apropiată de normalul termic în partea de vest-nord-centru a țării, acolo unde maximele nu vor mai depăși 12-13 grade, în timp ce în sud-sud-est vom înregistra din nou 23 grade, mai ales în Muntenia și Moldova, dar și izolat în Oltenia, inclusiv în Capitală, mâine o maximă de 22-23 grade.

Vremea rămâne caldă pentru ziua de sâmbătă, de asemenea duminică, pentru că, așa cum vorbeam, temperaturile la nivelul maximelor între 13 până la 21 grade, dar și minimele în general pozitive -1, posibil în zonele depresionare din estul Transilvaniei, până la 9 grade pentru că mâine, așa cum menționam, în special în intracarpatice, valorile de temperaturi vor fi apropiate de normal.

La munte contăm, în special, pe precipitații mixte, pentru că la altitudini mai mari de 2.000 vor fi de interes și intensificările de vânt, cu viteze de 70-80km/h.

Așadar, o vreme capricioasă, alternanțe scurte de timp, în care, iată, să ne bucurăm de valori de temperaturi ce depășesc bună parte din țară 20 până la 23 grade și, la nivel regional, pentru scurtă vreme, valori de temperaturi apropiate de normele specifice datei din calendar”, a precizat directorul ANM, Elena Mateescu, la Antena 3.

La Londra a fost dezvelită statuia prințesei Diana
Articolul anterior
Maia Sandu promite să dezvolte promovarea produselor moldovenești peste hotare
Articolul următor