O mamă din Coreea de Nord riscă închisoarea pentru că și-a salvat copiii dintr-un incendiu, în locul portretelor familiei Kim

O mamă din Coreea de Nord riscă ani grei de închisoare pentru că și-a salvat copiii din incendiul care i-a cuprins casa, în locul portretelor cu liderii țării.

separator
Femeia este investigată de către Ministerul Securității de Stat din Coreea de Nord, după incendiul izbucnit în casa împărțită de două familii din Onsong, provincia Hamgyong de Nord, aproape de granița cu China. Adulții erau afară în momentul izbucnirii incendiului și s-au grăbit să-și salveze copiii atunci când au văzut fumul. În tot haosul creat, un set cu portretele liderilor țării a fost uitat în casă și a fost distrus de flăcări, relatează Daily NK, potrivit digi24.ro.

În Coreea de Nord, este obligatoriu ca în fiecare casă să fie expuse portretele liderilor decedați – Kim Il-sung și Kim Jong-il – iar acest lucru este verificat periodic de inspectori. Potrivit legilor în vigoare în această țară, toate reprezentările familiei Kim trebuie să fie tratate cu același respect ca persoana în sine, ceea ce înseamnă că neglijarea portretelor este o infracțiune gravă.

Dacă este găsită vinovată, femeia riscă foarte mulți ani după gratii și muncă silnică.

Pentru că este cercetată, mama nu poate să își vadă copiii care sunt în spital și nici nu le poate procura antibiotice pentru arsurile pe care le-au suferit, potrivit Daily NK. Vecinii ar fi vrut să o ajute, însă, de teama unei anchete, au decis să nu se implice.

„Mama va putea să se ocupe de îngrijirea copiilor după ce autoritățile vor finaliza investigația”,spune sursa citată. Nord-coreenii care salvează din incendii sau în urma inundațiilor portretele Kim sunt considerați eroi, mai ales dacă mor făcând asta. Jun Yoo-sung, care a reușit să fugă din țară în 2005, a amintit, în cadrul unui interviu acordat pentru presa din Coreea de Sud, cazul unei fetițe de 14 ani – Han Hyon-Gyong – care a murit înecată încercând să salveze portretele Kim din casa familiei luată de viitură. Fetița a fost decorată post-mortem, iar școala la care a învățat a primit numele ei.

Presa din Coreea de Sud a relatat cazul unui bărbat acuzat de o infracțiune violentă iertat și tratat acum ca un erou pentru că a salvat portretele din casa cuprinsă de flăcări a unor vecini. În același timp, cei care „pângăresc” portretele riscă pedepse extrem de dure. Spre exemplu, Otto Warmbier, un student american care a vizitat capitala Phenian, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru că a împăturit un portret cu Kim Il-Sung.

Fericirea de a fi tată. Sasha Lopez și-a arătat fetița!
Articolul anterior
Trei asistente medicale, reținute: erau implicate în vânzarea de droguri
Articolul următor
Alte articole interesante