O fetiță este urmărită de un individ, la intrarea în scară. Camerele video au surprins momentul. Ce a urmat?

În localitatea Stupino, Regiunea Moscova, o fetiță care se întorcea acasă de la școală, era urmărită de un bărbat necunoscut. Individul a părut suspect. Acesta a intrat în scară, pe urmele copilei. Camerele video au înregistrat momentul.

separator
Fetița a devenit îngrijorată, însă nu s-a pierdut cu firea. Ea s-a întors în curte și a cerut ajutorul unui trecător care să o însoțească până la ușa apartamentului ei. Videoclipul a fost publicat de părinții fetei pentru a le sugera și altor părinți cum ar trebui să acționeze copiii într-o situație similară. Vezi video!

Podoliak: În Moldova deconectările sunt posibile cât timp Rusia bombardează Ucraina

În Moldova deconectările de lumină vor fi posibile atât timp cât Rusia va bombarda infrastructura electrică a Ucrainei, care face corp comun cu cea moldovenească, încă din timpurile sovietice.

Adevărat, rezervele de rachete ale invadatorului nu sunt fără fund – Rusia a renunțat la propria doctrină de intangibilitate a unui stoc de 30 la sută de rachete, considerat strategic și care acum este tocat fără scrupule, transmite IPN.

Pe de altă parte, complexul militar industrial al țărilor civilizate, de zeci de ori mai mare și mai performant decât cel rusesc, funcționează ca ceasul și nu va admite ca Ucraina să ducă lipsă de armament. 

Este un fake că Occidentului i se termină armele pentru Ucraina. Declarații în acest sens a făcut Mihailo Podoliak, consilier al președinției ucrainene, într-o intervenție la postul TV Moldova 1.

„Ucraina va face totul pentru restabilirea distrugerilor și revenirea la funcționalitate. Ne ocupăm de aceasta chiar în prezent. Dar pentru Federația Rusă nu are nicio importanță că au de suferit țările vecine, Moldova, spre exemplu, sau alte țări”, a menționat demnitarul ucrainean.

„Altceva ne șochează. Acum, în secolul 21, electricitatea, încălzirea centralizată, apa caldă, mai ales pe timp de iarnă, fac parte din confortul obișnuit și însemnele civilizației, în primul rând, europene. Și uite că o țară din propriile halucinații o atacă pe alta. Așa, din senin. Pentru că i-a venit. Pentru că s-au trezit într-o dimineață și au hotărât să tragă cu rachete. 

Cât poate privi lumea dacă vor îngheța cu desăvârșire 40 de milioane de oameni – fără lumină, apă, căldură? Probabil, se întreabă, dacă vor supraviețui… Pe care drumuri o vor apuca? „Și n-o să vă dăm mijloace de apărare antiaeriană – pe care le avem stocate, multe, încă din timpurile „războiului rece”. Stau conservate și vor fi supuse distrugerii. Iar noi vom privi acest reality-show: va reuși, oare, Ucraina să supraviețuiască”, a vorbit pe un ton ironic consilierul.

Mihailo Podoliak a schițat unele cerințe care ar fi necesare pentru a descuraja agresiunea Rusiei: dotarea Ucrainei cu un număr suficient de arme antiaeriene; eliminarea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU și obținerea răspunsului „până unde trebuie să ajungă genocidul poporului ucrainean pentru ca lumea să înțeleagă că așa nu se mai poate”.

Victimele foametei din Ucraina și Basarabia, comemorate la Chișinău

Milioanele de victime ale foametei organizate de sovietici pe teritoriile Ucrainei şi Basarabiei au fost comemorate la Chișinău. Mai mulţi refugiaţi ucraineni au aprins lumânări şi au ţinut un moment de reculegere.

Alături de ei a fost şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, dar şi ambasadorii Ucrainei și României la Chişinău, transmite tvrmoldova.md.

Holodomorul a fost un act de genocid al poporului ucrainean, pus la cale de sovietici în perioada 1932-1933. A fost una dintre cele mai grave catastrofe naționale ale ucrainenilor, cu un număr de morți estimat la 10 milioane. 

În timp ce foametea din Ucraina a fost parte a unei foamete care a afectat și alte regiuni ale Uniunii Sovietice, prin Holodomor se înțeleg strict evenimentele care au afectat teritoriile locuite de etnicii ucraineni.

Jennifer Perova, refugiată Ucraina: „Acest eveniment a fost până şi după cel de-Al Doilea Război Mondial. Acele evenimente se repetă în Ucraina, într-o oarecare măsură, pentru că unele regiuni au rămas fără produse alimentare şi apă.”

„Satul unde locuiesc eu, jumătate dintre locuitori a murit din cauza Holodomorului. E un eveniment tragic care a avut loc. Trebuie să ţinem minte acele timpuri şi niciodată să nu uităm.”

Prin Holodomor, autoritățile de la Moscova doreau distrugerea națiunii ucrainene ca factor politic și entitate socială.

Marko Șevcenco, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova: „După 90 de ani de la Holodomor împotriva ucrainenilor, din nou sunt folosite metode de genocid. Nouă luni de război pe scară largă împotriva ţării mele au demonstrat, din nou, că Rusia îşi doreşte să distrugă naţiunea ucraineană.”

Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova: „Sunt împăcat că Parlamentul României a recunoscut această crimă împotriva umanităţii  şi a poporului ucrainean.  Din păcate, vedem cum aceeaşi ţară, din aceeaşi capitală, provoacă suferinţă.”

Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova: „Statisticile foametei sunt îngrozitoare. În iunie, 1933 bunăoară, zilnic mureau câte 28 de mii de mii de ucraineni, peste 1.000 de oameni pe oră. Numai un regim criminal a putut să transforme o ţară exportatoare a grânelor în una a foametei, a morţii, a disperării.”

Săptămâna trecută, Parlamentul de la Chişinău a adoptat o declaraţie de condamnare a Holodomorului. În anii 1946-1947, şi Basarabia s-a confruntat cu o foamete fără precedent, organizată de către sovietici, în urma căreia, potrivit unor surse, au murit aproape 300 de mii de oameni.

„Slava Ukraini”. Estonia a pus în circulație două milioane de monede dedicate Ucrainei

Eesti Pank, Banca Centrală a Estoeniei, a emis marți 2 milioane de monede de doi euro cu un design special dedicat Ucrainei prin intermediul băncilor și al punctelor de vânzare cu amănuntul. De asemenea, moneda poate fi cumpărată în scopuri caritabile că produs comemorativ pe un card de monede, veniturile obținute din vânzarea cardurilor de monede urmând să fie destinate sprijinirii luptei ucrainene pentru libertate.

Estonia a emis monede de 2 euro dedicate Ucrainei

„Moneda de doi euro dedicată Ucrainei va începe de astăzi să ajungă la oamenii din Estonia și din alte părți ale Europei prin intermediul magazinelor. Această moneda le reamintește oamenilor că libertatea este cea mai mare valoare și că această are un preț foarte mare.

În prezent, Ucraina duce un război cu prețul vieții propriului popor pentru valorile comune ale spațiului cultural european și depinde de noi să continuăm să ii susținem în acest sens”, a declarat guvernatorul Eesti Pank, Madis Muller.

Acesta a adăugat că Eesti Pank a decis să emită moneda de doi euro dedicată Ucrainei și Libertății  în primul rând pentru a oferi sprijin financiar băncii centrale ucrainene, astfel încât această să își poată direcționa propria asistență acolo unde este mai mare nevoie.

„Dorim să le mulțumim tuturor celor care și-au adus contribuția prin cumpărarea cardului cu moneda care a fost lansat în vara. Susținătorii au venit din întreagă lume, iar prima donație de 350.000 de euro pentru Ucraina a fost deja făcută. Cu siguranță vor urmă și altele, pe măsură ce vânzările în scop caritabil vor continuă”, a mai spus el.

Moneda de doi euro pentru Ucraina și Libertate conține cuvintele „Slavă Ukraini” și prezintă o față că simbol al tandreței, care protejează o pasăre în mâna. Desenul prezintă, de asemenea, un spic de grâu.

Moneda a fost concepută de o tânăra refugiată din Harkov, Daria Titova, care studiază la Academia de Arte din Estonia. Un total de 2.000.000 de monede au fost bătute de Monetaria din Finlanda.

De acum înainte, monedele de doi euro cu design special vor putea fi primite că mărunțiș din magazine, dar pot fi cumpărate și individual sau în fisicuri de 25 de monede de la magazinul Muzeului Eesti Pank.

Ukrainale ja vabadusele pühendatud 2eurone erikujundusega käibemünt
Ukrainale ja vabadusele pühendatud 2eurose käibemündi ühine külg
Ukraina münt

sursa

10 sfaturi ca să treci cu brio de sezonul gripei
Articolul anterior
Vânt puternic în Moldova! Când scăpăm de vânt?
Articolul următor