O femeie din Căușeni s-a ales cu arsuri în timp ce încerca să aprindă focul în sobă cu o substanță inflamabilă

O femeie în vârstă de 81 de ani a suferit arsuri grave în timp ce încerca să aprindă focul în sobă cu o substanță ușor inflamabilă. Astfel, încălcarea regulilor antiincendiare poate avea consecințe foarte grave, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cazul a fost înregistrat în după amiaza zilei de 09 decembrie 2024 într-o casă de locuit din orașul Căușeni. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 16:57. Potrivit informațiilor, bătrână a încercat să aprindă focul în sobă cu un lichid ușor inflamabil, care instant a provocat o explozie, ca rezultat aceasta a suferit arsuri de gradul II și III pe suprafața corpului. Ulterior, femeia în mod de urgență a fost preluată de medici și transportată la spitalul raional, pentru îngrijiri medicale de rigoare. La moment, aceasta se află în stare gravă în secția de reanimare.

Alte circumstanțe urmează a fi stabilite de specialiști.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență reiterează importanța respectării regulilor de siguranță și antiincendiare.

Specialiștii avertizează că utilizarea lichidelor ușor inflamabile, precum benzina, petrolul sau gazul lampant, pentru aprinderea focului în sobă este strict interzisă. Aceste substanțe pot provoca incendii sau explozii cu consecințe devastatoare asupra sănătății și vieții.

Totodată, pompierii îndeamnă cetățenii să nu suprasolicite sobele de încălzit și să folosească doar combustibil pentru care este destinată soba, lemne sau cărbune. Mai mult, oamenii sunt rugați să fie foarte prudenți atunci când optează pentru utilizarea cojilor de nucă, acestea pot provoca explozii, dacă sunt folosite în exces.

De asemenea, o atenție sporită trebuie acordată persoanelor în etate, în special celor cu cerințe de sănătate sau care trăiesc singure. Astfel, cetățenii sunt rugați să ofere sprijin și ajutor bătrânilor în procesul de aprindere a focului, dar și pentru gestionarea acestuia, în vederea evitării situațiilor de risc.

IGSU îndeamnă oamenii să fie responsabili de propria viața și a celor din jur, iar în caz de situații excepționale să apeleze Serviciul de urgență 112.

Potrivit IGSU de la începutul anului 2024 au fost înregistrate 1527 de incendii, în urma cărora 90 de persoane, inclusiv 3 minori și-au pierdut viața. În ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 27 situații de risc.

Deciziile luate de Trump chiar în prima zi după învestire: Lista completă

Donald Trump a semnat mai multe ordine executive chiar în prima zi a celui de-al doilea mandat al său care ar trebui să dea startul transformării a guvernului federal. „Cu aceste acțiuni, vom începe restaurarea completă a Americii și revoluția bunului simț”, a declarat președintele Statelor Unite în timpul discursului său inaugural după ce a depus jurământul în calitate de al 47-lea președinte al națiunii, scrie evz.ro.

„Epoca de aur a Americii începe chiar acum”, a declarat Donald Trump, cu puțin timp înainte de a semna ordinele executive.

Grațierea condamnaților din atacul de la Capitoliu, din 6 ianuarie

Una dintre primele decizii anunțate de Trump în timpul celui de-al doilea mandat al său a fost grațierea majorității celor care au fost inculpați în atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu.

Luni, în Biroul Oval, Trump a declarat că decizia sa va avea în vedere aproximativ 1.500 de inculpați care vor avea parte de o grațiere completă.

1.270 de persoane au primit condamnări pentru presupuse acțiuni legate de revolta din 6 ianuarie.

Amânare interdicției TikTok

Așa cum a promis cu o zi înainte de a prelua funcția, Trump a semnat luni un ordin executiv care prelungește termenul limită pentru ca societatea mamă a TikTok să găsească un nou proprietar sau să se confrunte cu o interdicție definitivă în SUA.

TikTok a fost pentru scurt timp offline pentru cei 170 de milioane de utilizatori americani ai săi, dar a revenit online la câteva ore.

Dar soarta finală a TikTok în SUA rămâne incertă. Nu este clar dacă proprietarul TikTok din China, ByteDance, ar dori să vândă către un cumpărător, chiar dacă ar fi vorba de o afacere intermediată de Trump.

Revocarea politicilor administraţiei Biden

Trump a revocat 78 de ordine executive din era Biden, dintre care multe au fost semnate de fostul președinte chiar în prima zi a administrației sale.

Printre politicile revocate se numără: un ordin executiv care impunea agențiilor federale să extindă interdicțiile privind discriminarea sexuală pentru a include orientarea sexuală și identitatea de gen; un ordin care permitea persoanelor transgender să servească în armata SUA; un ordin care interzicea reînnoirea contractelor cu închisorile private, transmite cnn.

Imigrația

Trump a anunțat că va declara urgență națională la frontiera de sud și că va construi mult-discutatul zid de la frontieră.

De asemenea, președintele SUA a anulat acordarea automată a cetăţeniei pentru copiii născuţi în SUA ai imigranţilor ilegali, care vor fi deportați în masă.

Retragerea SUA din OMS

Trump a anunțat luni că retrage SUA din Organizația Mondială a Sănătății, o mișcare semnificativă care taie legăturile cu agenția de sănătate publică a ONU.

Președintele a fost un critic acerb la adresa OMS, iar administrația sa a anunțat în iulie 2020 că se va retrage din organizație pe măsură ce pandemia Covid-19 a continuat să se răspândească. Biden a oprit în cele din urmă această operațiune cu propria sa acțiune executivă.

Înghețarea angajărilor federale

Trump a semnat o acțiune care decretează înghețarea angajărilor pentru angajații guvernului federal.

„Ca parte a acestei înghețări, niciun post civil federal care este vacant la prânz la 20 ianuarie 2025 nu poate fi ocupat și niciun post nou nu poate fi creat, cu excepția cazului în care se prevede altfel în acest memorandum sau în alte legi aplicabile”, se arată într-un memorandum al Casei Albe.

Acțiunea exceptează posturile din armată și cele „legate de aplicarea legii privind imigrația, securitatea națională sau siguranța publică”.

Investigații interne ample privind administrația Biden

La câteva ore după preluarea mandatului, Trump a emis două ordine executive prin care a ordonat Departamentului de Justiție și Biroului Directorului Serviciului Național de Informații să deschidă investigații ample privind „cenzurarea libertății de exprimare” în timpul administrației Biden.

Ieșirea SUA din Acordul de la Paris

Trump a semnat și un ordin care retrage din nou SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, acordul de reducere a emisiilor care precede primul său mandat, prin care aproape 200 de națiuni s-au angajat să mențină încălzirea globală sub două grade Celsius peste nivelurile preindustriale și, dacă este posibil, sub 1,5 grade.

În discursul său inaugural, președintele a promis să declare o „urgență energetică națională” și să revizuiască procesele de autorizare a mediului care, potrivit administrației sale, „impun sarcini nejustificate asupra producției și utilizării energiei . Vom fora, baby, vom fora (We’ll drill, baby, we’ll drill)”.

Orașul din România în care taxa de gunoi este mai mare decât impozitul pe locuințe

La început de an se numără taxele și impozitele, majorate anul acesta în cele mai multe orașe din țară. În Craiova, spre exemplu, taxa de salubrizare pentru o singură persoană a ajuns la 264 de lei pe an, un tarif mai mare chiar și decât impozitul pentru locuință. Tariful a crescut de la 18 la 22 de lei de persoană, pe lună. În fața ghișeelor de taxe și impozite, mulți s-au trezit că nu le ajung banii, scrie digi24.ro. 

Localnic: Nu-mi ajunseră banii, să mă duc să mai iau. E prea mult! Prea, prea, prea mult!

Bărbatul s-a trezit în fața ghișeului de taxe și impozite din Craiova că nu are suficienți bani încât să-și plătească dările pe tot anul. 2025 a venit cu majorări de taxe. În special, taxa de salubrizare, care de la 18 lei de persoană pe lună a crescut la 22 de lei.

Și această femeie și-a dat toată pensia pe taxe și impozite.

Pensionară: La o pensie de 1280 lei/lună am plătit 1.230 lei. S-a dus pensia! Gata! Ce să mai? Și de mâncat nu mai mâncăm. Altădată mâncăm…

În prezent, în Craiova, taxa de salubrizare reprezintă cea mai mare valoare din taxele și impozitele plătite pe an. Astfel că, pentru un apartament cu două camere, o familie cu două persoane plătește 200 de lei. La acești bani se adaugă și taxa de gunoi, care este de 264 de lei pe an/persoană. Dacă familia are și doi copii, taxa de salubrizare ajunge la 880 de lei pe an.

Localnic: Impozitul văd că, de aia mă uitam, 145 de lei. Exagerat! Reporter: Cât ați plătit în total? Localnic: 685 de lei. Reporter: Față de anul trecut, se vede o diferență? Localnic: Da, se vede… 200 de lei. Cam mult. Localnică: Mare! Ce e drept că e mare! Foarte mult este, dar ce să facem? Mergem înainte! Localnic: E mult, e mult, dar ce să faci? Ce să faci?

Marina Andronache, purtător de cuvânt Primăria Craiova: Taxa pentru economia circulară a crescut de la 80 de lei pe tonă, la 160 de lei pe tonă. Este o taxă națională care se plătește obligatoriu pentru fiecare tonă de deșeuri depozitată. De asemenea, tarifele iridex au fost actualizate și cu indicele prețului de consum, care s-a majorat la 10,6%, acesta fiind un indicator stabilit de Institutul Național de Statistică pentru fiecare serviciu în parte. În conformitate cu acești indici, localitățile trebuie să adopte tarifele actualizate. Taxa de salubrizare din Craiova a mai fost majorată și anul trecut: de la 12 lei la 18 lei pe lună, de persoană.

Mai mulți localnici s-au trezit, la final de an, cu penalizări, pentru că nu au știut de această creștere.

Laboratoarele de fizică, chimie, biologie și clasele de matematică din zece școli model vor avea un design modern și adaptat la cerințele elevilor

Laboratoarele de fizică, chimie, biologie și clasele de matematică din zece școli model vor avea un design modern și adaptat la cerințele elevilor. Autorii proiectului au propus mai multe soluții astfel ca spațiul existent să fie utilizat la maximum pentru confortul și bunăstarea elevilor și cadrelor didactice. Noile soluții permit creșterea suprafețelor utile pentru lecții cu până la 15%, inclusiv prin regândirea modului de folosire a spațiilor pentru depozitare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În sălile renovate, vor putea avea loc atât lecțiile teoretice, cât și practice.

Încăperile vor fi dotate într-un stil minimalist, care să nu distragă atenția elevilor, mobilierul și sălile laboratoarelor vor fi în culori deschise, iar panourile informative se vor limita strict la temele zilei. Mobila va putea fi reamenajată, permițând elevilor să lucreze individual, în grupuri și chiar în cerc.

Pe lângă tabla clasică, elevii vor putea utiliza și tabla interactivă. Sălile vor dispune și de alte echipamente IT, precum laptopuri/tablete, senzori digitali, imprimantă, scanner etc. Pentru ca elevii care nu pot veni fizic la ore să se poată conecta, sălile vor fi dotate și cu microfon și cameră web.

Renovarea și dotarea acestora va avea loc cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, oferite prin intermediul PNUD, în cadrul unui proiect implementat în parteneriat cu UNICEF.

Vedeți în materialul video de mai jos proiectele viitoarelor laboratoare.

Mai multe focare de boli infecțioase la animale, înregistrate pe teritoriul țării
Articolul anterior
UE va furniza Republicii Moldova un sistem de interceptare a dronelor
Articolul următor