O femeie va fi despăgubită cu 8.000 € pentru că nu și-a putut utiliza locuința, după ce judecătorii au decis că acolo poate locui altcineva

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărârea în cauza Denisenko v. Republica Moldova și Rusia. Cauza se referă la încălcarea dreptului reclamantei la respectarea bunurilor sale în urma emiterii unei ”decizii judecătorești” în autoproclamata ”republică moldovenească nistreană” (rmn), care i-ar fi permis unui terț să locuiască în apartamentul aflat în proprietatea reclamantei, contrar dorinței acesteia.

Potrivit circumstanțelor cauzei, în 2005 soțul reclamantei i-a dăruit acesteia un apartament. În 2009 ”curtea supremă” a ”rmn” a obligat reclamanta să nu creeze obstacole în utilizarea apartamentului respectiv de către acel terț, deoarece ultimul ar fi avut viză de reședință în acel apartament, scrie bizlaw.md.

În fața Curții, reclamanta s-a plâns în baza Articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale că nu-și poate folosi apartamentul din cauza deciziilor judecătorești ale pretinselor instanțe de judecată din ”rmn”. De asemenea, ea s-a plâns în baza Articolului 6 din Convenție de durata excesivă a procedurilor judiciare în fața acelor pretinse instanțe, care, de altfel, nu puteau fi calificate drept ”tribunale independente instituite prin lege”.

Cu referire la jurisdicția statelor reclamate, Curtea a reiterat principiile generale menționate în jurisprudența sa cu referire la cauzele din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, concluzionând că atât Republica Moldova, cât și Federația Rusă își exercitau jurisdicția în prezenta cauză.

În continuare, Curtea și-a reiterat jurisprudența bine-stabilită și a reținut că niciun element din materialele cauzei nu-i permitea să constate existența vreunui temei legal pentru necesitatea ingerinței în dreptul de proprietate al reclamantei. Prin urmare, ținând cont, de asemenea, de faptul că reclamanta nu se plânsese de pretinsele încălcări ale drepturilor sale în fața instanțelor de judecată constituționale ale Republicii Moldova, Curtea a hotărât că avusese loc încălcarea Articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție de către Federația Rusă.

În cele din urmă, examinând materialele prezentei cauze și făcând referire la constatările sale în hotărârile anterioare cu privire la încălcările drepturilor omului în raioanele de est ale Republicii Moldova, Curtea a concluzionat că instanțele de judecată din acea regiune nu puteau fi calificate drept ”tribunale independente instituite prin lege”, hotărând că avusese loc o încălcare a Articolului 6 din Convenție de către Federația Rusă.

Prin urmare, Curtea a acordat reclamantei 5.000 de euro pentru prejudiciul moral și 3.000 de euro pentru costuri și cheltuieli, sume care trebuie achitate de către Guvernul Federației Ruse.

Rezumatul hotărârii a fost efectuat de către Direcția agent guvernamental din cadrul Ministerului Justiției al Republicii Moldova.

Cod galben de vânt puternic în toată țara

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat a emis un avertisment Cod Galben de vânt. Avertizarea este valabilă pentru marți, 18 martie, în intervalul de timp 00:00 – 15:00, și prevede intensificările ale vântului, în rafale de până la 20 m/s, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pentru a preveni eventuale incidente, cetățenii sunt îndemnați să evite arborii bătrâni, inclusiv parcarea automobilelor sub aceștia.

În cazul înregistrării situațiilor problematice, în urma averselor, oamenii sunt îndemnați să sune la numărul unic de urgență 112.

Un bărbat, dipărut fără urmă de luni bune, găsit mort într-un iaz din Ugheni

Un bărbat de 36 de ani din localitatea Coșnița, Dubăsari, dipărut în luna ianuarie și căutat cu disperare de rude și poliție, a fost gǎsit decedat într-un iaz din extravilanul comunei Boghenii Noi, raionul Ungheni, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Poliția cercetează toate circumstanțele cazului.

Acesta a dispărut la data de 23 ianuarie, în jurul orei 20:30, după ce și-a vizitat părinții din satul Boghenii Noi, raionul Ungheni, ultima dată fiind văzut acolo.
Până în acest moment, însă, nu se cunoaște locul aflării sale.

Boboasele, la mare căutare în Postul Mare: Cât costă la piață

De obicei, într-un oraș mare ca al nostru, cel mai interesante lucruri se întâmplă … la piață. Care sunt acum cele mai întrebate produse și cât costă, scrie tvrmoldova.md.

Se știe: în post, Fasolea e vedetă la tarabe. O găsești de toate felurile – albă, neagră,  tărcată… Și chiar dacă anul trecut a fost secetos, vânzătorii, oricum, au ce-ți arăta.  

Acum, după fasole trebuie să prinzi rând, ca la carne și pește proaspăt. Și să nu stea omul degeaba la coadă, se gândește, între timp, și la o rețetă.

Prețul pentru un kilogram de fasole începe de la 30 de lei și poate ajunge până la 70, năutul se vinde la 40 lei kilogramul, soia e 18 lei, iar mazărea – 14.

6 seriale coreene pe care nu trebuie să le ratezi
Articolul anterior
Alarmant! Ne așteaptă până la 10 000 de cazuri pozitive de COVID pe zi
Articolul următor