O moldoveancă plecată în urmă cu 30 de ani în SUA, cu greu și-a recunoscut țara natală

Jurnalista americană Elina Fuhrman a povestit pentru CNN despre copilăria petrecută în Moldova și despre o vizită după 30 de ani în patria sa, pe care o considerase de mult pierdută.

separator
,,De când îmi amintesc, m-am tot străduit să le explic oamenilor de unde am venit. Americanii știu despre Uniunea Sovietică, dar știu puțin despre fostele republici ale URSS. A mă numi rusoaică mi se părea greșit. Și când m-am referit la Moldova, unde am crescut de fapt, am primit doar priviri goale. „Acum se numește Moldova”, spun. „Unde este?” Urmeză imediat întrebarea.

Au trecut decenii și nu eram sigură de unde vin. Țara mea nu era nici măcar pe hartă când eram mică și în inima mea mă simțeam fără adăpost. America a devenit casa mea. Mi-am petrecut toată viața de adult în Statele Unite. M-am căsătorit aici, mi-am crescut fiicele și mi-am trăit visul american. Totuși, o parte din mine lipsea. Toate acestea au fost până când într-o zi, din 2019, am primit un mesaj de la colegii de școală, pe facebook, care au decis să organizeze o întâlnire cu noi toți.

În drum spre locul în care am crescut, mă simțeam ciudat. Au trecut mai bine de 30 de ani și din ce am citit în știri, lucrurile nu mergeau foarte bine în Moldova. Aceasta este una dintre cele mai sărace, cel mai puțin vizitate și instabile țări din Europa. Mulți oameni părăsesc țara. Dar asta era doar jumătate din poveste.

Era decembrie 1989. Tocmai am împlinit 20 de ani când am plecat în Statele Unite, lăsându-mi părinții în urmă, în mijlocul prăbușirii țării mele, imediat după căderea Zidului Berlinului. Nu știam pe nimeni aici. Tot ce aveam erau 61 de dolari în buzunar, o valiză mică și dorința de a fi liberă.

Impulsul evadării a fost arestarea mea pentru vânzarea unei fuste din denim. Știam că este ilegal să vând ceva în afara magazinelor de stat și, dacă mă prind, aș putea merge la închisoare pentru „speculații”.

Aveam nevoie de bani pentru mâncare și am sperat să nu mă pedepsească, mai ales în contextul perestroika. Dar când doi polițiști m-au dus la secția de poliție și m-au interogat toată ziua, promițându-mi să-mi distrugă viața, m-am speriat.

O mită m-a eliberat și, în acel moment, mi-am dat seama instinctiv că trebuie să găsesc o cale de ieșire. Am înțeles că atunci când mă voi găsi în spatele Cortinei de Fier, nimic nu voi putea întoarce.

Paradoxal, să merg la casa copilăriei mele a fost una dintre cele mai îndrăznețe decizii pe care le-am luat vreodată. M-am înarmat cu o grămadă de fotografii vechi alb-negru, singurele amintiri rămase din viața mea anterioară. Mă pregăteam nervos pentru călătorie.

Când avionul a aterizat la Chișinău, anxietatea mea s-a intensificat. „Sunteți prima oară în Moldova?” – m-a întrebat vecina mea. Probabil că îngrijorarea mea a fost vizibilă, dar tot ce am putut răspunde a fost „Pentru prima dată în mulți ani”.

Am predat pașaportul american controlului din Moldova și le-am urmărit privirile în timpul căutării. Am intrat în oraș chiar în brațele colegilor mei de clasă, care au venit să mă salute și temerile mele au dispărut imediat.

Călătoria mea cu mașina de la aeroport a fost nerealistă. Dacă nu ar fi fost prietenii din copilărie, nu aș fi putut spune unde sunt.

Noul nume este potrivit pentru Moldova, deoarece Chișinăul nu seamănă cu orașul pe care mi-l amintesc. M-am simțit ca un turist în propria mea casă. Totul s-a schimbat: alfabet, bani, steag, haine, panouri publicitare.

Monolitul gri imprimat în mintea mea nu mai este; orașul și oamenii sunt mai colorați.

Supermarketurile și magazinele de design au înlocuit magazinele de stat. Lucrările de construcție sunt peste tot și toată lumea vorbește la un telefon mobil. Poți cumpăra sushi, merge la un bar karaoke și comanda un hamburger sau produse de patiserie franceze.

Trecutul sovietic, de care îmi amintesc, este pur și simplu un mod de viață dispărut, o poveste veche sau un film de arhivă. Viața și copilăria de care îmi amintesc nu mai există. Aici mi-am regăsit colegii de clasă, cu o familie numeroasă, despre care am spus de mult că nu o mai am”.   

Călătorii mai rapide și mai confortabile în perioada sărbătorilor

Pe parcursul săptămânii precedente, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, dl Trofimov Andrei de comun cu conducerea SPF AIC a avut o întrevedere de lucru cu reprezentanții Serviciului Vamal și al Î.S. Aeroportul Internațional Chișinău, în contextul asigurării și facilitării călătoriilor în perioada sărbătorilor de iarnă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Agenda discuțiilor a inclus o serie de subiecte legate de optimizarea traficului de pasageri pe durata sărbătorilor de iarnă, fiind analizată facilitarea traversării frontierei, suplinirea numărului de polițiști de frontieră pentru fluidizarea traficului de călători la frontiera aeriană, introducerea unei linii speciale, Familylane pentru familii și grupuri mari care va permite traversarea într-un timp mai scurt. 

De asemenea, este important de menționat că orarul de iarnă este planificat de companiile aeriene în așa mod încât să satisfacă cererea mărită în această perioadă de sărbători.

ecomandările Poliției de Frontieră pentru o călătorie plăcută:

– Verifică orarul zborurilor https://airport.md/passenger/online-panel și actele necesare înainte de a porni spre aeroport;
– Ajunge cu cel puțin trei ore înainte de ora de îmbarcare;
– Urmează instrucțiunile polițiștilor de frontieră și a personalului aeroportuar.

Poliția de Frontieră îți urează călătorie plăcută!

UE va furniza Republicii Moldova un sistem de interceptare a dronelor

Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova un sistem de interceptare a dronelor. Anunțul a fost făcut de șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks. Potrivit oficialului european, decizia a fost deja agreată la nivelul Uniunii Europene, scrie jurnal.md.

„Este clar că aceste acțiuni (căderea dronelor, n.r.) reprezintă o violare a spațiului aerian și a statutului de neutralitate. Este important să vedem ce face Republica Moldova pentru a preveni această situație. În acest context, pot sublinia susținerea Uniunii Europene pentru forțele armate ale Republicii Moldova”, a spus Janis Mazeiks în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova, citat de IPN.

„În ultimii trei ani, am furnizat multe echipamente non-letale și vom furniza și echipamente pentru protecție antiaeriană. Este vorba despre un sistem de interceptare a dronelor”, a adăugat Janis Mazeiks.

Diplomatul nu a putut numi o perioadă exactă când aceste echipamente vor ajunge în Republica Moldova. „Nu cred că aceste echipamente vor ajunge la Chișinău în 2025. Decizia este luată, dar pentru a furniza aceste echipamente e nevoie de timp”, a explicat  șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău.

La începutul lunii decembrie, fragmentele unei drone de mici dimensiuni au fost depistate în raionul Orhei. Incidente similare au avut loc recent și în raioanele Căușeni, Râșcani, dar și în municipiul Chișinău. Potrivit oamenilor legii, aparatele de zbor depistate reprezintă drone sau fragmente de drone rusești de tip Shahed. 

O femeie din Căușeni s-a ales cu arsuri în timp ce încerca să aprindă focul în sobă cu o substanță inflamabilă

O femeie în vârstă de 81 de ani a suferit arsuri grave în timp ce încerca să aprindă focul în sobă cu o substanță ușor inflamabilă. Astfel, încălcarea regulilor antiincendiare poate avea consecințe foarte grave, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cazul a fost înregistrat în după amiaza zilei de 09 decembrie 2024 într-o casă de locuit din orașul Căușeni. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 16:57. Potrivit informațiilor, bătrână a încercat să aprindă focul în sobă cu un lichid ușor inflamabil, care instant a provocat o explozie, ca rezultat aceasta a suferit arsuri de gradul II și III pe suprafața corpului. Ulterior, femeia în mod de urgență a fost preluată de medici și transportată la spitalul raional, pentru îngrijiri medicale de rigoare. La moment, aceasta se află în stare gravă în secția de reanimare.

Alte circumstanțe urmează a fi stabilite de specialiști.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență reiterează importanța respectării regulilor de siguranță și antiincendiare.

Specialiștii avertizează că utilizarea lichidelor ușor inflamabile, precum benzina, petrolul sau gazul lampant, pentru aprinderea focului în sobă este strict interzisă. Aceste substanțe pot provoca incendii sau explozii cu consecințe devastatoare asupra sănătății și vieții.

Totodată, pompierii îndeamnă cetățenii să nu suprasolicite sobele de încălzit și să folosească doar combustibil pentru care este destinată soba, lemne sau cărbune. Mai mult, oamenii sunt rugați să fie foarte prudenți atunci când optează pentru utilizarea cojilor de nucă, acestea pot provoca explozii, dacă sunt folosite în exces.

De asemenea, o atenție sporită trebuie acordată persoanelor în etate, în special celor cu cerințe de sănătate sau care trăiesc singure. Astfel, cetățenii sunt rugați să ofere sprijin și ajutor bătrânilor în procesul de aprindere a focului, dar și pentru gestionarea acestuia, în vederea evitării situațiilor de risc.

IGSU îndeamnă oamenii să fie responsabili de propria viața și a celor din jur, iar în caz de situații excepționale să apeleze Serviciul de urgență 112.

Potrivit IGSU de la începutul anului 2024 au fost înregistrate 1527 de incendii, în urma cărora 90 de persoane, inclusiv 3 minori și-au pierdut viața. În ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 27 situații de risc.

Cum a devenit Cameron Diaz mamă? A ajutat-o cea mai bună prietenă a sa
Articolul anterior
Incendiu în Moldova. Imagini îngrozitoare
Articolul următor