O femeie din Chișinău povestește cu durere cum și-a pierdut tatăl din cauza Coronavirusului

„Un sicriu sigilat, gropari echipați până în vârf și eu singură în cimitir”. O locuitoare a orașului Chișinău a povestit cu durere cum este să pierzi o persoană apropiată din cauza coronavirusului.

separator

Tatiana Cococenco face apel la toți cei care cred că epidemia îi va ocoli. Femeia s-a adresat tuturor celor care continuă să ignore măsurile de precauție a virusului COVID-19.

,,Tatăl prietenei mele a murit ieri. De Covid 19, o infecție despre care mulți oameni nu cred. Avea 60 de ani. Nu avea boli cronice, el a dus un stil de viață sănătos.

Au trecut exact 3 săptămâni de la începutul spitalizării până la moarte. 2 săptămâni de spital și o săptămână de terapie intensivă, unde medicii au făcut tot posibilul să-l salveze, însă nu au reușit. A murit de pneumonie bilaterală și hipoxie cerebrală. 3 săptămâni, 21 de zile – drumul de la un om sănătos la moarte. Au chemat o ambulanță la primul semn de boală (febra).

Dacă tu nu crezi în COVID-19 și crezi într-o conspirație mondială și alte prostii. O femeie a venit la serviciu cu semne de boală și nu a spus nimănui nimic, infectându-l pe tatăl prietenei mele și alte câteva persoane. Poate a crezut că are doar o răceală și nu voia să creadă că poate fi un purtător al morții. Într-adevăr, mulți, care au simțit boala, o ascund de alții, de medici, și speră că totul va trece.

Îi rog pe cei care se consideră nemuritori, vă rog, nu credeți, dar petreceți cumva între voi! Și nu puneți în pericol oamenii normali, nevinovați. Avem părinți pentru care ne facem griji. Avem oameni apropiați și dragi.

Fraza pe care mi-a scris-o prietena mea nu-mi iese din cap toată ziua. „Un sicriu închis, gropari cosmonauți și eu singură în cimitir. Oare tata a meritat o astfel de înmormântare”.

sursa: www.kp.md

Lumina Sfântă va fi adusă în R. Moldova de Patriarhia Română cu o aeronavă specială

Credincioșii din Republica Moldova se vor putea bucura și în acest an de aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, scrie jurnal.md.

Mitropolia Basarabiei informează enoriașii că o aeronavă specială va aduce Sfânta Lumină de la Ierusalim la București, Chișinău și Iași, cele trei capitale românești cu importanță istorică deosebită. Astfel, ierarhii Mitropoliei Basarabiei, împreună cu o delegație de clerici și credincioși, vor întâmpina într-o procesiune solemnă Lumina Sfântă la Aeroportul Internațional Chișinău.

Ulterior, Sfânta Lumină va fi distribuită către fiecare protopopiat și parohie din țară prin cele trei Centre Eparhiale (Chișinău, Bălți și Cahul). Detaliile despre programul evenimentului vor fi anunțate ulterior.

„Această aducere a Sfintei Lumini reprezintă un moment de profundă însemnătate spirituală pentru credincioșii din întreaga lume, oferindu-le ocazia să participe la sărbătoarea Învierii Domnului în mod autentic și binecuvântat. În această zi sfântă, credincioșii sunt încurajați să se alăture acestui moment de bucurie și să primească Sfânta Lumină cu inimile deschise și rugăciuni de mulțumire”, se spune într-un mesaj al Mitropoliei Basarabiei..

Reprezentanții instituției se roagă ca Învierea Domnului să aducă lumină, pace și nădejde în inimile tuturor credincioșilor din Basarabia.

Un reputat avocat din Moldova s-a stins din viață

Uniunea Avocaților anunță despre trecerea în neființă a colegei lor, avocata Aurelia Bagrin, scrie telegraf.md.

”În numele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, transmitem sincere condoleanțe familiei, prietenilor și colegilor. Suntem alături de ei, oferindu-le susținerea noastră necondiționată și sentimente de profundă compasiune. Fie ca bunul Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace”, este mesajul semnat de către Dorin POPESCU, președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova.

Aurelia Bagrin a deținut o diplomă de master în Drept. Ea a fost consilier juridic la Centrul de Drept al Avocaților și coordonatoarea proiectului “Ajutor Decentralizat pentru Refugiații Ucraineni”, implementat cu sprijinul Oxfam.

.

10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare

Anul acesta, ziua de 10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare. Cu precizări în acest sens vine Ministerul Muncii și Protecției Sociale în contextul în care pe 9 mai este marcată Ziua Europei, aceasta fiind zi de sărbătoare nelucrătoare.

MMPS menționează că au parvenit mai multe solicitări din partea angajatorilor și salariaților. Anul trecut, bugetarii s-au bucurat de o mini-vacanță, întrucât data de 8 mai a căzut luni și a fost declarată zi de odihnă, prin hotărâre de Guvern, anunță IPN.md.

„Anul acesta, ziua de 10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare. În același timp, în scopul utilizării optime de către salariați a zilelor de repaus și de sărbătoare nelucrătoare, conducătorii unităților din sectorul real al economiei sunt în drept să transfere zilele de repaus sau de lucru în alte zile, după consultarea reprezentanților salariaților”, precizează instituția.

În Republica Moldova zile de sărbătoare nelucrătoare sunt: 1 ianuarie – Anul Nou; 7 și 8 ianuarie – Nașterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi); 8 martie – Ziua internațională a femeii; a doua zi de Paști (luni) conform calendarului bisericesc; ziua de luni la o săptămână după Paști ( Paștile Blajinilor); 1 mai – Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii; 9 mai – Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru independența Patriei; 9 mai – Ziua Europei; 27 august – Ziua Independenței; 31 august – sărbătoarea „Limba noastră cea română”; 25 decembrie – Nașterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil nou); ziua Hramului bisericii din localitate, declarată în modul stabilit de consiliul local al municipiului, orașului, comunei, satului.

În Moldova, 2.508 persoane s-au vindecat de Covid-19
Articolul anterior
Circa 11 mii de moldoveni fără serviciu, inclusiv cei reveniți de peste hotare, au primit ajutorul de șomaj în valoare de 2.775 lei
Articolul următor