O fetiţă de 6 ani şi-a salvat surioara de 2 ani, după ce maşina condusă de mama lor a căzut în râu

O fetiţă de 6 ani şi-a salvat surioara de 2 ani, după ce maşina condusă de mama lor a căzut în râu. Sophia a fost premiată pentru curajul ei. În accident mama fetiţei şi-a zdrobit încheietura şi s-a temut pentru copii ei. Fiica cea mare a fost însă o mică eroină.

separator
Sophia Le Blanc, o fetiță de 6 ani din Canada, a primit un premiu pentru curajul ei. Mașina condusă de mama ei a lovit un parapet, a zburat prin aer și a plonjat într-un râu aproape înghețat, scrie dailymail.co.uk, citat de Libertatea.

Mama, Candice Hicks, o femeie în vârstă de 28 de ani, și-a zdrobit încheietura mâinii în accident și n-a mai putut face nimic. Atunci, Sophia Le Blanc a reușit să-și dezlege centura de siguranță. Ea i-a dezlegat și centura surorii ei, Elise, în vârstă de 2 ani, salvând-o de la un înec sigur, deoarece mașina se umplea de apă văzând cu ochii.

Apoi, Sophia Le Blanc a ieșit pe malul râului și a cerut ajutor. O mașină a oprit și șoferul a ajutat-o și pe mamă să iasă din apă, împreună cu al treilea copil, băiatul pe nume Ethan, în vârstă de 4 ani, care s-a lovit la cap și a rămas inconștient.

După accident, Sophia nu s-a speriat, n-a stat să plângă, ci a făcut totul pentru salvarea fraților și mamei ei. „Mama conducea când mașina a luat-o razna și am ajuns în apele râului. Mama mi-a spus să urc pe stânci până pe malul lacului și să fac semne primei mașini pe care o văd ca să oprească și să ne ajute. N-am voie să vorbesc cu străinii, dar mama mi-a zis că, de data aceasta, e ok să vorbesc cu primul șofer care va opri. Am avut noroc că un șofer a oprit și a venit să ne ajute.”, a declarat micuța Sophia.

„Am crezut că o să murim. Am zis în gândul meu că nu voi fi capabilă să scot copiii pe mal și că vom muri. Fetița de doi ani plângea și eu aveam mâna zdrobită și nu puteam face nimic. Din fericire, Sophia a reușit să-i dezlege centura de siguranță și s-o scoată din mașină. Mulțumesc Domnului că Sophia a reușit să oprească o mașină. Nu știu ce m-aș fi făcut dacă eram doar eu singură, cu copiii mici. Nu știu ce m-aș fi făcut dacă nu era cu noi.”, a spus Candice.

Șoferul care a oprit a reușit să îi scoată din apă pe Candice și pe fiul ei. A fost chemată salvarea care i-a transportat imediat pe toți la un spital din apropiere. Din fericire, copiii s-au ales doar cu câteva zgârieturi. Singura care a avut nevoie de o operație a fost mama lor, care a avut nevoie de o tijă metalică la încheietura zdrobită. „Sunt foarte mândră de premiul primit. Mama a spus că o să-l agațe pe un perete în camera mea.”, a mai spus Sophia Le Blanc.

Dorin Recean: Oamenii nu vor plăti mai mult pentru încălzire decât în iarna trecută

Oamenii nu vor plăti mai mult pentru încălzire decât în iarna trecută, scrie premierul Dorin recean într-o postare făcută azi, 30 noiembrie, informează unica.md.

Peste 702.000 de gospodării, adică 1.441.549 de persoane, s-au înscris în programul de compensare a costurilor. Compensațiile vor varia între 300 și 800 de lei pe lună, per gospodărie.”, scrie în postarea sa premierul.

Alegeri în România: Premierul Dorin Recean îndeamnă moldovenii cu cetățenie să iasă la vot azi și mâine

Premierul R. Moldova, Dorin Recean, a lansat un apel către moldovenii cu cetățenie română să participe activ la alegerile parlamentare care se vor desfășura în acest weekend în România, scrie stiri.md.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dorin Recean a subliniat importanța implicării moldovenilor în procesul democratic din România, un partener esențial în drumul european al R. Moldova, transmite Știri.md.

„Mulțumesc moldovenilor cu cetățenie română care au votat la alegerile europarlamentare și în primul tur al prezidențialelor din România. Vă invit acum să participați și la alegerile parlamentare din acest weekend. Este esențial ca cât mai mulți moldoveni să meargă la vot, pentru a sprijini procesul democratic din România, un partener important în consolidarea democrației noastre și în construirea căii europene de dezvoltare a Republicii Moldova”, a declarat Dorin Recean.

Cetățenii români sunt invitați la urne pentru a vota în cadrul alegerilor parlamentare. Cetățenii din diasporă, inclusiv din R. Moldova, vor avea posibilitatea să voteze timp de două zile: 30 noiembrie și 1 decembrie, în intervalul orelor 07:00 și 21:00.

La alegerile parlamentare din Romania, cetățenii români din R. Moldova pot vota la cele 59 de secții de votare deschise pe teritoriul țării. La Chișinău vor fi deschise 16 secții de votare, la Bălți, Orhei și Cahul – câte două secții.

Cetățenii români care doresc să voteze la alegerile pentru Parlamentul României trebuie să facă dovada domiciliului în străinătate cu un document valabil al statului de reședință și să prezinte unul din câteva documente de identitate românești valabile.

Este vorba despre: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu (inclusiv electronic), paşaportul simplu (inclusiv electronic), pașaportul temporar, carnetul de serviciu militar în cazul elevilor din şcolile militare.

Nu se poate vota pe baza titlului de călătorie și nu se utilizează cărțile de alegător.

După acest scrutin va fi determinată structura Legislativului din România. Acesta este format din Senat și Camera Deputaților. Pentru 136 de locuri în Senat și 330 de mandate în Camera Deputaților luptă 31 de partide și alianțe, precum și 19 organizații ale minorităților naționale. Pe liste sunt incluși cetățeni ai Republicii Moldova.

Noile tarife pentru gaz, în vigoare din 1 decembrie

Decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind majorarea tarifelor pentru gazele naturale a fost publicată sâmbătă, 30 noiembrie, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Potrivit documentului, cetățenii vor achita pentru un metru cub de gaz 15 lei și 50 de bani (fără TVA), cu 3 lei și 35 de bani mai mult decât în prezent. Noile tarife au fost aprobate după ce SA Moldovagaz a depus acum câteva zile la ANRE o cerere de ajustare a prețurilor, argumentând decizia prin „creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”.

SA Moldovagaz a solicitat un preț de 16 lei și 17 bani (fără TVA), cu 33,1 la sută mai mult decât în prezent, iar ANRE a aprobat un preț de 15 lei și 50 de bani, cu 67 de bani mai puțin decât a cerut SA Moldovagaz. Noile tarife vor intra în vigoare la 1 decembrie 2024.

Directorul ANRE, Alexei Taran a explicat că decizia de majorare a tarifelor a fost necesară în contextul unei creșteri a prețurilor internaționale, care a rezultat și în creșterea prețului de achiziție a gazelor naturale de către furnizorul Moldovagaz.

„Astfel, la încheierea procedurii de achiziție de către Moldovagaz a gazelor naturale până la sfârșitul anului 2024 s-a constatat o diferență semnificativă între prețul final efectiv de achiziție față de prețurile incluse în calculul preturilor reglementate în vigoare, aprobate în luna mai. Acest motiv a dus la necesitatea unei intervenții rapide în preturile reglementate”, a spus Alexei Taran.

În cadrul unei conferințe de presă, ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a specificat că „cetățenii nu vor resimți creșterile de tarif, iar angajamentul clar al Guvernului, prin care cetățenii nu vor achita mai mult decât anul precedent, va fi realizat pe deplin”.

De asemenea, oficialul a anunțat că, în luna noiembrie, beneficiarii vor primi compensații ce variază între 300 și 800 de lei, în funcție de veniturile familiilor. Ministrul a remarcat că în cazul unor noi ajustări de tarife, Guvernul va crește și mărimea compensațiilor oferite cetățenilor.

Ultima modificare a prețului la gaz a fost aprobată la începutul lunii mai curent, atunci când tarifele au scăzut cu 1 leu și 24 de bani, de la 13 de lei și 39 de bani, până la 12 lei și 15 bani.

Detalii șocante despre părinții lui Vladimir Putin au ieșit la iveală. Cum s-au cunoscut?
Articolul anterior
Șase copii crescuți doar de către tatăl lor au primit cadouri din partea angajaților INP
Articolul următor