O moldoveancă și-a deschis propria afacere în Danemarca și îi uimește pe danezi cu dulciurile sale

O moldoveancă născută într-un mic sătuc din raionul Orhei și-a deschis propria afacere în Danemarca și îi îndulcește pe danezi și românii stabiliți în această țară, transmite TRM Moldova.

Snejana Râpă administrează o patiserie cu specific internaţional în Danemarca. S-a născut într-un sat mic din raionul Orhei – Târzieni. Studiile liceale şi facultatea le-a făcut la Iaşi, iar la scurt timp după absolvire a emigrat în Danemarca.

În plină pandemie, Snejana Râpă împreună cu soţul său au deschis o patiserie, unde se pot îndulci atât românii de pe ambele maluri ale Prutului, cât şi danezii.

Moldoveanca a absolvit gimnaziul din satul Mălăieşti, după care a plecat la studii în România. A absolvit liceul la Iaşi şi a luat licenţa în istorie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

A ezitat să se facă profesoară de istorie, în schimb intenţiona să studieze şi medicina. „Însă nu am reuşit să fac mare lucru. Am plecat în vizită la iubitul meu de atunci, soţul meu de acum, în Danemarca, unde mi-a plăcut foarte mult. Am rămas în Danemarca, am lucrat în mai multe domenii, aici m-am căsătorit şi avem doi copii, Mia de cinci ani şi Evelina de patru ani”.

A început să gătească dulciuri în perioada concediilor de îngrijire a copiilor. „A început totul din mica pasiune a soţului meu pentru dulce, dar şi din a mea pentru a găti. Iniţial găteam pentru prietenii noştri, la comandă”.

În urmă cu trei ani au deschis o întreprindere privată, iar camera de oaspeţi a fost transformată într-un mini laborator de patiserie. În toată această perioadă, Snejana a urmat şi cursuri de patisier.

„În luna septembrie a anului trecut am decis să închiriem un spaţiu. Într-o perioadă nefastă am avut marele curaj de a deschide un local micuţ. Uşa patiseriei noastre a fost deschisă în luna noiembrie, iar de trei luni încoace lucrăm împreună cu soţul cot la cot şi îndulcim moldovenii, românii, dar şi danezii”, a menţionat moldoveanca.

Colete din Republica Moldova, trimise către conaționalii de peste hotare, reținute de polițiștii de frontieră

Colete din Republica Moldova, cu bunuri în valoare de peste 25.000 lei românești, echivalentul a peste 100.000 de lei moldovenești, care urmau să ajungă la moldovenii de peste hotare, au fost reținute pe 25 ianuarie de către poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Potrivit Poliției de Frontieră din România au fost supuse controlului patru autoutilitare încărcate cu bagaje şi colete. Astfel, au fost depistate 1248 litri de vin, 230 litri cu alcool şi 218 kilograme de produse alimentare de origine animală (carne, lapte, ouă, brânză), de provenienţă Republica Moldova, pentru care persoanele nu deţineau documente legale.

Alcoolul a fost confiscat, iar bunurile de origine animală au fost predate autorităţii sanitar veterinare pentru a fi distruse.

Persoanele care transportau coletele au fost sancţionate cu amenzi în valoare de 30.000 lei românești, echivalentul a peste 125.000 de lei moldovenești.

Camioane cu lemne din România, în drum spre Chișinău

Primele cinci camioane cu lemne de foc din România urmează sa ajungă astăzi în Republica Moldova. E o primă tranșă din cei 130 mii de metri cubi de lemn cumpărați din România cu sprijinul Înaltului Comisariat a Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Doar 24 de camioane cu 307 metri cubi de lemn confiscate în 2021 în urma  apelurilor privind transporturi suspecte de lemn

Reprezentanţii Ministerului Mediului de la Chișinău au declarat că lemnele vor fi distribuite solicitanților din raioanele Glodeni și Cantemir, deoarece în aceste regiuni este mai puţin teren împădurit. Lemnele vor ajunge la primării și apoi vor fi distribuite pensionarilor, veteranilor de război şi persoanelor vulnerabile.

Lemnul de foc a fost cumpărat din România la un preţ preferenţial. Deşi iarna şi-a intrat de mult în drepturi, mulţi dintre cetăţenii care au vrut să cumpere lemne de la stat și sunt inscriși pe listele de aşteptare, nu au primit nimic.

Moscova recunoaște că a trimis din greșeală la moarte mii de ruși. Bilanțul procurorului general privind ”mobilizările ilegale” pentru Ucraina

Procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, a anunțat marți, 31 ianuarie, că peste 9.000 de cetăţeni ruşi care au fost ”mobilizaţi ilegal” pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina au revenit la casele lor, relatează EFE.

Anunțul a fost făcut în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Krasnov a precizat că unii dintre aceștia, ”din motive de sănătate, nu ar fi trebuit să fie mobilizaţi în niciun caz.”

Pentru susţinerea trupelor ruse angajate în campania militară declanşată împotriva Ucrainei anul trecut în februarie, Putin a ordonat în septembrie mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti. Au fost mobilizaţi în total circa 318.000 de soldaţi, dintre care aproximativ 150.000 s-au alăturat contingentului desfăşurat în Ucraina, ceilalţi fiind în instrucţie.

Anunţul mobilizării a generat plecări masive ale bărbaţilor ruşi cu vârsta de încorporare către ţări precum Kazahstan, Georgia, Mongolia, Finlanda sau Armenia. Au survenit, de asemenea, protestele, mai ales în regiunile îndepărtate de Moscova şi Sankt Petersburg, după ce au fost mobilizaţi rezervişti cu probleme de sănătate sau taţi cu familii numeroase.

Mai mult, unii dintre cei mobilizaţi sau familiilor lor s-au plâns de insuficienţa echipamentelor şi de condiţiile precare din cazărmi, neajunsuri recunoscute în cele din urmă de oficialii ruşi, care au promis măsuri de îndreptare a lor.

”Mobilizarea s-a desfăşurat într-o perioadă scurtă de timp şi a relevat numeroase probleme importante, care au devenit o lecţie pentru mulţi”, a semnalat procurorul general. Acesta a subliniat necesitatea reorganizării evidenţelor militare şi crearea unor baze de date adecvate.

sursa

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman și-au spus adio după 9 ani împreună
Articolul anterior
Moldoveanca Iuliana Beregoi sărbătorește 1 milion de fani pe Tik Tok
Articolul următor