O fotografă din Moldova, selecționată pentru premiul Sony World Photography 2023

Fotografa din Moldova Maria Guțu a fost selecționată pentru premiul regional Sony World Photography 2023, a anunțat Moldox Lab pe 9 februarie.

Portretul copilei care a câștigat concursul a fost realizat de Maria Gutu la Soroca.

Programul Premiilor Naționale este o inițiativă creată de Organizația Mondială a Fotografiei și Sony pentru a sprijini comunitățile locale de fotografie din întreaga lume. Anul acesta au participat 55 de țări, transmite newsmaker.md.

Foto: Instagram

Taxa de nouă euro, plătită de pasageri la Aeroportul Chișinău, va fi anulată

Taxa aeroportuară de 9 euro, plătită de pasagerii care pleacă de pe Aeroportul Internațional Chișinău, va fi anulată. Declaraţia a fost făcută de deputatul PAS, Vasile Grădinaru pentru Radio Chișinău.

Aeroportul Chisinau

„Mai mult ca atât, vor fi anulate și alte costuri nejustificate, pentru că tocmai aceste taxe au descurajat companiile europene să vină în Republica Moldova, vorbim în special de companiile low-cost. Vom crea toate oportunitățile ca tarifele și cheltuielile să fie cât mai joase, așa încât să putem avea companii low-cost în Republica Moldova”, a precizat Vasile Grădinaru.

Anterior, fostul ministru al Finanțelor, Dumitru Budeanschi, din Guvernul Gavrilița, care a prezentat în Parlament proiectul politicii bugetare fiscale, a recunoscut că această taxă ar trebui eliminată, dar numai după un audit la aeroport.

Atunci când a fost introdusă această taxă, membrii PAS, care se aflau în opoziție, au critica-o, pe motiv că ar fi una abuzivă.

Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului şi este administrat de către întreprinderea de stat „Aeroportul Internațional Chișinău”, scrie mold-street.com.

Revenirea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului este un rezultat al luptei împotriva corupției, a comentat președintele Maia Sandu.

Anterior premierul Dorin Recean a declarat că Aeroportul Internațional Chișinău ar putea reveni în gestiunea completă a statului până în luna mai.

Aeroportul Internațional Chișinău, a fost transmis în concesiune de Avia Invest SRL (fondată de companii din Rusia, dar de facto gestionată de oamenii lui Ilan Şor) pe 30 august 2013, pentru un termen de 49 de ani.

A fost descoperită o nouă specie de orhidee, cu flori ce par făcute din sticlă. Unde este cel mai des întâlnită

Botaniștii japonezi au descoperit o nouă specie de orhidee, cu petale ce par făcute din sticlă. Proprietățile acesteia sunt unice, susțin cei de la Universitatea Kobe.

Imagine

O nouă specie de orhidee, ale cărei flori delicate roz și albe arată ca sticla, a fost descoperită de oamenii de știință japonezi.

Deși această orhidee este în parcuri și grădini, în jardinierele balcoanelor din casele din Japonia, cercetătorii de la Universitatea Kobe au avut nevoie de zece ani pentru a confirma că această plantă este de fapt necunoscută, nefiind studiată sau catalogată până acum de botaniști.

Imagine

Noua orhidee este numită uneori „cozi împletite” pentru asemănarea lor cu șuvițele ondulate de păr. Spiranthes au o tulpină centrală, în jurul căreia crește o spirală ascendentă de flori minuscule, în formă de clopot, care pot fi albe, roz, violete sau galbene.

„A fost o surpriză să descopăr o nouă specie de floare, care este atât de comună încât poate fi văzută în parcuri, grădini și printre plantele din ghivece”, a declarat pentru AFP, joi, cercetătorul principal al studiului Kenji Suetsugu, potrivit RADOR.

Planta, cu florile ei spiralate, a fost menționată chiar și în cea mai veche antologie de poezii a Japoniei, „Manyoshu”, datând din secolul al VIII-lea.

Descoperirea a fost anunțată săptămâna trecută în „Journal of Plant Research” și orhideea a fost numită „Spiranthes hachijoensis”, deoarece multe mostre au fost găsite pe insula Hachijojima, Tokyo. 

Unele dintre mostre au provenit din „plante în ghiveci și grădini”, inclusiv cele păstrate la un liceu din regiunea centrală Gifu, Japonia, a indicat profesorul de fitologie (știința care se ocupă cu studiul plantelor – n.rtr.).

„Cu aspectul său curios și florile delicate care arată ca nişte obiecte de sticlă, această floare este apreciată de multă vreme”, a anunțat Universitatea Kobe.

Frumusețea fragilă a noii specii de orhidee este un semn distinctiv al orhideelor – dar la fel este și vulnerabilitatea, notează cercetătorii, potrivit CNN

Există aproximativ 50 de specii de Spiranthes găsite în Eurasia, Australia și Americi, de obicei în regiunile temperate sau tropicale, iar aceste flori sunt cunoscute în Japonia de sute de ani, potrivit studiului cercetătorilor japonezi. Iar în întreaga lume există aproximativ 28.000 de specii de orhidee cunoscute. Cu toate acestea, pierderea habitatului a pus în pericol multe specii, iar popularitatea acestor florilor nu le va salva dacă nu sunt protejate, mai avertizează botaniștii.

O femeie care a împlinit 109 ani dezvăluie secretul longevității. Cum și-a sărbătorit ziua de naștere

O femeie care a ajuns la vârsta de 109 ani a dezvăluit secretul unei vieți lungi. Ea spune că felul său de a fi a făcut-o să trăiască atât de mult.

femeie 109 ani

Olive Edwards este străbunică, trăiește la un azil din North Yorkshire, Anglia, și a lucrat toată viața ca profesoară.

Încă se bucură de viață. Îi place să-și petreacă timpul citind o carte sau croșetând. Uneori se plimbă și până de curând obișnuia să joace fotbal și cricket cu nepoții ei.

Este mama a două fete, bunica a patru nepoți și șase strănepoți. Olive mărturisește că familia ei o ține încă în priză.

Olive și-a petrecut întreaga viață profesională ca profesoară.

Aniversarea de 109 ani

Femeia a sărbătorit împlinirea a 109 ani la azil, acolo unde locuiește, și s-a bucurat de prânzul ei preferat, somon cu legume, pregătit special pentru ea. Bătrânica și-a permis să mănânce și o felie de tort de ziua ei.

Marea surpriză de ziua ei a fost o felicitare de la Regele Charles. Monarhul a felicitat-o pe Olive că a ajuns în această etapă a vieții.

În ceea ce privește secretele longevității sale, Olive a spus, glumind că totul ține de „încăpățânare”.

„Secretul meu este să fiu încăpățânată și să continui”, a spus Olive, conform protv.ro și Mirror.

Referitor la alimentație, ea spune că mereu a avut trei mese pe zi și că zilnic bea multă apă.

„Întotdeauna am mâncat trei mese pe zi. Somonul și sparanghelul sunt mâncarea mea preferată, iar eu am băut întotdeauna multă apă și încă beau”, a spus femeia.

La vârsta sa înaintată, femeia încă se bucură să citească.

„Mi-a plăcut să merg pe jos. Îmi place să citesc, să tricotez și să cos ca hobby-uri. Când aveam 80 de ani, obișnuiam să joc fotbal și cricket cu nepoții mei”, spune ea. 

Anișoara Loghin a născut o fetiță. Ce nume i-au ales părinții
Articolul anterior
Mercenarul rus care s-a filmat cu craniul unui ucrainean în mână a fost împușcat în cap, de la mică distanță
Articolul următor