O femeie și-a lăsat copiii de 4 și 13 ani în mașină și a plecat să schieze cu iubitul. Mama riscă închisoare de la 6 luni la 5 ani

Incidentul s-a petrecut la începutul acestei săptămâni în zona de schi Passo Brocón din Castello Tesino. Femeia s-a dus pe pârtia de schi și și-a lăsat cei doi copii, de 4 și 13 ani, nesupravegheați în mașină. 

După o perioadă, copilul mai mare s-a plictisit și a ieșit din automobil. Cel mai mic a rămas închis în mașină aproximativ o oră.

Plânsetele lui au atras atenția polițiștilor locali. Micuțul a fost liniștit, dar agenții nu reușeau s-o găsească pe mamă. N-a răspuns la telefonul mobil. Au transmis mesaje prin difuzoarele teleschiului.

Căutările s-au încheiat după mai bine de două ceasuri, când femeia a auzit în sfârșit unul dintre avertismente și s-a îndreptat spre mașina ei, în compania partenerului, care nu era tatăl celor doi copii.

După ce a fost găsită și identificată, cehoaica a spus, senin: „Cei mici sunt supărați și nu au vrut să vină cu mine pe pârtie. Iar de fiul meu de 4 ani trebuia să aibă grijă cel mare”.

În Italia, lăsarea nesupravegheată a unui copil sub 14 ani este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Consulatul Ceh din Milano a avertizat asupra unui astfel de comportament pe site-ul său: „Nu vă lăsați copiii nesupravegheați nici măcar într-o vacanță la schi”.

Stațiunea de schi Lagorai-Passo Brocon din Trentino are 10,4 kilometri de pârtii pentru schi și snowboard. Zona de sporturi de iarnă este situată între 1.598 și 2.050 m.

sursa: www.libertatea.ro

Ion Munteanu a câștigat concursul pentru funcția de procuror general

Ion Munteanu a obținut punctajul maxim la proba de interviu, câștigând concursul repetat pentru funcția de procuror general, interimatul căreia o asigură acum, devansându-i pe procurorii Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei.

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au desfășurat, pe 28 mai, interviuri cu cei trei candidați la funcția de procuror general. Doi dintre ei au mai fost intervievați în timpul precedentului concurs, care a fost amânat după un scandal.

După audieri și deliberări, membrii CSP au anunțat și au aprobat punctajul final al candidaților, după cum urmează:

  • Ion Munteanu – 9,21 puncte
  • Octavian Iachimovschi – 8,80 puncte
  • Alexandru Cernei – 7,92 puncte

Astfel, Ion Munteanu a câștigat concursul. Anterior, el a trecut evaluarea integrității financiare și etice (vettingul), candidând la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. Învingătorul va fi propus spre numire președintei Maia Sandu.

După ce a fost audiat de membrii CSP, Munteanu le-a mulțumit contracandidaților săi. „Mizez pe un exercițiu corect și transparent, astfel încât toată societatea și tot corpul de procurori să fie siguri că cel mai bun candidat a fost desemnat pentru aceasta funcție”, a declarat el presei, potrivit moldova.europalibera.org.

Octavian Iachimovschi le-a spus jurnaliștilor că, participând a doua oară la concurs, a avut mai multe emoții. „Am așteptări că va fi un concurs corect. De fapt, nimic nu dă de bănuit că va fi un concurs incorect. Sper ca membrii consiliului vor da aprecieri obiective și, în cazul în care sunt anumite simpatii personale, vor fi date la o parte”, a declarat el.

Intervievat cel dintâi, Alexandru Cernei a spus că procuratura ar trebui să fie independentă de influența politicului.

În fața CSP, cei trei candidați au trebuit să prezinte conceptul de management și dezvoltare a Procuraturii Generale și să povestească ce-i motivează să participe la concurs.

Conform regulamentului adoptat de CSP, membrii consiliului prezenți la ședință primesc câte o fișă de evaluare pentru fiecare candidat. Punctajul final al candidatului este calculat din media totală acordată de membrii CSP. Candidatul care acumulează cel mai mare punctaj trebuie să fie trimis la evaluarea integrității etice și financiare – vetting.

Minorii de la centrul de detenție Goian au participat la careul dedicat ,,Ultimului sunet”

Elevii din cadrul Centrului de detenție pentru minori și tineri Goian au marcat finalizarea anului de studiu. La careul dedicat evenimentului „Ultimul sunet” a participat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, adjuncta Ambasadorului Țărilor de Jos, doamna Maaike Keizer Gankema, precum și reprezentanți ai Fundației Regina Pacis.

În cadru evenimentului a participat și jurnalista Promo-LEX Diana Mazniuc, care, pe parcursul ultimului an, a venit cu mai multe contribuții în procesul de reintegrare a minorilor. În anul 2023, Diana a organizat mai multe sesiuni de discursuri motivaționale pentru copiii ajunși după gratii.

Ea este convinsă ca oamenii sunt modelabili și, având în vedere ca un copil este în cursul dezvoltării personalității sale, intervențiile utile, în timp proxim, sunt cele care pot să prevină recidiva.

Datorită cooperării strânse dintre societatea civilă și Penitenciarul nr. 10 – Goian, sunt extinse oportunitățile de dezvoltare și formare profesională pentru minori și tineri, facilitând reintegrarea socială a acestora.

Ar putea fi o imagine cu 7 persoane, podium şi text

Aterizare de urgență pentru un avion care zbura spre România. Păsările au distrus un motor

Un incident neprevăzut a avut loc la bordul unei aeronave Tarom, care efectua zborul RO384 din Paris Charles de Gaulle, Franța, către București Otopeni.

În timpul decolării, aeronava a lovit un stol de păsări, ceea ce a dus la avarierea gravă a unuia dintre cele două motoare.

Comandantul aeronavei a luat decizia de a reveni pe aeroportul Charles de Gaulle pentru siguranța celor 17 pasageri aflați la bord.

Potrivit Știri pe Surse, după aproximativ 15 minute de zbor, pasagerii au fost informați despre problemele întâmpinate și despre decizia de a se întoarce la Paris.

Aeronava nu mai poate zbura, fiind necesare reparații serioase pentru motorul afectat. Pasagerii au fost debarcați în siguranță și urmează să fie cazați în apropierea aeroportului.

De asemenea, se fac eforturi pentru a trimite pasagerii, în total 17 persoane, către București.

TAROM nu a oferit încă o declarație oficială privind incidentul, dar se așteaptă ca investigațiile să confirme impactul cu păsările ca fiind cauza principală a avariei motorului.

În astfel de situații, securitatea pasagerilor și a echipajului rămâne prioritatea principală, iar decizia de a se întoarce la sol este una standard în industria aviației pentru a preveni orice risc suplimentar.

Rusia: Proteste în întreaga țară. Numărul celor reținuți, în creștere
Articolul anterior
Studiu: medicii avertizează asupra unei creșteri semnificative a incidenței accidentului vascular cerebral la adulții sub 55 de ani
Articolul următor