O femeie din SUA, însărcinată cu un făt fără craniu, a fost obligată să meargă la 2.200 km de casă ca să facă avort

O femeie din Louisiana, însărcinată cu un făt fără craniu, care urma să moară imediat după naștere, a fost nevoită să călătorească peste 2.200 de kilometri, până la New York, pentru a face întrerupere de sarcina, după ce spitalele locale au refuzat să-i facă avortul, pe fondul incertitudinii privind legalitatea procedurii, scrie digi24.ro.

Nancy Davis, de 36 de ani, a declarat pentru The Guardian că i s-a făcut întrerupere de sarcina pe 1 septembrie, după ce s-a deplasat din orașul ei natal, Baton Rouge, la o clinică din Manhattan care a fost de acord să-i facă procedura. Călătoria femeii a fost necesară pentru că Louisiana a interzis avortul, cu foarte puține excepții, după decizia Curții Supreme a SUA din iunie de a abroga dreptul la avort, stabilit prin hotărârea Roe v Wade din 1973. New York se numără printre statele în care avortul este legal.

La sfârșitul lunii iulie, Nancy Davis era însărcinată în aproximativ 10 săptămâni când o ecografie făcută la spitalul pentru femei din Baton Roug, capitala Louisianei, a arătat că fătului ei îi lipsește o parte din craniu, o afecțiune rară și fatală, cunoscută sub numele de acranie, din cauza căreia bebelușii mor la câteva minute sau zile după naștere. Interdicția de avort din Louisiana conține excepții care se referă la fetușii care nu pot supraviețui în afara uterului mamei. Autoarea legii, senatoarea Katrina Jackson, spune că Davis ar fi putut obține legal dreptul să facă avort și nu ar fi trebuit să traverseze țara pentru asta. Însă pe lista de excepții nu a fost introdusă în mod explicit acrania.

Așa că spitalul unde Davis și-a făcut ecografie a refuzat să-i facă avort, medicii spunându-i că riscă închisoare, amenzi și pierderea dreptului de a profesa. „Practic eram obligată să duc sarcina la termen pentru ca apoi să-mi îngrop copilul”, a spus Davis. După ce Davis a vorbit cu presa despre încercarea ei de a face avort în orașul natal, mai mult de o mie de oameni au donat aproape 40.000 de dolari în cadrul unei campanii online de strângere de fonduri pentru ca Nancy Davis să meargă într-un stat în care avea garanția că poate avorta în mod legal. Inițial, ea avea de gând să meargă în Carolina de Nord, dar a primit mai repede aprobarea de la clinica din Manhattan.

Nancy Davis este doar una dintre multele femei sau fete care au fost puse în situații dificile în urma eliminării drepturilor la avort în SUA. Recent, un tribunal din Florida i-a interzis unei fete de 16 ani să facă avort, apreciind că este prea imatură pentru a lua decizia, dar suficient de matură să nască un copil. La începutul verii, o fetiță de 10 ani din Ohio, care a fost violată și a rămas însărcinată, a fost obligată să meargă în Indiana pentru a face avort. Majoritatea avorturilor vor deveni ilegale și în Indiana din această săptămână. Davis și avocatul Ben Crump le-au cerut parlamentarilor din Louisiana să clarifice formularea interdicției de avort, pentru ca nicio persoană să nu mai ajungă în situația ei. Crump a spus că Davis, care mai are o fiică și doi copii vitregi împreună cu partenerul ei, a suferit „dureri imense, traume emoționale și a fost în pericol” din cauza legii prost formulate.

Cauza oficială a morții a Reginei Elisabeta a II-a. Ce scrie în certificatul de deces

National Records of Scotland a dat publicității joi certificatul de deces al Reginei Elisabeta a II-a și, potrivit acestuia, ea a murit de bătrânețe.

Cauza oficială a morții a Reginei Elisabeta a II-a. Ce scrie în certificatul de deces

În certificat sunt precizate data morții – 8 septembrie – și locul – Castelul Balmoral din Scoția, potrivit BBC, citează digi24.ro.

Documentul a fost semnat de fiica ei, Prințesa Anne. Moartea Reginei a fost înregistrată în Aberdeenshire, pe 16 septembrie, de către grefierul șef al Scoției, Paul Lowe.

În certificatul de deces au fost menționate și numele părinților ei, regele George al VI-lea și Elizabeth Bowes-Lyon.

În seara de 8 septembrie, Palatul Buckingham a transmis un comunicat prin care anunța moartea Reginei Elisabeta a II-a, după 70 de ani de domnie: „Regina a murit în pace în această seară, la Balmoral”.

Cel mai celebru boxer rus a primit ordin de mobilizare: „Voi merge să-mi iau citația”

Parlamentarul rus Nikolai Valuev, fost boxer profesionist și campion mondial WBA la categoria grea, a declarat presei din Rusia că a primit o convocare la centrul de recrutare pentru a merge pe frontul din Ucraina, scrie presa digi24.ro

 Cel mai celebru boxer rus a primit ordin de mobilizare. Actualul deputat: „Voi merge să-mi iau citația”

„A venit la toți (citație pentru mobilizare – n.red.) și mie mi-a venit și voi merge la comisariat. Colegii mei sunt foarte bravo. Cine este înregistrat în Duma de Stat, a primit citația aici, la mine a venit acasă și trebuie să merg acolo, dar încă n-am reușit, am avut foarte multe ședințe în afara orașului. Citația mi-a venit chiar înainte de plecarea în Donbas și eu nu eram acasă, dar săptămâna viitoare voi merge, obligatoriu, să mă prezint la comisariatul militar”, a declarat Nikolai Valuev.

Cine este Nikolai Valuev

Nikolai Valuev a devenit cunoscut în lumea boxului mai ales pentru greutatea și înălțimea sa (2,13 m și 150 de kg). A boxat la categoria grea timp de 16 ani, între 1993 și 2009.

A fost campion mondial între 2005 și 2007 și în 2009, dar a pierdut titlul mondial în fața britanicului David Haye în așa-numita luptă „David Vs Goliat”.

După ce s-a pensionat în 2009, Valuev a intrat în politică și s-a alăturat partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin. În 2011 a devenit membru al Dumei de stat din Rusia.

O controversă la începutul carierei sale politice a fost legată de faptul că a fost nevoie să i se facă un scaun special în care să stea atunci când mergea la parlament, având în vedere mărimea lui uriașă.

În 2010, medicul lui Valuev a spus că îl trata pentru „probleme grave ale oaselor și articulațiilor”.

A fost nevoit să sufere două operații care au necesitat șase luni pe margine și a confirmat în 2013 că sfatul medicului este principalul motiv pentru care nu s-ar întoarce în ring. Presa britanică observă însă că acest lucru nu a împiedicat armata rusă să-l cheme pe front.

A fost lansat cel de-al patrulea episod al serialului „Lost in Moldova”. Americanul explorează piața centrală și gustă vinul moldovenesc

A apărut al patrulea episod al serialului „Lost in Moldova”, o producție cinematografică realizată de Volt Cinematography, producătorii fiind Vlad Bolgarin și John Lewis. Serialul este inspirat de experiența lui John, un tânăr american, care în tinerețe a fost voluntar la Corpul Păcii timp de doi ani în orașul Edineț din nordul țării.

În acest episod americanul merge la piața din oraș, în încercarea de a procura legume și fructe autohtone și gustă vinul moldovenesc, transmite www.diez.md.

În serial apar actori moldoveni precum Dumitru Mamei și Olga Guțu-Cucu, dar și tânăra Loredana Sandu, cu toții fiind îndrumați de regizorii Vlad Bolgarin și Călin Laur. Pentru proiect au fost strânse fonduri din toată lumea, suma fiind de 14 000 de dolari.

Eroul principal, Diego, este jucat de Kenny Grimble Jr. din Los Angeles.

Ucrainenii, ironici după ce rușii au abandonat mii de tone de muniții pe front
Articolul anterior
Femeie de 93 de ani, omorâtă accidental de propria fiică, după ce a călcat-o cu mașina
Articolul următor