Intervenția terestră a avut loc în dimineața zilei de ieri, 30 mai, pacienta având nevoie de dealiză și îngrijiri suplimentare în urma agravării stării de sănătate.
Femeia a fost preluată de medicii și paramedicii SMURD de la spitalul municipal Bălți și transportată în siguranță prin intermediul ambulanței de terapie intensivă de tip C1 la Chișinău.
În Capitală aceasta a fost predată medicilor din cadrul Spitalului Clinic Republican pentru ulterioare îngrijiri medicale.
Potrivit IGSU, de la începutul anului 2020 în R. Moldova au avut loc 12 intervenții SMURD pentru transportarea pacienților, dintre care 5 terestre și 7 aero-medicale.
Video. Înainte de a ucide doi oameni la Aeroport, Rustam Aşurov A VRUT SĂ CORUPĂ poliţia de frontieră
Rustam Aşurov i-a cerut unei jurnaliste din Tadjikistan cu care a zburat în acelaşi avion să-l mituiască pe poliţistul de frontieră Serghei Muntean, pentru ca acesta să-i permită să intre în Moldova. Jurnalista Barnoi Begmatzoda, care a devenit martor al atacului aramat, a fugut din ţara sa din cauza represiilor la care a fost supusă după ce a mediatizat faptul că autorităţile de la Duşanbe permit cetăţenilor să lupte de partea Rusiei în Ucraina.
Femeia, care este însărcinată şi are un copil mic, a povestit jurnalistilor de la NewsMaker.md prin ce a trecut în timpul atacului de la Aeroportul Internaţional Chişinău, dar şi cum a interacţionat cu atacatorul. Ea a declarat că atacator era foarte agresiv şi umbla de colo-colo atunci când li s-a spus să aştepte decizia de acces pe teritoriul Republicii Moldova.
„Pe mine m-a chemat poliţistul Serghei (Muntean) şi m-a întrebat de ce eu plec în Ucraina. Eu i-am spus problema mea. A vorbit cu mine 10 minute, după care a spus ca eu să aştept, iar pe ceilalţi îi vor trimite înapoi la Istanbul. Ulterior, Aşurov, s-a apropiat de mine şi m-a rugat să-i propun bani lui Serghei, ca să nu-l trimită şi pe el în Istanbul. Eu i-am spus că dacă voi face aşa o propunere, va fi trimisă şi ea înapoi”, a povestit Barnoi Begmatzoda.
Jurnallista a mai povestit că poliţistul de frontieră Serghei Muntean şi pasagerii care nu au fost primiţi în Moldova au trecut pe lângă ea, iar la distanţa de 1-2 metri, atacatorul l-a lovit în regiunea feţei pe Serghei, care a căzut, timp în care Aşurov i-a luat pistolul.
„Atunci când s-a început a trage din armă, eu am luat copilul şi am fugit de acolo împreună cu încă o persoană. Noi am auzit că s-a împuşcat, dar nu ştiam cine a fost omorât. După jumătate de oră, ne-au dus în parc, apoi poliţiştii ne-au dus la interogatoriu”, a mai spus jurnalista din Tadjikistan.
Barnoi Begmatzoda afirmă că, iniţial, poliţia a crezut că ea este soţia lui Aşurov, motiv pentru care i-au verificat actele şi telefonul.
„Eu nu-l cunoşteam, dar am simţit că el este sau poliţist, sau agent de pază. Un om simplu nu putea să facă asta: pur şi simplu să ia pistolul şi să ucidă câţiva oameni. Posibil, dacă nu am fi fugit, concetăţeanul nostru ne-ar fi omorât, pe mine şi pe copilul lui. Lui îi era indiferent pe cine să omoare”, a mai spus femeia.
Jurnalista a mai spus că acest incident armat nu este dovada faptului că toţi tadjicii sunt răi. Ea a mai povestit că poliţistul care a interogat-o a ignorat faptul că copilului ei îi era foame.
„Am rugat să ne aducă amestecurile şi scutecele noastre. Poliţistul a strigat la mine: „Tadjicul vostru a omorât doi cetăţeani de-ai noştri. Noi răbdăm cumva. Şi noi suntem flămânzi”, a precizat Begmatzoda.
Femeia cere să i se ofere azil în Moldova şi speră să ajungă în Europa.
Procuratura din Tadjikistan oferă DETALII despre răpirea şi asasinarea bancherului la care a participat şi atacatorul de la Aeroport
Procuratura din Tadjikistan a anunţat oficial moartea bancherului Şuhrat Abdugaforovici Ismatuloev, care a fost răpit şi omorât de către o grupare criminală organizată din care făcea parte şi Rustam Aşurov, bărbatul care a împuşcat două persoane în Aeroportul Internaţional Chişinău.
Procurorii afirmă că bancherul a murit în chinuri groaznice, aşa cum a fost torturat timp de câteva ore. Cadavrul lui a fost aruncat într-un râu şi până acum nu a fost găsit.
De asemenea, procurorii din Tadjikistan au anunţat că această infracţiune a fost planificată încă din martie 2022 de către Dilşod Saidmurov, care a creat o grupare criminală înarmată, formată din 10 persoane.
Potrivit presei din Tadjikistan, Saidmurov a activat mai mulţi ani în Direcţia de combatere a crimei organizate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din Tadjikistan, iar o perioadă a dost inspector al Direcţiei de combatere a crimelor digitale din cadrul Procuraturii din Tadjikistan.
Complicele său Rustam Aşurov, care a împuşcat doi oameni în Aeroportul Internaţional Chişinău, i-a recunoscut mamei sale într-un apel video că Dilşod Saidmurov l-a omorât în bătaie pe bancher şi că răpirea a fost organizată pentru a obţine criptovaluta în valoare de 100-200 milioane de dolari pe care o deţinea victima.
Procurorii din Tadjikistan au mai anunţat că au reţinut cinci membri ai grupării, iar doi dintre membrii grupării, inclusiv Dilşod Saidmurov, se află în Rusia, unde au fugit imediat după săvârşirea infracţiunii. Iar alt infractor ar fi fugit în Turcia. În comunicat se face referire şi la Aşutov, care, în opinia procurorilor din Duşanbe, a comis atacul armat în Aeroportul Internaţional Chişinău de frica de a nu fi arestat şi extrădat în Tadjikistan.
Presa din Tadjikistan mai scrie că, după ce capul grupării, Dilşod Saidmurov, a reuşit să fugă la bordul unui avion şi să ajungă în Rusia, al cărei cetăţenie o deţine, mai mulţi angajaţi ai Aeroportului Internaţional din Duşanbe au fost demişi. Dilşod Saidmurov este căutat în Moscova, chiar dacă purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a declarat că autorităţile de la Chişinău ar fi identificat la timp atacatorul şi ar fi evitat tragedia de la Aeroport dacă ar fi continuat să coopereze cu Biroul de Coordonare a Luptei împoptriva Crimei Organizate din CSI, care este coordinat de Federaţia Rusă.
Chişinăul a declarat ca informaţiile sunt false, aşa cum acest biroul coordonat de Federaţia Rusă nu deţinera informaţii în momentul comiterii atacului de la Aeroport, aşa cum autorităţile din Tadjikistan au transmis tade de căutare a lui Rustam Aşurov, abia după ce acesta a ucis doi oameni în ţara noastră.
Top cele mai puternice paşapoarte din lume. Pe ce loc se află Moldova
Potrivit rezultatelor evaluării actualizate a paşapoartelor mondiale Henley Passport Index, care este în mod tradiţional realizată de compania elveţiană Henley Passport, Moldova ocupă locul 49 în clasament.
Cetățenii moldoveni pot intra liber (fără vize) în 120 de țări și teritorii. Lideri ai clasamentului sunt Japonia și Singapore, ai căror cetățeni pot vizita fără viză sau cu obținerea acesteia la sosire cel mai mare număr de țări din lume – 193. Coreea de Sud se află pe locul doi, cu 192 de țări, pe locul trei se află Germania și Spania – 191 de țări. Locul patru în clasament a fost împărțit de Finlanda, Italia și Liechtenstein, ai căror cetățeni pot intra în 190 de țări. Pe locul cinci se află Austria, Danemarca, Țările de Jos și Suedia, cu 189 de țări.
România se află pe locul 17 (176 de țări), iar Ucraina pe locul 34 (144 de țări). Rusia se află pe locul 51, cu pașaportul acesteia se poate intra liber în 118 țări.