O nouă destinație turistică pentru moldoveni: de la Marea Mediterană la misterele pustiului Sahara

Timp de o săptămână am călătorit prin Tunisia ca să descoperim cultura, istoria și destinațiile turistice ale acestei țări. Ne-am relaxat pe plaje, am vizitat orașe, muzee și ne-am luat o doză de adrenalină în pustiul Sahara. Am interacționat cu localnicii, angajații hotelelor, bucătarii, artizanii, comercianții, autoritățile locale ca să-ți oferim o informație veridică și vastă despre această țară.

Ne-am aventurat în această călătorie fascinantă (un grup de jurnaliști moldoveni), pentru a descoperi frumusețile cunoscute și necunoscute ale Tunisiei. Prin intermediul operatorului de turism Join UP! Moldova, călătoria noastră a fost organizată până în cele mai mici detalii. Astfel, am reușit să savurăm din plin diversitatea culturală, peisajele spectaculoase și bogăția istorică a acestei țări nord-africane. 

Mai ales, că din această vară, moldovenii pot beneficia de zboruri directe din Chișinău către Tunisia, durata zborului este în jur de 3 ore. În plus, Join UP! Moldova vă propune sejururi în hoteluri de patru și cinci stele cu sistem all-inclusive, oferindu-vă astfel, o experiență confortabilă și de neuitat, la prețuri accesibile.

Întâmpinați pe Aeroportul Enfidha-Hammamet cu ospitalitatea tipică tunisiană.

Primul contact cu Tunisia a fost Aeroportul internațional Enfidha-Hammamet, un important punct de acces pentru turiștii care vizitează regiunea și stațiunile din apropiere. După ce am trecut de verificarea pașapoartelor și ne-am luat bagajele, am ajuns în sala de așteptare, unde era puțină agitație: doi domni se chinuiau să așeze perfect un panou cu Join UP!, o doamnă punea niște cutiuțe colorate pe o măsuță (era desertul tradițional tunisian, pe care l-am primit în dar la intrarea în țară), alt domn cu un zâmbet larg, ne-a întrebat dacă poate să facă poze pentru site-ul aeroportului. Era un fel de bucurie în tandem cu ospitalitate, atunci am înțeles că nu cunosc nimic despre această țară, chiar dacă am citit câte ceva despre istoria și cultura ei. Acești oameni ne-au făcut să ne simțim oaspeți importanți în casa și țara lor.

La ieșirea din aeroport, eram așteptați de Macram, șoferul microbuzului (era o curățenie ideală în autovehicul!). Acesta a și fost principalul mijloc de transport în călătoria noastră, mai târziu am înțeles că Join UP! colaborează cu Carthage Tourism & MICE din Tunisia, pentru a asigura turiștilor o călătorie confortabilă și un sejur fără griji.

Prima destinație Sousse – una dintre cele mai populare stațiuni turistice de pe coasta Mediteranei.

Peste 40 minute am ajuns în orașul Sousse, cunoscut pentru mixul său unic de istorie, cultură și modernitate, fiind o destinație turistică populară, în special, datorită plajelor cu nisip fin și impresionant de frumoase.

După ce am fost cazați în Hotelul Sousse Pearl Marriott Resort & Spa, un hotel de lux all-inclusive, unde ne-am putut relaxa și reîncărca bateriile pentru aventurile ce urmau, Hamdi (ghidul nostru) ne-a propus să vizităm cele mai importante atracții turistice din Sousse.

Hotelul Sousse Pearl Marriott Resort & Spa este un complex de lux situat în inima orașului Sousse, Tunisia, pe malul mării Mediterane. Acest hotel de cinci stele oferă o gamă largă de facilități și servicii de înaltă calitate, fiind o alegere excelentă pentru turiști. Hotelul dispune de mai multe restaurante care servesc o varietate de bucate internaționale și locale. Fie că preferați un bufet bogat sau o cină à la carte, opțiunile gastronomice sunt diverse și rafinate. Inclusiv, există mai multe baruri unde oaspeții pot savura băuturi răcoritoare, cocktailuri și gustări. Atmosfera este relaxantă, perfectă pentru socializare sau relaxare.

Muzeul Arheologic din Sousse, o destinație de neratat pentru pasionații de istorie și cultură.

În toată călătoria noastră, probabil am avut parte de cei mai buni ghizi pe care îi are Tunisia. Au fost 3 ghizi-povestitori care ne-au purtat pe urmele istoriei, ne-au deschis diversitatea culturală și ne-au provocat interesul față de locuri și oameni. De aceea, să nu vă mire scrierea amănunțită, nici pe departe nu reflectă informația oferită de acești minunați oameni.

Printre atracțiile remarcabile ale orașului în care ne-am oprit, se numără Muzeul Arheologic din Sousse, al doilea ca mărime din Tunisia, după Muzeul Bardo. Una dintre cele mai notabile atracții ale muzeului este colecția vastă de mozaicuri romane, datând din perioada în care Sousse, cunoscută atunci sub numele de Hadrumetum, era un important centru comercial și cultural al Imperiului Roman.

Mozaicurile împodobesc atât podelele, cât și pereții muzeului, ilustrând scene mitologice, de vânătoare și viața cotidiană a romanilor.

Unul dintre exponatele cele mai fascinante ale muzeului este capul meduzei Gorgona, localnicii îi spun în glumă ”Mona Lisa tunisiană”. Pe cât de curios, pe atât de înfricosător pare reflecția ei în oglindă.

Muzeul prezintă, de asemenea, artefacte din perioada punică și romană, inclusiv statuete și obiecte din ceramică. Aceste relicve oferă o privire detaliată asupra vieții și culturii locuitorilor din antichitate, evidențiind influențele diverse care au modelat regiunea de-a lungul secolelor.

Medina istorică, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Medina din Sousse este un exemplu impresionant de arhitectură islamică și reprezintă inima istorică a orașului. De forma unui labirint, cu străduțe înguste și pietruite, pline de bazaruri vibrante, unde localnicii vând produse tradiționale, de la textile și bijuterii, la mirodenii și suveniruri. Atmosfera autentică și agitată a medinei oferă vizitatorilor o experiență de neuitat. Incursiunea fascinantă în istoria și cultura locală, permite turiștilor să înțeleagă mai bine bogăția și diversitatea patrimoniului Tunisian, drept pentru care Patrimoniul Mondial UNESCO recunoaște valoarea universală a medinei din Sousse, conservând-o pentru generațiile viitoare și subliniind importanța sa istorică și culturală.

De altfel, fiecare oraș din Tunisia are propria Medină, aceasta reprezintă partea arabă veche a unui oraș, care a fost construită inițial ca o fortăreață, înconjurată de ziduri, iar în mijloc o Moschee, de la care pornesc mici străduțe pietruite, unde se desfășoară comerțul local. Trebuie să fii pregătit că vei fi asaltat de comercianții tunisieni care încearcă să-și vândă marfa. Un element esențial în comerțul tunisian este negocierea. Nu există prețuri afișate, totul se negociază. E o chestiune tradițională, pe care localnicii o practică cu destul umor. Poți să negociezi maxim și chiar să primești obiectul gratuit.

Port El Kantaoui, cunoscut pentru agrement și facilitățile turistice de top.

Bineînțeles, ne-am lăsat convinși de unii comercianți că ceea ce vând ei, nu vom mai găsi în altă parte, apoi ne-am deplasat în portul El Kantaoui – o stațiune modernă situată la nord de Sousse. Portul El Kantaoui este popular pentru iahting și sporturi nautice, inclusiv deține un teren de golf de renume internațional, atractiv pentru iubitorii acestui tip de sport.

În drumul nostru, am vizitat și Hotelul Iberostar Selection Kantaoui Bay, situat chiar pe malul mării Mediterane, în zona stațiunii Port El Kantaoui, aproape de port și de faimosul teren de golf. Hotelul este înconjurat de o frumoasă grădină verde și este proiectat în stil arhitectural oriental. Caracteristica principală a hotelului este centrul Thalasso cu trei etaje, unde oaspeții pot primi o gamă completă de servicii de sănătate și frumusețe.

Kairouan, unul dintre cele mai vechi orașe islamice și capitala covoarelor din Tunisia.

După ce am savurat briza mării Mediterane și ne-am răsfățat pe plajele mirifice din regiune, ne-am pornit să descoperim pustiul Sahara. În drumul nostru, am vizitat orașul Kairouan, considerat al patrulea cel mai sfânt oraș al Islamului, după Mecca, Medina și Ierusalim.

Orașul a fost un important centru de învățământ religios, iar numeroasele sale moschei și monumente reflectă acest statut.

Fiind considerat și capitala covoarelor, nu am ratat ocazia să vizităm atelierele, unde artizanii locali își expun cele mai deosebite exemplare de covoare, țesute manual, folosind tehnici transmise din generație în generație.

Una dintre principalele atracții ale orașului este Marea Moschee din Kairouan, considerată cea mai veche moschee din lumea musulmană și un exemplu remarcabil de arhitectură islamică timpurie, cei drept am reușit să o vedem doar în treacăt.

Aventurile noastre în Deșert: Cursa Paris-Dakar și Star Wars

După explorarea culturală și istorică din Sousse și Kairouan, am continuat călătoria prin deșertul Saharei. Această etapă a călătoriei ne-a oferit oportunitatea de a experimenta atât adrenalina unei curse legendare, cât și magia cinematografică a filmului Star Wars.

Tunisia a fost o parte importantă a celebrului raliu Paris-Dakar, unul dintre cele mai dure și mai prestigioase curse de off-road din lume. Cu ajutorul unor vehicule 4×4 special echipate, am traversat dunele înalte și vastele întinderi de nisip, simțind adrenalina și emoția pe care le trăiesc participanții la raliu-uri.

După această aventură, ne-am îndreptat către una dintre cele mai emblematice locații de filmare din istoria cinematografică – locurile unde au fost filmate scene din serialul ”Războiul Stelelor”. Tunisia a fost aleasă de regizorul George Lucas pentru a reprezenta planeta fictivă Tatooine (cei care au vizionat acest film, cu siguranță, își vor aminti).

Orașul Tozeur și Muzeul Dar Cherait

Ne-am oprit în orașul Tozeur. Organizatorii traseului turistic s-au gândit că avem nevoie de o doză de relaxare binemeritată, la Hotelul Ras El Ain.

Hotelul este poziționat în centrul orașului, oferă camere confortabile și bine utilate, potrivite pentru turiștii care doresc să se relaxeze și să se odihnească în timpul șederii lor în Tozeur.  Are o piscină exterioară, precum și o piscină interioară, perfect pentru relaxare completă.

De fapt, eram prea entuziasmați și curioși ca să trecem cu vederea Muzeul Dar Cherait, care se află la câțiva pași de hotel. Așa că ne-am cazat și am ieșit în oraș, fără ghid!

Apropo, poți să ieși din aria hotelului, te simți în siguranță, mai ales în orașele turistice, ai impresia că poliția este peste tot. Localnicii sunt foarte receptivi, prietenoși și surprinzător, cunosc câteva limbi: bineînțeles franceza (Tunisia a fost colonie franceză), unii pot comunica în engleză, alții cunosc câte puțin din rusă, uneori poți să auzi și ”bună ziua” în limba română.  La Muzeul Dar Cherait a fost mult mai simplu, pentru că sistemul audio al muzeului îți oferă opțiunea de a alege limba pe care o cunoști.

Se înserase de-a binelea, rămăsesem doar două persoane în Muzeu, Mohamed (ghidul muzeului) însă, ne-a lăsat să savurăm în liniște exponatele.

Lacurile sărate de la Chott el Jerid

După o noapte petrecută în orașul Tozeur, ne-am trezit la ora 3:00 dimineața, pentru a ne îndrepta spre lacurile sărate de la Chott el Jerid, aflate în inima deșertului. Deși lacurile sunt secate, ele se întind ca un vast deșert acoperit cu un strat de sare, oferind un peisaj uluitor și unic. Din cauza stratului de sare, nu crește nimic, nu vezi vegetație, păsări, insecte, decât oameni curioși.

Unul dintre cele mai așteptate momente ale călătoriei a fost întâmpinarea răsăritului de soare la Chott el Jerid. Răsăritul propriu-zis durează doar 30 de secunde, dar ai ocazia să vezi un spectacol de neuitat.

Pe măsură ce soarele începe să-și facă apariția la orizont, întregul peisaj se transforma într-o scenă de o frumusețe incredibilă. Stratul de sare de pe lacuri reflecta lumina soarelui, creând o strălucire orbitoare și un joc fascinant de culori. Atmosfera liniștită a dimineții, combinată cu acest fenomen natural spectaculos, a oferit o experiență profundă și memorabilă.

Orașul Douz, numit și „Poarta spre Sahara”.

Ajunși la Douz, ne-am pregătit pentru activitățile pline de adrenalină. Am ales să explorăm deșertul în două moduri: cu ATV-urile și pe cămile.

Cei mai aventuroși dintre noi s-au urcat pe ATV-uri și au pornit într-o cursă palpitantă printre dunele de nisip. Alți membri ai echipei, pentru o experiență mai tradițională și liniștită, au ales să meargă pe cămile.

Matmata sau ”Țara Troglodiților”

Călătoria noastră a continuat în ”Țară Troglodiților”, o regiune unică unde locuitorii, numiți berberi, își sapă locuințele în pământ, pentru a se proteja de temperatura extremă a deșertului. Aceste locuințe subterane, care par scoase dintr-o poveste science-fiction, sunt un exemplu remarcabil de adaptare a omului la condițiile dure ale mediului înconjurător.

Aceste locuințe sunt, de obicei, organizate în jurul unei curți centrale, care servește ca un punct de ventilație naturală.

Locuitorii din Matmata au păstrat tradițiile și tehnicile de construcție de-a lungul secolelor, iar astăzi, localitatea este o atracție turistică populară, datorită arhitecturii sale neobișnuite și a peisajului spectaculos.

Am interaționat cu locuitorii, care ne-au servit cu lipii și ulei de olive (probabil a fost cel mai gustos ulei de olive pe care l-am mâncat vreodată, așa am aflat că există diferențe între olive și măsline și că Tunisia se laudă cu cel mai delicios ulei de olive, care se prepară în formula tradițională, ”de mâna omului”, fără implicarea tehnicilor industriale).

Pentru a ne bucura pe deplin de bucătăria tradițională tunisiană, am luat prânzul într-un restaurant din Matmata.

El Djem: Explorarea Uimitorului Amfiteatru Roman

Călătoria noastră a continuat în orașul El Djem, o destinație renumită pentru amfiteatrul său roman, unul dintre cele mai bine păstrate din lume, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Acest monument impresionant ne-a oferit o incursiune fascinantă în trecutul glorios al Imperiului Roman și ne-a lăsat uimiți de măreția și complexitatea sa. Cunoscut și sub numele de Colosseumul din Africa, este un simbol al puterii și ingeniozității romane. Construit în secolul al III-lea, acesta putea găzdui între 30.000 și 35.000 de spectatori, fiind al treilea cel mai mare amfiteatru din lume, după Colosseumul din Roma și Amfiteatrul din Capua.

Istoricii spun că acest Colosseum a fost construit pentru a demonstra puterea și măreția Romei în Africa de Nord. Arhitectura sa complexă include galerii subterane, arene vaste și sisteme de scurgere ingenioase. Deși o parte a structurii a fost deteriorată de-a lungul timpului, multe dintre secțiunile originale au rămas intacte, permițându-ne să ne imaginăm cum arătau spectacolele grandioase de gladiatori și evenimentele publice care aveau loc aici.

Ne-am aventurat să mergem și în galeriile subterane, unde gladiatorii și animalele erau ținute înainte de a intra în arenă. Atmosfera este încărcată de poveste și mister, iar fiecare colț al amfiteatrului pare să suspine amintiri dintr-o epocă demult apusă.

Am avut ocazia să urcăm pe treptele înalte și să ne așezăm pe locurile unde spectatorii romani urmăreau luptele sângeroase. De la înălțime, am putut aprecia mai bine designul ingenios al amfiteatrului și modul în care acustica sa permitea vocilor să se audă clar, chiar și în cele mai îndepărtate colțuri ale arenei.

Capitala Tunis și Muzeul Bardo

Drumul nostru a continuat în capitala Tunisiei, orașul Tunis, unde am avut ocazia să vizităm Muzeul Bardo, unul dintre cele mai importante și impresionante muzee din lume. Acest muzeu este renumit pentru vasta sa colecție de mozaicuri romane, dar adăpostește și comori din diferite etape ale istoriei tunisiene, oferind o incursiune captivantă în trecutul bogat al acestei regiuni.

Expozițiile includ artefacte din războaiele punice, perioada creștină și arabo-musulmană. Fiecare secțiune a muzeului oferă o perspectivă profundă asupra evoluției culturale și istorice a Tunisiei, evidențiind influențele diverse, care au modelat această regiune.

Unul dintre cele mai valoroase exponate ale Muzeului Bardo sunt câteva pagini din Coranul Albastru, un manuscris unic și celebru realizat în Tunisia. Acesta este scris cu litere de aur pe pergament subțire vopsit în albastru închis. Coranul Albastru este considerat una dintre cele mai prețioase moșteniri culturale tunisiene și atrage numeroși vizitatori datorită frumuseții sale extraordinare și semnificației istorice.

Sidi Bou Said sau „Santorini Tunisian”, localitatea inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO

În cadrul călătoriei noastre am avut privilegiul să descoperim un loc unic, situat pe un deal, cu vedere la Marea Mediterană. Cu străzi înguste, case albe cu uși și ferestre albastre, și grădini pline de flori colorate, amintesc de faimosul Santorini din Grecia. Cafenelele și restaurantele oferă locuri perfecte pentru a savura un ceai de mentă tradițional sau alte delicatese tunisiene, în timp ce admiri priveliștea splendidă a mării.

Sidi Bou Said este, de asemenea, un loc popular printre artiști. Acesta găzduiește numeroase galerii de artă și ateliere de pictură, unde am putut admira lucrări de artă locală, inspirate de frumusețea și spiritul acestui loc magic.

Ne-am oprit la restaurantul La Villa Blue, cel mai cunoscut din această zonă, ca să luăm prânzul. Ne-am relaxat într-o ambianță elegantă, cu vedere la mare, și am experimentat delicii culinare de neuitat.

Descoperind Cartagina: Orașul Antic al Gloriei

O altă destinație fascinantă din călătoria noastră prin Tunisia a fost vizitarea vechii Cartagine, un oraș cu o istorie impresionantă și un patrimoniu cultural remarcabil. Situată lângă capitala Tunis, Cartagina a fost unul dintre cele mai mari și mai influente orașe ale lumii antice, rivalizând cu Roma în putere și splendoare.

Cartagina a fost fondată în secolul al IX-lea î.Hr. de către fenicienii din Tyr și a devenit rapid un centru comercial și maritim de primă importanță. Orașul a cunoscut apogeul său în timpul războaielor punice, când a rivalizat cu Roma pentru controlul asupra Mediteranei. Cele trei războaie punice, în special al doilea război punic condus de celebrul general Hannibal, au marcat istoria Cartaginei, culminând cu distrugerea orașului de către romani în 146 î.Hr.

Vizitarea siturilor arheologice din Cartagina ne-a oferit o imagine detaliată a măreției și complexității acestui oraș antic, care rămâne un loc de mare semnificație istorică și culturală, o destinație esențială pentru orice iubitor de istorie și arheologie.

Hammamet: Un Paradis pentru Relaxare

Punctul final al traseului nostru turistic a fost orașul Hammamet, situat pe coasta sud-estică a Tunisiei, cunoscut pentru nisipul său fin și apele cristaline ale Mediteranei. Plajele sale întinse și curate sunt perfecte pentru plimbări relaxante, înot și diverse activități acvatice. Atmosfera liniștită și peisajele pitorești fac din Hammamet un loc ideal pentru cei care doresc să evadeze.

Orașul este faimos și pentru centrele sale de talasoterapie, care utilizează apa de mare și alte substanțe marine în diferite proceduri de revigorare a corpului. Aceste centre sunt integrate în complexele hoteliere de lux și oferă o gamă largă de tratamente pentru sănătate și frumusețe.

În hotelul în care am fost cazați, Royal Azur, am avut acces la centrul de talasoterapie de ultimă generație, Bio Azur. Acesta includea piscine cu apă de mare și o varietate impresionantă de tratamente și proceduri.

Hotelul Royal Azur din Hammamet este un simbol al eleganței și confortului, oferind oaspeților săi o experiență de neuitat pe malul Mediteranei. Situat într-o locație pitorească, hotelul este renumit pentru serviciile sale de înaltă calitate și facilitățile moderne. Oaspeții se pot bucura de camere spațioase și bine echipate, multe dintre ele oferind priveliști spectaculoase cu vedere la mare. Hotelul oferă, de asemenea, o gamă variată de activități recreative și opțiuni gastronomice, de la restaurante gourmet la baruri confortabile, unde oaspeții pot savura delicatese locale și internaționale. Cu grădini luxuriante și plaje private, Royal Azur este o destinație ideală pentru cei care doresc să combine luxul cu frumusețea naturală a Hammametului.

Vizita noastră la Hammamet a fost un final perfect pentru călătoria în Tunisia. Plajele sale idilice și centrele moderne de talasoterapie ne-au oferit o combinație ideală de relaxare și revitalizare.

Surpriza ultimei zile a fost invitația la un cooking show, în aer liber, unde gazdele ne-au întâmpinat cu muzică românească, iar bucătarul-șef ne-a învățat să peparăm bucate tradiționale tunisiene.

Ultima seară în Tunisia a fost cu totul specială, datorită directorului Carthage Tourism & MICE, Irina Bucadida, directorului comercial, Khalil Mohamed Faji, și tuturor membrilor echipei care ne-au asigurat o călătorie de vis. În restaurantul hotelului am gustat din delicii tradiționale tunisiene și am fost încântați de muzica locală care a completat perfect atmosfera. A fost o experiență memorabilă, plină de savoare și autenticitate, care ne-a făcut să ne simțim cu adevărat speciali.

Dacă te-ai hotărât să vizitezi Tunisia, fie că optezi pentru odihnă activă (alegi un traseu turistic) sau relaxantă (pe malul mării Mediterane), trebuie să cunoști câteva lucruri:

  1. Moldovenii nu au nevoie de viză pentru a călători în Tunisia, în schimb, este necesar să fii inclus în cadrul unui tur turistic organizat, acest lucru poate fi asigurat de către Join UP!Moldova. Operatorul de turism asigură bilete de avion dus-întor, cazare în hoteluri de patru și cinci stele cu sistem all-inclusive, transport de/și spre aeroport, ghid etc.
  2. Valuta națională a Tunisiei este dinarul (1 dolar costă 3 dinari, 1 euro – 3,3 dinari). Cursul de schimb valutar este același peste tot și poți schimba valuta în dinari, chiar și în hotel.
  3. Limba oficială este araba, însă majoritatea tunisienilor vorbesc fluent și limba franceză. Inclusiv, denumirile de străzi, magazine, clădiri sunt scirse în limba arabă și în limba franceză. De asemenea, poți comunica cu localnicii în limba engleză.  
  4. În regiunea hotelurilor ai rețea Wi-Fi, dacă dorești să călătorești pe teritoriul Tunisiei, mai bine cumpăra-ți o cartelă de la operatorul local de telefonie, fie chiar de la Aeroport sau din orașul în care te-ai cazat, costă mai puțin de un euro.
  5. Comparativ cu multe alte destinații turistice, Tunisia oferă o experiență de călătorie excelentă la un preț rezonabil. De la cazare la mâncare și activități, costurile sunt relativ scăzute, ceea ce face din Tunisia o destinație accesibilă pentru majoritatea călătorilor.
  6. Siguranța este la nivel. În ultimii ani, Tunisia a investit mult în securitatea turiștilor, făcând-o una dintre cele mai sigure destinații din Africa de Nord. Poliția turistică și măsurile de siguranță în hoteluri și atracții turistice sunt eficiente și bine puse la punct.
  7. Poți să îmbraci orice haină în care te simți confortabil. Chiar dacă este o țară musulmană, nu există restricții cu referire la îmbrăcăminte. Pe stradă vezi oameni îmbrăcați modern și divers. Unica atenționare este să te îmbraci conform recomandărilor medicilor și să folosești creme cu protecție solară, ca să te protejezi de razele solare.

Cum să reduci căldura din mașină pe vreme extremă

Temperaturile extreme afectează negativ orice mașină. Vara aceasta se anunță a fi una dintre cele mai călduroase din istoria înregistrată a României, cu temperaturi care depășesc limita de 40 de grade celsius. Căldura extremă poate dăuna sănătății unui vehicul, ducând la reparații costisitoare și la o valoare reziduală mai mică, informează unica.md cu referire la un articol al CarVertical.

Având în vedere aceste lucruri, experți din cadrul companiei de date auto carVertical vin cu sfaturi utile despre cum să poți minimiza riscul de supraîncălzire a mașinii ca să o menții în formă optimă pe tot parcursul verii.Parchează la umbrăDacă este posibil, nu lăsa niciodată mașina direct în razele soarelui pentru perioade lungi de timp. Căldura poate distruge interiorul din piele până în punctul în care acesta începe să crape. Ca să nu mai vorbim de faptul că soarele afectează vopseaua mașinii și orice piese din plastic.Desigur aceste daune nu se întâmplă de pe o zi oe alta, dar dacă vrei să-ți păstrezi mașina într-o stare bună pe o perioadă lungă de timp, parchează-o la umbră sau într-un garaj. Până și să te urci într-o mașină încinsă este neplăcut și vei consuma multă energie ca s-o răcești.Matas Buzelis, expert auto din cadrul carVertical, sugerează să parchezi mașina în așa fel încât să nu fie cu fața la soare.„Nu este nimic mai neplăcut decât să intri într-un vehicul și să te așezi pe scaunele din piele neagră care au fost expuse direct la razele soarelui preț de câteva ore. Asigură-te că mașina este poziționată în așa fel încât soarele bate din spate până în momentul în care trebuie să te sui la volan, astfel încât scaunele și volanul să nu se încălzească prea tare” – explică domnul Buzelis.Deschide puțin toate ferestreleDacă păstrezi geamurile laterale deschise câțiva centrimetri, chiar și atunci când mașina este parcată afară, direct la soare, temperatura din cabină nu va fi insuportabilă.„Aerul cald urcă și se evaporă prin geamurile deschise. Mai mult, dacă există chiar și cea mai mică urmă de vânt, interiorul mașinii va fi mult mai răcoros decât în cazul în care geamurile ar fi fost lăsate complet închise” – spune Buzelis.Asigură-te că aerul condiționat funcționează la capacitate optimăÎnainte să înceapă vara și temperaturile să urce vertiginos, este important să vezi care este starea sistemului de aer condiționat. Dacă încă n-ai mers cu mașina la service, poate ar fi cazul s-o faci. Un filtru de aer murdar, un termostat defect sau gurile de ventilație blocate te vor face să te simți ca și cum ai fi într-o saună când îți conduci mașina. Asigură-te că aparatul de aer condiționat funcționează așa cum trebuie și că-ți poate oferi confortul pe care-l meriți.Nu aștepta până în ultimul minut pentru a remedia eventualele probleme de AC, coada de așteptare la service este mai lungă decât crezi pe timp de vară.Monitorizează presiunea în anvelopeVremea caldă duce la creșterea presiunii în anvelope, fenomen care în cazuri rare poate provoca o explozie. Pentru fiecare creștere de 10°C a temperaturii, presiunea în anvelope crește și ea cu 0,1 bar, chiar și atunci când mașina stă pe loc.Verifică regulat presiunea în anvelope ca să fii sigur că sunt umflate respectând cu strictețe recomandările producătorului. Căldura poate duce și la o uzură prematură, așa că fii atent la grosimea cauciucului. În caz contrar, riști să-ți fie afectate manevrabilitatea și frânarea mașinii, punându-te în situații periculoase când conduci.„Presiunea crescută face ca segmentul de mijloc al anvelopei să se uzeze mai repede decât părțile exterioare sau cele laterale. Dacă nu inspectezi presiunea la fiecare câteva mii de kilometri, anvelopele se pot uza și prin urmare vor avea o aderență slabă pe un carosabil umed” – explică expertul auto al carVertical.Verifică nivelul antigelului/lichidului de răcireMajoritatea motoarelor auto funcționează optim în intervalul de temperatură cuprins între 90°C și 105°C. Prin urmare, dacă nu este suficient lichid de răcire, motorul se poate supraîncălzi. Când afară este extrem de cald, aceste procese sunt accelerate.Verifică toate furtunele și vezi dacă există fisuri, deoarece ultimul lucru pe care-l vrei într-o zi fierbinte de vară este să ai de-a face cu o scurgere de lichid. Dacă nivelul lichidului de răcire este insuficient, completează-l cât mai repede ca să-ți protejezi motorul.Folosește parasolareParasolare reflectă lumina soarelui, păstrând interiorul mașinii mai răcoros. Dacă în timpul verii trebuie să parchezi vehiculul în spații deschise, parasolare mențin temperatura din interior la un nivel mai scăzut. Estimările spun că te poți aștepta la o reducere de până la 25% a temperaturii interioare a mașinii atunci când folosești un parasolar.Menține un nivel adecvat al uleiului de motor și a celorlalte lichide Căldura reduce vâscozitatea uleiului de motor – devine mai subțire și nu lubrifiază atât de bine piesele autoturismului. Gradul crescut de frecare duce, de asemenea, la un consum mai mare de combustibil. Este important să schimbi uleiul la timp, altfel vei afecta sănătatea mașinii.Asigură-te că ai suficient ulei de motor pe tot parcursul verii și verifică toate celelalte lichide ale mașinii (de frână, transmisie și servodirecție).Verifică bateriaÎn timp ce mulți șoferi cred că doar temperaturile scăzute afectează sănătatea bateriei și vara are un impact mare asupra acesteia. Căldura extremă poate face ca electroliții bateriei să se evapore, să crească coroziunea și să provoace sulfatare. Bateriile folosite în țările cu climă caldă au de obicei o durată de viață mai scurtă decât cele utilizate în zone cu climă blândă.Dacă nu ai mai verificat starea bateriei de câțiva ani de zile, este o idee bună să o faci acum ca să nu te trezești într-o zi că nu mai poți să pornești mașina.Răcorește-ți mașina înainte s-o conduci Când ai intrat într-o mașină încinsă te simți ca și cum mergi printr-un câmp de lavă. Cel mai bun sfat – nu face asta! Înainte de a porni la drum, deschide toate ușile și pornește aerul condiționat, astfel încât mașina să se răcească. Nu doar că este neplăcut să conduci într-o mașină fierbinte la interior da-i și riscant, având în vedere că poți ameți sau ți se poate face greață.Când pornești la drum, ține geamurile deschise câteva minute ca să iasă tot aerul cald rămas în interior. Închide geamurile numai când sistemul de aer condiționat începe să scoată aer rece.Depui ceva mai mult efort să-ți întreții mașina vara, dar nu atât de mult încât să-ți dea dureri de cap. Cu ceva planificare și dacă faci lucrări mici de rutină regulat, te asiguri că mașina ta va fi în cea mai bună stare pentru a rezista chiar și în zilele fierbinți de vară. 

Moldova va primi un grant pentru construcția locuințelor sociale eficiente energetic

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda țării noastre un grant în valoare de 6 milioane de euro pentru asigurarea standardelor de eficiență energetică pentru locuințele sociale care urmează a fi construite sau renovate. Comisia economie, buget și finanțe va propune plenului Parlamentului ratificarea unui ACORD care prevede acest lucru, scrie stiripesurse.md.

Acordul de grant dintre țara noastră și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei vizează implementarea măsurilor de eficiență energetică ale proiectului „Locuințe publice III”. Acesta prevede construcția sau renovarea a 450 de locuințe sociale, precum și a căminelor studențești și azilurilor de bătrâni. Respectiv, vor fi implementate măsuri de eficiență energetică care vor reduce emisiile de CO2, vor asigura creșterea nivelului de confort și calitatea aerului, vor reduce sarcina energetică pe termen lung.

Pentru implementarea proiectului, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a acordat țării noastre un împrumut de 20 de milioane de euro. Pe lângă acest grant, Fondul de Investiții Verzi și Sociale va acorda încă un milion de euro, finanțarea fiind nerambursabilă.

De asemenea, contribuția Republicii Moldova este constituită din partea financiară în mărime de 1,1 milioane de euro de la autoritățile publice locale sau entitățile publice, și partea non-financiară, care constă în terenuri sau construcții nefinalizate, documentație tehnică și expertiză tehnică a construcțiilor, în mărime de 6,2 milioane de euro.

Proiectul „Locuințe publice III” va fi implementat până la 30 iunie 2029.

Un primar care s-a îngrășat, susținut de localnici: un sat întreg aleargă cu el ca să slăbească

Primarul Luciano Fregonese, 47 de ani, din Valdobbiadene, intenţionează să slăbească şi aproape tot oraşul său a decis să alerge cu el, pentru a-l încuraja. Fregonese cântăreşte 130 kg şi nu a făcut niciun secret din dificultăţile pe care le are cu alimentaţia, scrie sursazilei.ro.

Cu toate acestea, edilul are o mare voinţă şi o echipă cu adevărat incredibilă alături de el.În fiecare joi seara, jumătate din sat îl însoţeşte şi aleargă alături de el pentru a-l ajuta să slăbească.Acest lucru l-a ajutat, de asemenea, să îşi întărească legătura cu concetăţenii săi, care îl susţin şi îl încurajează în aventura sa de săptămâni întregi, ţinându-i companie. A devenit o plimbare vioaie pe străzile oraşului, în timpul căreia cetăţenii creează legături şi mai puternice şi profită de ea şi pentru a semnala ceva în neregulă administraţiei.Joggingul de seară a devenit o activitate care a implicat iniţial câţiva locuitori. În săptămânile următoare, numărul participanţilor a crescut până a ajuns la un grup de 150 de persoane.„M-au făcut gras acum ceva timp, au scris pe un perete. Nu m-am simţit jignit, după 20 de ani ca administrator, acesta este rezultatul.

Administrarea te îngraşă, obligaţiile conviviale, deliberările lungi cu efecte mortale asupra participanţilor te îngraşă”, a declarat primarul, recent confirmat pentru a treia oară.Între prânzurile de afaceri şi întâlnirile cu susţinătorii a luat în greutate în jur de zece kilograme în fiecare an, dar acum întreaga ţară îl încurajează.

Uluitor în România! Un primar din județul Neamț a câștigat alegerile din arest!
Articolul anterior
China își strecoară producția auto în Europa, sub privirile Bruxelles-ului. Mașinile electrice chinezești, la mare căutare
Articolul următor