O premieră istorică a avut loc noaptea trecută. Două femei au petrecut șapte ore în afara stației spațiale internaționale

Astronautele americane Christina Koch și Jessica Meir au făcut istorie ducând la bun sfârșit prima misiune spațială feminină în afara stației. Cele două femei au petrecut șapte ore și 17 minute în afara stației spațiale internaționale, având misiunea de a înlocui o baterie. În timpul cât au avut Pământul “la picioare”  au fost sunate de președintele Donald Trump.

separator
Pentru Koch a fost a patra ieșire în afara stației, iar pentru Meir, prima. Prima femeie cosmonaut care a condus o acțiune în afara stației orbitale a fost rusoaica Svetlana Savitskaya în 1984, urmată îndeaproape de astronauta NASA Kathy Sullivan. Alte 12 americance au condus 40 de activități în afara stațiilor spațiale în ultimii 35 de ani. Koch și Meir ridică numărul la 14.

Pe 14 martie 2019, Koch a fost trimisă pe Stația Spațială Internațională să se alăture echipei, împreună cu alți doi cosmonauți rusul Aleksey Ovchinin și americanul Nick Hague. Prima misiune în afara stației era planificată pe 29 martie, împreună cu o altă cosmonaută, Anne McClain, dar atunci a fost înlocuită de colegul american. Așa se face că prima misiune în afara stației formată doar din femei s-a petrecut pe 18 octombrie. NASA a decis, tot o premieră, prelungirea misiunii unei astronaute aflate pentru prima dată în spațiu: Koch va rămâne pe ISS până în februarie 2020, urmând să dețină recordul feminin de stat continuu în spațiu – 335 de zile. Următoarea clasată e tot o americancă, Peggy Whitson, cu 328 de zile.

Meir este inginer de zbor, are dublă cetățenie (americană și suedeză, după mamă) și a fost lansată spre ISS pe 25 septembrie 2019. Are în program trei ieșiri în afara stației pentru a ajuta la instalarea unei noi baterii litiu-ion. Este programtă să revină pe Pământ în primăvara lui 2020.

Datorită dublei cetățenii, Meir a devenit de azi-noapte prima femeie suedeză și al doilea cetățean suedez care fost în spațiu, scrie catchy.ro.

Avocații lui Igor Dodon au contestat arestul fostului președinte

Avocații lui Igor Dodon au contestat aplicarea arestului la domiciliu și a tuturor interdicțiilor în ziua de vineri, 27 mai. Despre aceasta fostul președinte a anunțat pe rețelele de socializare.

După consultarea cu avocații voi face public recursul meu asupra deciziei de a fi arestat la domiciliu. Din acest act veți vedea cât de slabe și nefundamentate sunt „bănuielile rezonabile” ale procurorilor. Dosarul este comandat politic, pentru a mă aresta cu orice preț, fără a avea temei real pentru așa ceva. Atrag atenție societății, inclusiv partenerilor străini, care sunt sigur că urmăresc foarte atent derularea acestui proces, cu precedente foarte îngrijorătoare pentru construirea unui stat de drept”, a scris Dodon, citat de telegraph.md.

Totodată, Dodon este convins că președintele țării, Maia Sandu, cunoștea despre reținerea sa din timp.

„Nici un conducător al instituțiilor implicate nu risca să meargă la așa ceva fără a pune la curent președintele republicii, căruia i se subordonează instituțional. Nu poate fi presa moldovenească sau chiar cea americană din or. Boston, mai rapidă decât SIS-ul și zeci de consilierii, care o informează non-stop pe președintele Maia Sandu”, a mai scris Dodon.

O clădire din centrul Capitalei, cuprinsă de flăcări. Pomperii au evacuat câteva persoane

Un restaurant părăsit din preajma Hotelului Național din municipiul Chișinău a luat foc în dimineața zilei de duminică.  La fața locului au fost trimise 4 echipaje de salvatori și pompieri, scrie agora.md.

Ajunși la destinație angajații IGSU au stabilit că clădirea părăsită a restaurantului este inundată cu fum dens.

Pompierii au evacuat 6 persoane a străzii care se adăposteau în interiorul localului.

Incendiul a fost localizat la ora 9:46.

În urma arderii nu au fost raportate victime.

Circumstanțele și cauza de producere a incendiului urmează a fi stabilită.

Igor Dodon confirmă că și-a procurat bilete de avion înainte să fie reținut, dar spune că nu avea de gând să fugă din țară

Igor Dodon a scris o nouă postare pe pagina sa de Facebook în care confirmă că și-a procurat bilete la avion pentru aceste zile, însă dă asigurări că nu avea scopul să evadeze din țară așa cum spun procurorii pe caz, scrie diez.md.

„Un alt detaliu legat de percheziții. L-am anunțat pe procurorul pe caz că am bilete la avion peste câteva zile și dacă trebuie să le anulez, dacă trebuie să preîntâmpin aeroportul că nu voi zbura, precum și să anunț persoanele cu care urma să am întrevederile planificate cu mult timp în urmă. Menționez că biletele le-am procurat pe 16 Mai, în timp ce despre deschiderea dosarului penal împotriva mea Procuratura a anunțat pe 18 Mai. Deci între procurarea biletelor și dosarul penal nu a existat din start nicio asociere, nici nu se știa că îmi va fi deschis acest dosar penal. Și am fost uimit să aud cum procurorul pe caz a declarat apoi, absolut fără scrupule, în instanță și la presă, că am luat bilete ca să evadez. S-a procedat foarte urât, a fost lansată public o minciună care denigrează imaginea mea ca politician, ceea ce o dată în plus mă face să nu am încredere în corectitudinea, independența și profesionismul procurorilor”, a scris Dodon.

Amintim că, conform procurorul de caz, Petru Iarmaliuc, Dodon planifica să plece pe 26 din Republica Moldova și anume din acest motiv s-a insistat pentru arestarea acestuia.

Fostul președinte al țării este plasat în arest preventiv pentru 30 de zile la domiciliu. Acesta a fost reținut pe 24 mai pentru 72 de ore în urma perchezițiilor care au avut loc la domiciliul acestuia. Dânsul este bănuit de trădare de patrie, de corupere pasivă, de acceptarea finanțării partidului de către o organizație criminală și de îmbogățire ilicită.

Perchezițiile au loc în cadrul dosarului „Kuliok”. Mai exact, este vorba de imaginile video din anul 2019 de la sediul PDM în care Vlad Plahotniuc i-a transmis o pungă, în care ar fi fost bani, președintelui Igor Dodon.

,,Vals” de Eugen Doga – o capodoperă a muzicii basarabene în interpretarea superbă a Paulei Seling!
Articolul anterior
Vreme de vară în mijlocul toamnei. Iată cât va mai dura!
Articolul următor