O femeie din Chișinău și-a pierdut conștiința la volanul mașinii

La un pas de tragedie! O tânără salvată de echipa SAMU Rîșcani. Cazurile de resuscitare cu succes sunt momentele deosebit de importante și emoționante atât pentru personalul medical, cât și pentru pacienți. Echipa de asistență medicală urgentă specializată Terapie Intensivă Mobilă din cadrul SAMU Rîșcani, mun. Chișinău a fost solicitată la o astfel de situație, informează unica.md cu referire la un comunicat al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Cazul a avut loc în după amiaza zilei de 6 iulie 2024 în comuna Tohatin. La ora 15:07, un trecător a solicitat intervenția ambulanței pentru o tânără inconștientă la volanul automobilului, care staționa în preajma unei clădiri.

Echipa AMU a ajuns la locul solicitării în 12 minute și a preluat pacienta de 39 ani în stare critică. În timpul examinării în autoambulanță, brusc s-a instalat stopul cardio-respirator. Imediat membrii echipei SAMU Rîșcani au inițiat manevrele de rescuscitare cardio-respiratorie și cerebrală, soldate cu succes în 7 minute.

Pacienta a fost transportată cu monitorizarea permanentă a parametrilor vitali și transmisă în Zona Roșie specialiștilor din cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”.

Pentru echipele AMU implicate în resuscitare, fiecare caz de succes reprezintă o realizare semnificativă și o confirmare a eforturilor comune depuse pentru salvarea vieților. Aceste momente speciale aduc o satisfacție enormă și o atestare a calității formării profesionale și a echipamentului medical din dotare.

Bravo echipei SAMU Rîșcani, mun. Chișinău:

Medic de urgență – Viorica Petcova

Asistent medical – Vadim Grușac

Infirmier – Vasile Stăvilă

Șofer autoambulanță – Igor Balan.

Litoralul românesc este invadat de alge din cauza caniculei

Plajele mai multor stațiuni de la Marea Neagră arată ca o câmpie înverzită, după ce algele au fost aduse de curenți la mal. Înmulțirea algelor e cauzată de canicula de pe litoral, au anunțat vineri seară Apele Române Dobrogea-Litoral, care au precizat că se fac eforturi noapte de noapte pentru curăţarea plajelor.

Litoralul românesc este invadat de alge din cauza caniculei

Foto: libertatea.ro

Plaje invadate de alge au fost semnalate de turiști pe rețelele sociale la Năvodari, Constanţa, Mamaia şi Saturn. Apele Române Dobrogea-Litoral au anunţat, vineri seară, că se fac eforturi în fiecare noapte pentru curăţarea plajelor de alge, cu utilaje de mare tonaj, transmite libertatea.ro

De asemenea, conform reprezentanților instituției, codul portocaliu de caniculă de pe litoralul românesc „a dus la o intensificare a fenomenului de înflorire algală în multe stațiuni de pe malul Mării Negre”.

„Acest fenomen complică adesea munca asiduă a colegilor noştri. Echipele Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanţa, din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, intervin la malul mării în fiecare seară, acolo unde este necesar, pentru a aduna algele smulse din larg şi aduse la mal de curenţii marini”, au transmis, vineri seară, reprezentanţii Apele Romane Dobrogea-Litoral.

Mai mulți neurochirurgi din Chișinău și Bălți au salvat viața unui pacient diagnosticat cu tumoare cerebrală masivă

Mai mulți neurochirurgi din Chișinău și Bălți au salvat viața unui pacient diagnosticat cu tumoră intracerebrală masivă în emisfera cerebrală dreaptă.

Pacient cu o tumoare la creier, salvat de medicii din Chișinău și BălțiFoto: IMSP Spitalul Clinic Bălți

Potrivit responsabililor de la Spitalul Clinic Bălți, intervenția a fost dificilă, de complexitate majoră și deși operația a durat mai bine de trei ore, aceasta a decurs cu succes.

„Nu este pentru prima dată când neurochirurgii din alte instituții medicale colaborează cu doctorii de la Spitalul Clinic Bălți”, se arată în mesajul reprezentanților de la Spitalul Clinic Bălți.

Membrii echipei medicale care au realizat intervenția sunt: Viorel Găină, Dorin Bolduma, Constantin Deliu, medic anesteziolog-reanimatolog, Serghei Pcela, medic rezident Constantin Roznovan, asistenta medicală de operație, Dina Savca și asistenta medicală în anestezie și reanimare – Dina Arsenii.

Schimb de reguli înainte de marea finală Euro 2024. Anunțul făcut de UEFA

UEFA a anunţat o schimbare în regulamentul privind titlul de golgheter la Euro, chiar înainte de marea finală programată mâine, între Spania și Anglia, la Munchen.  Până acum, în istoria recentă, câștigătorul trofeului, în caz de egalitate de reuşite, era desemnat fotbalistul cu cele mai multe assisturi. La Euro 2024, premiul se va împărţi în caz că mai mulți jucători au înscris același număr de goluri, scrie adevărul.ro.

Înainte de ultimul meci de la Campionatul European din Germania, pe lângă trofeul suprem, în joc este şi titlul de golgheter al competiției. La acest moment, Dani Olmo, Harry Kane, Cody Gakpo, Jamal Musiala, Ivan Schranz şi Georges Mikautadze au înscris câte 3 goluri. Primii doi mai au şansa să își îmbunătățească zestrea, naționalele celorlalți fiind deja eliminate din competiție.

În trecut, UEFA acorda titlul de golgheter în caz de egalitate de reuşite fotbalistului cu cele mai multe asissturi la turneul final. A fost o regulă de care a beneficiat, spre exemplu, Cristiano Ronaldo, la Campionatul European din 2020, când a terminat la egalitate de goluri cu cehul Patrik Schick, scrie Eurosport.

Acum, dacă acest criteriu s-ar fi păstrat şi cei 6 jucători cu câte 3 goluri ar fi rămas la egalitate, „Gheata de Aur” a turneului final ar fi ajuns în posesia lui Dani Olmo, mijlocașul ofensiv al lui Luis de la Fuente reușind 3 pase decisive. Doar că forul continental a anunţat o schimbare de regulament, acest criteriu de departajare nemaifiind valabil. În măsura în care mai mulţi jucători au acelaşi număr de goluri marcate, titlul de golgheter la Euro 2024 se va împărți între ei.

Acident grav pe traseul Chișinău-Orhei. O tânără de 18 ani a ajuns la spital 
Articolul anterior
Mare atenție de unde cumpărați produsele alimentare pe timp de caniculă! ANSA vine cu avertizări
Articolul următor