O femeie din Turcia și-a hrănit vaca prinsă sub ruinele casei prăbușite la cutremur timp de 11 zile, până au venit salvatorii

Imaginile cu operațiunea de salvare a văcutei Bircan vin din Adıyaman, oraș cu mii de clădiri distruse și grav avariate în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia pe 6 februarie, potrivit CNN Turk și portalul EnSonHaber.

O femeie din Turcia și-a hrănit văcuța prinsă sub ruinele casei prăbușite la cutremur timp de 11 zile, până au venit salvatorii

Birgül Tuncay a încercat să-și salveze vaca, rămasă blocată sub dărâmături din prima zi a cutremurului, dar nu a reușit să o scoată dintre ruine. Femeia a hrănit-o pe Bircan, târându-se în fiecare zi la ea, cu apă și furaje.

Bircan a fost salvată miraculos, la 11 zile de la cutremur, după ce echipele de căutare ale Jandarmeriei au ajuns în satul familiei Tuncay.

Birgül Tuncay a izbucnit în plâns când a văzut-o Bircan scoasă de sub dărâmături după 253 de ore de suferință. „Laptele ei asigură supraviețuirea noastră”, a declarat ea agenției Anadolu. Familia femeii trăia din vânzarea laptelui și a ouălelor.

O femeie din Turcia și-a hrănit văcuța prinsă sub ruinele casei prăbușite la cutremur timp de 11 zile, până au venit salvatorii

Vezi ce evenimente au loc, astăzi, de Hramul orașului Chișinău

Capitala Republicii Moldova sărbătoreşte astăzi Hramul oraşului, când creştinii ortodocşi de stil vechi prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului.

Autoritățile au pregătit pentru astăzi un program, care începe la ora 9:45: 

program
program

Seara, concertul va cuprinde o serie de artiști precum Magnat și Feoctist, DARA, Gabriel Nebunu, Vitalie și Vasile Advahov și Zinaida Julea, formația Zdob și Zdub și mulți alții. Invitata specială a serii – renumita interpretă din Letonia, Laima Vaikule.

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Acoperământul Maicii Domnului. Sărbătoarea mai este cunoscută în popor și sub denumirea de „Pocroave”, notează MOLDPRES.

Preoţii spun că omoforul Maicii Domnului reprezintă un sprijin, ajutor şi protecţie pentru toate, iar cei care se roagă Maicii Domnului vor fi ocrotiţi.

Minunea Acoperământului Maicii Domnului s-a petrecut în Biserica Vlaherne din Constantinopol, în timpul împăratului Leon al VI-lea cel Înţelept (886-912). Maica Domnului a apărut în timpul unei privegheri de toată noaptea, înconjurată de sfinţi, rugându-se lui Dumnezeu pentru neamul omenesc. Maica Domnului a luat acoperământul de pe cap şi l-a întins deasupra creştinilor, care se aflau la mănăstire, iar Acoperământul a strălucit „mai mult ca soarele”.

Se mai crede că cele mai adânci rădăcini ale tradiţiilor sărbătorii ajung până la perioada agriculturii primitive, sărbătoare precreştină cu dată fixă, dedicată unei divinităţi meteorologice ce marchează intrarea în anotimpul rece, atunci când pământul se acoperă de brumă.

În conştiinţa oamenilor s-a făcut asociaţia între acoperirea pământului cu brumă şi acoperirea capului fetelor mari, îmbroboditul cu basma la nuntă, ca semn al trecerii la statutul de femeie măritată. Fetele mari se rugau divinităţii Pocroavă să le acopere capul cu păr bogat şi frumos, pentru a fi plăcute flăcăilor, dar şi să le acopere capul în sensul măritatului. 

Pe 14 octombrie este sărbătorit  hramul în mai multe biserici şi în localităţi din ţară, inclusiv în capitală, oraşul Chişinău.

Nou record mondial feminin la apnee de către o ucraineană!

Kateryna Sadurska a stabilit un nou record mondial în timpul celui de-al 8-lea Campionat Mondial CMAS de apnee adâncime de la Kalamata, Grecia, pe 10 octombrie.

Kateryna a atins o adâncime uluitoare de 80 de metri în timpul scufundării sale impresionante la disciplina CNF (Greutate constantă fără aripioare) și a câștigat medalia de aur la competiție.

Iată ce este apneea. Scufundarea liberă sau în apnee, este efectuată prin ținerea respirației fără un aparat autonom de respirat sub apă, reprezintă cea mai veche modalitate de scufundare. Cuvântul apnee provine din limba greacă – apneiu (a = fără, pneiu = a respira).

Turcia: O fetiță de 4 ani și tatăl ei se reîntâlnesc după ce au fost îngropați într-un morman de moloz care a fost cândva casa lor
Articolul anterior
Republica Moldova, prezentă la Târgul de Turism al României
Articolul următor