O grădiniță din Cahul a fost modernizată cu ajutorul Japoniei

Grădinița „Spicușor” nr. 14, din municipiul Cahul, a fost modernizată cu sprijinul financiar al Guvernului Japoniei, prin intermediul programulu „Kusanone”.

Grădinița Spicușor din Cahul a fost modernizată cu ajutorul Japoniei

Grantul în mărime de 86,9 mii de dolari a fost utilizat pentru realizarea lucrărilor de termoizolare a pereților exteriori și renovarea zonei orb, schimbarea sistemului de ventilare în bucătărie și dotarea acesteia cu echipamentele și mobilierul necesar pentru prelucrarea și procesarea alimentelor, transmite ipn.md.

Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei Japoniei, proiectul a contribuit la sporirea siguranței și protecția sănătății celor 335 de copii, 52 de educatori și personal tehnic din grădiniță, și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirii.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro, a menționat că a participat la Adunarea „Moldova Europeană”, desfășurată duminica trecută la Chișinău, unde a simțit o puternică energie pozitivă. În context, e sigur că Republica Moldova va depăși obstacolele și se va integra în mainstream-ul european. „Ce bine este ca acești copii să trăiască cu așteptări mari pentru viitorul național!”, a adăugat ambasadorul japonez.

Programul de granturi pentru securitate umană „Kusanone” a fost lansat în Moldova în anul 2008. Până în prezent, Japonia a oferit finanțare nerambursabilă în sumă de 6.9 milioane de dolari pentru 82 de proiecte în domeniile educației, sănătății și utilităților publice.

gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images

Ploaie cu grindină la Sîngerei. Mai multe culturi au fost distruse

Mai multe culturi au avut de suferit pe urma unei ploi cu grindină din raionul Sângerei.

Ploaie cu grindină la Sîngerei: Ce culturi au fost afectate

Precizăm că meteorologii au emis cod galben de furtună pentru întreaga țară. Pe lângă Sângerei, grindină a mai căzut și în localități din raioanele Telenești, Florești, Hâncești și altele, transmite tvn.md.

Procurorii olandezi au confiscat un teren de lângă Amsterdam, care aparține fostului ginere al lui Vladimir Putin

Procurorii olandezi au confiscat un teren de lângă Amsterdam, care aparține fostului ginere al lui Vladimir Putin, scrie The Guardian, citând date dintr-o anchetă.

Steag ucrainean pe terenul deținut de ginerele lui Putin în Olanda

Procurorii olandezi au confiscat un teren al fostului ginere al lui Vladimir Putin. Foto Profimedia

Terenul din Duivendrecht este deținut de Jorrit Faassen, un om de afaceri olandez care a fost căsătorit cu Maria Vorontsova, fiica mai mare a președintelui rus, scrie Adevarul.

O înregistrare în cartea funciară olandeză arată că terenul a fost confiscat la 12 mai de către parchetul național pentru infracțiuni financiare, economice și de mediu. Agenția este responsabilă pentru aplicarea respectării sancțiunilor.

Documentele de cadastru olandeze arată că terenul a fost confiscat în cadrul unei anchete penale.

Potrivit lui Heleen over de Linden, avocat și expert în sancțiuni, sechestrul indică faptul că Faassen ar putea fi ținta unei investigații, deși motivul exact al sechestrului nu poate fi stabilit din documentele publice. Procurorii olandezi nu au comentat motivul confiscării sau dacă Faassen a fost investigat.

Ancheta a fost efectuată de Follow the Money, The Guardian și Proekt Media, un site rus de investigații.

Faassen, care locuiește la Moscova, ar fi fost interogat recent de autoritățile de pe aeroportul Schiphol când a zburat în Țările de Jos, a informat joi Proekt Media, citând o sursă care îl cunoaște pe Faassen.

Potrivit raportului, persoana a spus că anchetatorii l-au interogat pe Faassen sub suspiciunea de „evaziune de sancțiuni” și i-au confiscat laptopul și telefonul mobil. S-a întors repede la Moscova, a spus persoana.

Faassen nu a răspuns la apeluri telefonice sau a trimis întrebări prin e-mail de la Guardian despre confiscarea terenului sau despre incidentul raportat de la Schiphol.

Bunurile celor două fete ale lui Putin, trecute pe lista de sancțiuni a UE

Ambele fiice adulte ale lui Putin, Maria și Katerina, au fost adăugate pe listele de sancțiuni ale UE și SUA în aprilie 2022, la scurt timp după ce Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei. Faassen nu face obiectul niciunei sancțiuni în SUA, UE sau Marea Britanie.

Faassen s-a căsătorit cu Vorontsova în 2008, dar se spune că cei doi au divorțat. Cuplul are împreună un fiu în vârstă de 10 ani, potrivit rapoartelor presei ruse.

În martie, SUA au declarat că lansează o nouă represiune împotriva țărilor și persoanelor implicate în respingerea sancțiunilor, o gamă largă de activități care pot varia de la canalizarea importurilor interzise în Rusia până la facilitarea intereselor financiare ale rușilor sancționați din străinătate.

Rusia a folosit rețele de puncte de transbordare și alte soluții pentru a evita izolarea economică, în timp ce activiștii s-au plâns că familiile oficialilor ruși sancționați continuă să trăiască în Europa, în ciuda războiului.

Terenul din afara Amsterdamului și legătura sa cu Faassen sunt bine cunoscute publicului. La scurt timp după ce a început invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în 2022, protestatarii au ridicat semne pe teren prin care îl chema pe Putin să „elibereze Navalnîi”, referindu-se la liderul opoziției întemnițat Alexei Navalny, și la Vorontșova să-i spună tatălui ei să oprească războiul din Ucraina. .

În caz contrar, terenul de 1.432 de metri pătrați (0,35 acri) de la Molenkade 28 din Duivendrecht, o zonă chiar la sud-est de Amsterdam, este destul de neremarcabil. În timp ce terenul este în prezent gol, Faassen, proprietarul listat, a cerut în 2021 permisiunea de a construi o casă și șase clădiri mici de birouri pe teren.

În martie 2022, municipalitatea a oprit procedura de autorizare pe motivul „legăturilor strânse” ale lui Faassen cu Putin.

Mama băiețelului ucis pe trecerea de pietoni, distrusă de durere: ,,Nu consider asta pedeapsă”

Șoferul de 23 de ani, care în decembrie anul trecut, a lovit mortal un băiat de zece ani în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni pe bulevardul Dacia și-a aflat pedeapsa.

Mama copilului ucis la Aeroport, în lacrimi: Nu consider asta pedeapsă

Bărbatul a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare în penitenciar de tip deschis. Sentința a fost pronunțată de Judecătoria Buiucani. Inculpatul a mai fost obligat să nu părăsească țara și să achite un prejudiciu moral de 600 000 de lei părții vătămate. Decizia magistraților poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel, transmite orizont.tv.

Instanța a dispus că șoferul de 23 de ani, care a tamponat mortal un copil de 10 ani în regiunea aeroportului a fost condamnat la 3 ani de închisoare, dintre care doar 1 an și 6 luni acesta va sta după gratii.

VASILISA MUNTEAN, judecător: „Urmează să execute real pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 1 an și 6 luni, cu executarea în penitenciar de tip deschis. Termenul rămas de pedeapsă, de închisoare de 1 an și 6 luni, după ispășirea termenului real stabilit,
se suspendă pe o perioadă de probațiune de patru ani”.

Tânărul care se face vinovat de accidentul rutier, și-a recunoscut vina și spune că regretă cele întâmplate.

MIHAIL PUIA, inculpat: „Știu că sunt vinovat, îmi pare rău de tot ce s-a întâmplat și îmi cer scuze de la toți absolut..și de Natalia Lazariuc și de toți.

– Ești de acord cu încheierea instanței?

– Da, total de acord”.

De cealaltă, atât mama copilului decedat, cât și apărătorul spun că vor ataca decizia în instanța ierarhic superioară, întrucât susțin că nu sunt de acord cu sentința pronunțată de instanță.

NATALIA LAZARCIUC, mama băiatului decedat în accident: „În ajun de Paște, fără scrupule, fără să-și recunoască vina, el se bucura de viață, dansa, bea, se distra. Dar voi, oameni buni, sunteți sigur cu copilul vostru nu se poate întâmpla așa ceva. Peste 4 ani lui îi va fi dat permisul. El nu este pedepsit. El pentru asta nu a fost pedepsit!”.

ALEXANDRU LUCA, avocat: „Noi, în ședința de judecată, am pledat pentru o pedeapsă mai aspră. Propunerea noastră a fost ca inculpatul să execute o pedeapsă de privare de libertate”.

Totodată, instanța a decis ca permisul de conducere al șoferului va fi transmis Agenției Servicii Publice, pentru anularea acestuia, odată cu devenirea definitivă a sentinței. Instanța a mai dispus încasarea din contul inculpatului, în beneficiul părții civile, a sumei de 600 000 de lei, cu titlu de prejudiciului moral cauzat prin infracțiune. Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.

Amintim că tragedia a avut loc în data de 23 decembrie 2022, pe bulevardul Dacia din sectorul Botanica al capitalei. Atunci, Daniil, în vârsta de 10 ani, a fost lovit mortal de o mașină în timp ce traversa strada regulamentar.

La 24 februarie, decedează Valerian Railean, campionul Moldovei la ciclism junior, accidentat în timp ce se deplasa regulamentar cu bicicleta, iar la 24 martie, în sectorul Ciocana al capitalei, Anastasia, o copilă de 12 ani este strivită de un troleibuz în timp ce trecea drumul pe partea autorizată.

Ploaie cu grindină la Sîngerei. Mai multe culturi au fost distruse
Articolul anterior