O premieră istorică a avut loc noaptea trecută. Două femei au petrecut șapte ore în afara stației spațiale internaționale

Astronautele americane Christina Koch și Jessica Meir au făcut istorie ducând la bun sfârșit prima misiune spațială feminină în afara stației. Cele două femei au petrecut șapte ore și 17 minute în afara stației spațiale internaționale, având misiunea de a înlocui o baterie. În timpul cât au avut Pământul “la picioare”  au fost sunate de președintele Donald Trump.

separator
Pentru Koch a fost a patra ieșire în afara stației, iar pentru Meir, prima. Prima femeie cosmonaut care a condus o acțiune în afara stației orbitale a fost rusoaica Svetlana Savitskaya în 1984, urmată îndeaproape de astronauta NASA Kathy Sullivan. Alte 12 americance au condus 40 de activități în afara stațiilor spațiale în ultimii 35 de ani. Koch și Meir ridică numărul la 14.

Pe 14 martie 2019, Koch a fost trimisă pe Stația Spațială Internațională să se alăture echipei, împreună cu alți doi cosmonauți rusul Aleksey Ovchinin și americanul Nick Hague. Prima misiune în afara stației era planificată pe 29 martie, împreună cu o altă cosmonaută, Anne McClain, dar atunci a fost înlocuită de colegul american. Așa se face că prima misiune în afara stației formată doar din femei s-a petrecut pe 18 octombrie. NASA a decis, tot o premieră, prelungirea misiunii unei astronaute aflate pentru prima dată în spațiu: Koch va rămâne pe ISS până în februarie 2020, urmând să dețină recordul feminin de stat continuu în spațiu – 335 de zile. Următoarea clasată e tot o americancă, Peggy Whitson, cu 328 de zile.

Meir este inginer de zbor, are dublă cetățenie (americană și suedeză, după mamă) și a fost lansată spre ISS pe 25 septembrie 2019. Are în program trei ieșiri în afara stației pentru a ajuta la instalarea unei noi baterii litiu-ion. Este programtă să revină pe Pământ în primăvara lui 2020.

Datorită dublei cetățenii, Meir a devenit de azi-noapte prima femeie suedeză și al doilea cetățean suedez care fost în spațiu, scrie catchy.ro.

,,Vals” de Eugen Doga – o capodoperă a muzicii basarabene în interpretarea superbă a Paulei Seling!
Articolul anterior
Vreme de vară în mijlocul toamnei. Iată cât va mai dura!
Articolul următor
Alte articole interesante