O nouă lovitură pentru Kremlin. Kazahstanul s-a retras din acordul CSI privind Comitetul Monetar Interstatal

Kazahstanul s-a retras din acordul Comunității Statelor Independente (CSI) din 1995 privind Comitetul Monetar Interstatal, anunțat Ukraine Today, citând presă din Kazahstan.

Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a dat deja un decret în acest sens, relatează presă locală.

„Se aprobă protocolul privind denunțarea acordului privind înființarea Comitetului Monetar Interstatal din 26 mai 1995, încheiat la Minsk la 25 octombrie 2013”, se arată în decret.

Documentul a intrat deja în vigoare.

Trebuie remarcat faptul că acest comitet a fost creat pentru a promova cooperarea multilaterală în domeniul plăților și de creditelor în valută, convergență și îmbunătățirea legislației valutare care afectează relațiile multilaterale de decontare și de creditare, dezvoltarea formelor și metodelor de coordonare a politicii monetare și valutare a statelor membre ale acordului privind crearea unei uniuni de plata a statelor membre ale CSI, precum și cooperarea și implementarea acțiunilor coordonate în materie de control valutar.

Luna trecută, Rusia a oprit transportul de petrol kazah prin terminalul portului Novorossiysk. Pretextul a fost eliminarea din port a minelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Problemele au început să apară după ce Tokayev, în timpul vizitei sale la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF), a anunțat că este imposibil să recunoască independența „Republicii Populare Donețk” și a „Republicii Populare Luhansk”.

Apoi, Ministerul de Finanțe din Kazahstan a publicat un proiect de ordin care interzice furnizarea de bunuri către Rusia și Belarus, care au intrat sub incidența sancțiunilor occidentale.

De asemenea, Tokayev a instruit compania națională de petrol și gaze să organizeze vânzări de petrol care să ocolească Rusia.

sursa

Au început îmbrâncelile la protest. O femeie a fost escortată de poliție, după ce protestatarii Șor au vrut s-o atace

Simpatizanții partidului Șor organizează și astăzi, 2 octombrie, un protest în centrul capitalei. Manifestația nu este lipsită de violențe.

Au început îmbrâncelile la protestul din fața Președinției. O femeie care a venit să protesteze împotriva partidului Șor, a fost luată cu asalt de către protestatarii, adunați pentru a da jos actuala guvernare. Pentru a nu duce situația la un conflict direct, polițiștii au fost nevoiți să o conducă pe femeie, într-un loc mai sigur, transmite www.tv8.md.

Din imaginile surprinse de echipa TV8, se vede cum femeie stă lipită de gard, în spatele polițiștilor strigând „Șor la pușcărie”, iar în față, protestatarii încercau să ajungă la ea și să-i răspundă agresiv. Polițiștii au reușit să le țină rezistență, dar, într-un final, ca să nu se ajungă la mai rău, femeia a fost evacuată de acolo.

13 copii au fost uciși în convoiul civil atacat de ruși la Harkov

Ucraina acuză forțele ruse că au ucis 24 de civili, dintre care 13 copii, în atacul asupra convoiului de mașini care încercau să părăsească zona de luptă din Kupiank, în regiunea Harkiv. Serviciul ucrainean de securitate SBU a publicat imagini cutremurătoare cu trupuri de civili împușcați pe marginea drumului sau carbonizați în mașini, scrie Digi24.

Bilanțul inițial, anunțat sâmbătă, era de 20 de morți. Convoiul de mașini a fost atacat la ieșirea din orașul Kupiansk. Mașinile sunt ciuruite de gloanțe, iar o parte din ele au fost incendiate. Ocupanții lor au fost împușcați, unii dintre ei în mașină, alții pe marginea drumului. Câțiva oameni au fost carbonizați odată cu mașinile în care se aflau.

Un oficial ucrainean a declarat duminică, potrivit The Guardian, că un alt atac care a avut loc vineri asupra unui convoi civil, în apropiere de orașul Zaporojie, s-a soldat cu moartea a 30 de civili și a unui polițist.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în mesajul său de sâmbătă noapte că Rusia pierde lupta, iar lumea nu va permite o întoarcere la vremurile de cuceriri coloniale. Liderul de la Kiev a anunțat că în cursul acestei săptămâni au recucerite mai multe orașe ocupate de ruși în Donbas şi vor fi şi mai multe.

Moldova a obținut aurul la un turneu internațional de gimnastică ritmică

Sportivele Școlii Sportive a Rezervelor Olimpice au urcat pe podium la un turneu internațional care a avut loc în Spania.

Fetele au devenit învingătoare, deși nu au o sală personală unde să se antreneze, ele fiind nevoite să se pregătească de competiții în sala luptelor greco-romane. 

Pe piesa „Trenulețul” a formației Zdob și Zdub și frații Advahov, tinerele noastre gimnaste cu vârste cuprinse între 8 și 10 ani au evoluat în premieră la un turneu internațional în Spania în această lună în orașul Figueres. 

În proba de ansamblu, talentatele sportive de la Școala Sportivă a Rezervelor Olimpice au reușit să încânte asistența și au urcat pe prima treaptă a podiumului după ce sau impus în fața unor țări ca Franța, Ucraina, Spania sau Italia. Foarte modeste din fire, gimnastele au declarat că nu s-au așteptat la un asemenea rezultat, însă sunt fericite că au dat lovitura. 

Majoritatea fetelor au revenit cu medalii. Sunt gimnaste care s-au remarcat, iar altele au cucerit aurul.

Tinerele gimnaste se antrenează zilnic în locul unde, de regulă, se pregătesc luptătorii de stil greco-roman. 

Sportivele, dar și antrenorii se plâng că nu dețin cele mai bune condiții de antrenament, iar cea mai mare problemă este că nu au o sală proprie. 

Chiar dacă nu dețin o sală personală de antrenament, gimnastele noastre revin de fiecare dată cu numeroase medalii de la turneele internaționale. 

Începând cu grupele preventive de pregătire până la avansați, Școala Sportivă a Rezervelor Olimpice deține aproximativ 150 de gimnaste. 

sursa: www.tv8.md

Un general rus acuză SUA că a înmulțit căpușe în Ucraina ca să-i infecteze pe ruși cu Boala Lyme
Articolul anterior
Moscova a renunțat la termenul „operațiune specială”. Putin a început să folosească cuvântul „război”
Articolul următor