O nouă escrocherie: poți rămâne fără bani pe card ,,comandând pizza sau alte produse de catering”. Poliția avertizează!

Poliția Republicii Moldova atenționează despre un nou fenomen de fraudă de tip phishing. Cazurile s-au intensificat de la începutul lunii iunie.

Un nou fenomen de fraudă: Cum pot fi amăgiți oamenii când comandă pizzaFoto: poliția.md

Potrivit poliției, fraudele sunt create prin multe site-uri asemănătoare celor care comercializează pizza sau oferă servicii de catering.

Atunci când cetățenii fac o comandă, indică datele cardului și codul se securitate primit prin SMS pentru confirmarea tranzacției. Astfel, le sunt sustrași bani de pe card.

Poliția menționează că în continuare se atestă și cazuri în care infractorii prin intermediul mesageriilor instantanee contactează persoanele care au plasat anunțuri de comercializare a unor bunuri pe platformele de anunțuri.

Ulterior, sub pretextul că nu se pot apropia pentru a ridica bunul, propun victimelor de a-l transmite prin poștă.

În acest context, Poliția recomandă cetățenilor să respecte următoarele reguli de securitate:

– Nu divulgați nimănui (nici personalului băncii) informațiile Dvs. personale sau datele cardului bancar, (numărul de card, data expirării, codul PIN, codul de securitate format din 3 cifre tipărit pe partea verso a cardului, codul de securitate primit prin SMS sau la adresa de e-mail de la bancă pentru efectuarea tranzacției în mediul on-line);

– Accesați doar site-urile pe care le cunoașteți sau cu care ați mai interacționat,  fiți atenți la denumire, să corespunda perfect;

– Verificați lunar extrasul de cont, astfel încât, dacă apar tranzacții suspecte, adresează-te băncii cât mai repede;

– Fiți atenți la website-rile plasate în mod prioritar în cadrul serviciilor de căutare sau a website-rilor care au textul ”Anunț”, luând în considerare că infractorii reclamă site-rile fake.

Important! În cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat Poliția și unitatea bancară.

Oferă în această vară cel mai deosebit cadou pentru familia ta!
Articolul anterior
Călătorii care nu pot intra pe teritoriul Franței, chiar dacă dețin certificate de vaccinare
Articolul următor
Alte articole interesante