O mănăstire din Moldova a devenit mai cunoscută în urma postărilor unui interpret de la noi

Mănăstirea Cuşelăuca din raionul Şoldăneşti a devenit mai cunoscută moldovenilor datorită interpretului de muzică populară Gabriel Nebunu.

De mai mult timp, îndrăgitul interpret de muzică populară de la noi Gabriel Nebunu îşi împărtăşeşte viaţa fanilor săi în story-urile pe care le face pe Instagram. Oameni de diferite vârste şi din diferite colţuri ale lumii îl urmăresc cu drag pe tânărul carismatic atât pentru muzica populară, cât şi pentru sinceritatea şi pozitivismul lui. Cel puţin asta rezultă din mesajele acestora adresate artistului, în care îşi exprimă recunoştinţa pentru faptul că le face ziua mai bună şi le ridică dispoziţia. Totuşi, atunci când este luat la întrebări de jurnalişti, tânărul este foarte modest la acest capitol şi nu-i prea place să se laude. Despre asta s-a convins şi reporterul Unica.md în urma unui interviu realizat cu Gabriel Nebunu.

Ajuns un interpret de succes la o vârstă destul de fragedă, tânărul consideră că tot ce a obţinut în viaţă îi datorează lui Dumnezeu, fapt pentru care nu ezită să-I mulţumească prin rugăciuni şi vizite mai tot timpul pe la mănăstirile din ţară şi nu numai. Despre toate locurile sfinte pe care le-a vizitat a povestit admiratorilor săi şi i-a îndemnat mereu să fie mai buni, iertători şi mulţumitori Celui de Sus.

Un loc special în inima lui Gabriel Nebunu a ocupat mănăstirea Cuşelăuca din raionul Şoldăneşti, unde se află moaştele Sfintei Agafia. Despre ele artistul a povestit oamenilor că sunt făcătoare de minuni şi ajută pe cei necăjiţi. Astfel, mulţi dintre concetăţenii noştri aflaţi peste hotarele ţării, dar şi cei de acasă, au aflat povestea acesteia şi au mers să se roage şi să se închine moaştelor. Mulţi au menţionat mai târziu că Sfânta Agafia i-a ajutat şi chiar le-a oferit tămăduire, linişte şi împăcare. Unii conaţionali de-ai noştri au venit special în ţară, din Rusia, Italia, Franţa, Germania, dar şi alte ţări în care se aflau doar ca să viziteze mănăstirea, apoi i-au comunicat artistului că rugăciunile le-au fost auzite.

„Nu vreau să afirm că eu am făcut „vedetă” această mănăstire, pentru că am vorbit ceea ce a simţit sufletul meu. Sunt extrem de emoţionat că primesc în continuare mesaje de la cei care îşi găsesc tămăduire şi liniştea la această sfântă.”, a mărturisit interpetul pentru unica.md.

Astăzi, 24 septembrie, creştinii ortodocşi o sărbătoresc pe Sfânta Agafia de la Cuşelăuca, iar cu această ocazie, Gabriel Nebunu a vizitat din nou lăcaşul şi a asistat la slujba regiligioasă dedicată acesteia. De fiecare dată, acesta îşi ia cu el prietenii, iar astăzi a mers acolo împreună cu Svetlana Sainsus.

„Acolo trebuie să ajungi ca să simţi toată evlavia şi puterea cerească.”, ne-a declarat Gabriel Nebunu.

Artistul nu vrea să-şi asume „lauri” că a făcut mănăstirea mai cunoscută şi spune că doar şi-a îndemnat prietenii să viziteze acest loc dacă sunt în căutarea liniştii sufleteşti.

„Şi eu am ajuns acolo tot datorită oamenilor care mi-au povestit despre acest loc sfânt, şi, la rândul meu, am vrut să le împărtăşesc prietenilor mei despre minunile care se produc acolo. Nu vreau să creadă oamenii că eu am făcut-o cunoscută şi să-mi asum lauri. Eu doar am îndemnat şi îndemn oamenii să meargă la această mănăstire.”, ne-a declarat Gabriel Nebunu.

Mănăstirea Cuşelăuca a fost înfiinţată în anul 1786 de răzeşiţa Maria Tucanosov (călugărită Mitrodora), o evlavioasă din Cotiujeni. La început, pe teritoriul mănăstirii nu era decât o biserică de lemn. Biserica mare a fost ctitorită de Arhimandritul Nicandru, pe atunci duhovnic la casa arhierească din Chişinău. Sora lui, schimonahia Irina, a devenit mai apoi stareță a mănăstirii. Datorită ei a fost construită biserica de iarnă. Mănăstirea a fost închisă de autoritățile sovietice în 1960 și a fost redeschisă în 1990. În prezent, mănăstirea deține 5 ha de pământ. Aici trăiesc 20 de maici. La mănăstire se află o raclă cu moaștele Cuvioasei Agafia, decedată în 1873, cât și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Moldova, pictată în 1895 pe muntele Athos.

Explozii auzite la hotar cu Moldova! Ce spun autoritățile noastre

Poliția de Frontieră anunță că în această dimineață, la ora 05:40, patrulele SPF Ocnița, SPF Otaci, SPF Cosăuți și SPF Soroca au raportat auzirea a cel puțin trei explozii pe teritoriul Ucrainei. Autoritățile ucrainene au confirmat că în regiunea orașului Novodnestrovsk, situat în apropierea graniței cu Republica Moldova, au avut loc trei lansări de rachete.

”Cu privire la informația că rachete rusești ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în cursul nopții trecute, dorim să menționăm că toate sistemele de supraveghere și monitorizare a spațiului aerian nu au detectat nicio intrare neautorizată, un aspect confirmat și de autoritățile ucrainene.”, anunță Poliția de Frontieră.

Papa Francisc a spălat picioarele a 12 femei deținute într-o închisoare din Roma

Papa Francisc a spălat joi picioarele a 12 femei deţinute într-o închisoare din Roma, un ritual care marchează Joia Mare ce precede Paştele catolic, informează AFP citat de digi24.ro.

Suveranul pontif s-a deplasat joi după-amiază la închisoarea pentru femei din Rebibbia, o periferie din nord-estul capitalei italiene. El a oficiat acolo acelaşi ritual şi în 2015, dar acum a fost pentru prima dată când l-a consacrat exclusiv femeilor. Aşezat într-un scaun cu rotile, papa Francisc a spălat picioarele fiecăreia dintre cele 12 deţinute selecţionate, unele dintre ele fiind înlăcrimate, înainte să le şteargă cu un prosop şi să le sărute, scrie Agerpres.

În vârstă de 87 de ani, liderul de la Vatican a părut într-o formă bună în contextul în care starea lui de sănătate a stârnit îngrijorări în ultimele zile din cauza infecţiilor repetate care l-au împiedicat să îşi citească de mai multe ori discursurile.

„Cu toţii avem eşecuri mici şi mari”, a declarat papa într-o omilie improvizată în timpul slujbei oficiate în curtea acestui centru de detenţie, unde sunt încarcerate aproximativ 370 de femei. Spălarea picioarelor este „un gest care ne îndeamnă să îi slujim pe ceilalţi”, a adăugat el.

Câteva minute mai devreme, papa Francisc – care vizita persoane încarcerate şi în perioada în care era episcop de Buenos Aires – a participat, zâmbitor, la o baie de mulţime în timp ce strângea mâinile deţinutelor. În tradiţia creştină, Joia Mare comemorează ziua în care Hristos a spălat picioarele apostolilor la ultima sa cină. Ritualul s-a perpetuat în creştinism, cu excepţia unor ramuri ale protestantismului. Acesta este unul dintre cele mai importante momente ale Săptămânii Mari, care comemorează ultimele zile din viaţa lui Hristos înainte de învierea sa de Paşte. După alegerea sa în 2013, liderul Bisericii Catolice a vizitat în mai multe rânduri închisori şi centre de refugiaţi, spălând picioarele unor foşti mafioţi, ale unor bolnavi şi ale unor persoane provenite din categorii marginalizate. Vineri seară, el urmează să prezideze procesiunea „Calea Crucii” de lângă Colosseum, la care nu a putut participa în 2023 din motive de sănătate.

Republica Moldova anulează regimul liberalizat de vize cu o țară

Regimul liberalizat de vize cu Republica Ecuador va fi anulat. 57 de deputați au votat, în prima lectură, pentru denunțarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Republica Ecuador, scrie noi.md.

Inițiativa de denunțare a acestui ACORD aparține Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, în contextul unor recomandări ale Comisiei Europene. Instituția a constatat, în mai multe rapoarte, că politica statului nostru în domeniul vizelor nu este pe deplin raliată la lista țărilor terțe, ai căror resortisanți trebuie să dețină viză pentru șederea pe termen scurt în UE. În context, Comisia Europeană a recomandat Republicii Moldova să ajusteze politicile în acest domeniu, în special cele care vizează țările care prezintă riscuri de migrațiune ilegală sau de securitate pentru Uniunea Europeană. De menționat că cetățenii Republicii Ecuador au nevoie de vize pentru a călători în țările membre UE. Autoritățile menționează că denunțarea Acordului nu va avea consecințe negative, întrucît cifra schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și Republica Ecuador este de 300 de mii de dolari. Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Ecuador privind călătoriile fără vize ale cetățenilor a fost semnat în anul 2012 și a intrat în vigoare trei ani mai tîrziu.

Farmaciile devin puncte de informare despre vaccinare
Articolul anterior
Povestea impresionantă a unei moldovence care a devenit mamă la doar 15 ani, iar azi e o femeie de succes
Articolul următor