O jurnalistă rusă a fost aruncată în aer de o mină în timp ce filma un reportaj la granița cu Ucraina

O jurnalistă de la televiziunea de stat rusă Channel One a fost ucisă de o mină în timp ce transmitea dintr-o zonă de conflict aflată aproape de granița cu Ucraina, scrie publicația Kiev Independent.

O explozie mortală în Belgorod și un jurnalist ucis Anna Prokofyeva, reporter de război pentru Channel One, și-a pierdut viața în Belgorod, regiune aflată la granița cu Ucraina. În același incident, cameramanul ei, Dmitry Volkov, a fost rănit.

„Anna Prokofyeva a murit în timp ce își făcea datoria profesională”, a transmis televiziunea rusă de stat, scrie sursa citată.

Potrivit informațiilor oficiale, jurnalista ar fi declanșat mina în timpul unui reportaj dintr-o zonă unde au avut loc mai multe atacuri transfrontaliere. Channel One susține că mina a fost plasată de inamici, însă nu a furnizat dovezi pentru această afirmație.

Numărul jurnaliștilor ruși uciși crește

Incidentul vine la doar câteva zile după ce trei angajați ai presei ruse afiliate statului au fost uciși în regiunea Luhansk, aflată sub ocupație rusă. Moscova i-a cerut președintelui american Donald Trump să-i ordone omologului ucrainean Volodimir Zelenski să nu mai atace Rusia. Afirmația a fost făcută de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Channel One este unul dintre cele mai importante canale de propagandă ale Kremlinului, promovând narativele oficiale și justificând invazia Rusiei în Ucraina. Postul de televiziune este cunoscut pentru distorsionarea faptelor, cenzurarea vocilor critice și promovarea unui discurs antioccidental.

Regiunea Belgorod, împreună cu Kursk, a fost ținta mai multor atacuri din partea forțelor ucrainene. Dronele și artileria ucraineană au lovit infrastructura militară rusă în aceste zone, în timp ce Rusia continuă să atace obiective energetice ucrainene, în ciuda promisiunilor lui Putin de a opri bombardamentele.

„Rusia a lovit de opt ori infrastructura energetică a Ucrainei de la așa-zisa pauză anunțată de Putin pe 18 martie”, a declarat un consilier al lui Volodimir Zelenski.

Așa va circula transportul public în Noaptea Învierii și de Paști în Chișinău

În Noaptea Învierii, troleibuzele de pe câteva rute importante, 2, 8, 10, 12, 22 şi 25 vor cicula până la ora 04:30, la un interval de până la 20 de minute.

Pe traseul 5, maşinile vor circula la un interval de 30 de minute, începând cu ora nouă seara, iar ultimele vor porni din sectoarele Botanica și Ciocana la miezul nopţii.

Duminică şi luni, în prima şi în a doua zi de Paşti, transportul public va circula conform orarului de duminică. Nu vor circula autobuzele de pe traseele 12, 18A, 21 și 36. 

sursa: tvrmoldova.md

Ucraina și Rusia au făcut cel mai mare schimb de prizonieri din timpul războiului / Moscova spune că a făcut și un „gest de bunăvoință”

Ucraina și Rusia au anunțat sâmbătă că au făcut cel mai mare schimb de prizonieri din cadrul războiului, negocierile mediate de Emiratele Arabe Unite ducând la eliberarea a 277 de ucraineni și 261 de ruși.

„Oamenii noștri sunt acasă – una dintre cele mai bune vești care pot fi primite. Alți 277 de luptători s-au întors acasă din captivitatea rusă”, a scris Volodimir Zelenski pe conturile sale de pe rețelele de socializare, unde a postat și imagini cu ucrainenii care s-au întors acasă.

„Sunt deosebit de recunoscător Emiratelor Arabe Unite pentru medierea lor”, a spus președintele ucrainean, adăugând că, „de la începutul războiului la scară largă, 4.552 de persoane – atât militaru, cât și civili – au fost readuse cu succes acasă din închisorile rusești.

Ce a spus ministerul rus al apărării

La rândul său, ministerul apărării de la Moscova a transmis că, sâmbătă, „ca urmare a procesului de negociere, 246 de militari ruși au fost returnați de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev”, menționând și el că Emiratele Arabe Unite au mediat negocierile.

„De asemenea, ca un gest de bunăvoință, 31 de prizonieri de război răniți au fost predați în schimbul a 15 militari ruși răniți care aveau nevoie de asistență medicală urgentă”, se spune într-un mesaj postat pe contul de Telegram al ministerului.

Potrivit Moscovei, militarii ruși eliberați sunt acum în Belarus, „unde li se oferă asistența psihologică și medicală necesară, precum și posibilitatea de a-și contacta rudele.

Toți militarii eliberați vor fi duși în Federația Rusă pentru tratament și reabilitare în instituțiile medicale ale Ministerului rus al Apărării”.

Potrivit Associated Press, acest schimb de prizonieri de război este cel mai mare de până acum.

Ucraina și Rusia au mai desfășurat schimburi mari de prizonieri în martie, cu câte 175 de prizonieri, în noiembrie 2024 (câte 190 de prizonieri) și în septembrie 2024 (câte 206 prizonieri)

Aur și argint la Campionatul European de Haltere

Sportivul Marin Robu a încheiat pe primul loc concursul probei de smuls, cu rezultatul de 173 kg, performanță care i-a adus medalia de aur.

La proba de aruncat, Marin Robu a înregistrat rezultatul de 202 kilograme și s-a clasat pe locul doi. Cu rezultatul de 375 kg la total, sportivul s-a clasat pe locul doi, cucerind a doua sa medalie de argint.

Cu aceste trei medalii, lotul național de haltere ajunge la șapte distincții cucerite până acum la europenele de haltere.

Amintim ca acest campionat se desfășoară în perioada 13-21 aprilie, la Arena Chișinău.

Arsenal întreg de arme și muniții, depistat în urma unor percheziții la braconierii din Taraclia
Articolul anterior
Atenție, șoferi! Traficul rutier pe strada Alexandr Pușkin va fi suspendat parțial
Articolul următor